3 leylek için, barajlarda 20 gün elektrik üretimi yapılmayacak

Güncelleme Tarihi:

3 leylek için, barajlarda 20 gün elektrik üretimi yapılmayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2013 14:44

TUNCELİ’nin Mazgirt ile Elazığ’ın Karakoçan İlçesi arasındaki Tatar Baraj Gölü’nde su tutulmaya başlanmasıyla, 3 leylek yavrusu ile serçe kuşlarının bulunduğu yuvalar, sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu devreye girdi.

Haberin Devamı

Yavru kuşların uçabilecek düzeye gelebilmesi amacıyla, Tatar Barajı’nda su seviyesinin yükselmemesi için, aynı Peri Çayı üzerinde bulunan 2 barajda 20 gün süreyle elektrik üretimine ara verilerek, baraj kapakları kapatıldı. 3 leylek ve leylek yuvası içinde barınan çok sayıda serçe kuşu için yaklaşık 20 milyon liralık elektrik üretiminden vazgeçildi.

Obuzbaşı Köyü’nde iki leylek, her yıl kullandıkları yuvalarında bu yıl kuluçkaya yattı. Leyleklerin 3 yavru ile birlikte kaldıkları yuvalarının, Peri Çayı üzerindeki Tatar HES Baraj Gölü’nde tutulan su seviyesinin yükselmesiyle birlikte yok olacağı görüldü. 3 yavru leyleğin kaldığı yuvanın su altında kalacağının anlaşılması üzerine Obuzbaşı Köyü Muhtarı Mustafa Şimşek, durumu Tunceli Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bildirdi. Tunceli Doğa Koruma Şefliği, Tatar HES ve Baraj yetkilileri ile temasa geçerek, yardım istedi. Ancak, bu istek karşılık bulmadı.

Haberin Devamı

ÜÇ LEYLEK İÇİN ÜRETİMİ 20 GÜN ERTELENDİ/ FOTO GALERİ

Sular, Obuzbaşı Köyü’nü tamamen su altına alırken, baraj suları, köy yakınında bulunan ve yuvanın bulunduğu elektrik direğinin yarısına ulaştı. Bunun üzerine Malatya’da bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü devreye girdi. 3 leyleğin ve çok sayıda serçenin kaldığı yuvanın kurtulması amacıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bilgi verildi.

BAKAN DEVREYE GİRDİ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 3 leylek yavrusu ile onlarca serçelerin kaldığı yuvanın kurtarılması amacıyla, Peri Çayı üzerinde kurulu bulunan Özlüce ve Seyrantepe Barajları’nı işleten şirket yetkililerini ile görüşerek, destek istedi. İki barajı işleten şirket yetkilileri, Bakan Eroğlu’nun ricasını kabul ederek, leyleklerin uçabilecekleri hesaplanan 15 Temmuz tarihine kadar Tarar Barajında su seviyesi yükselmemesi için baraj kapaklarını kapattı.

LEYLEKLER UÇTUKTAN SONRA YUVA TAŞINACAK

Bu tarihe kadar gerekli gelişimi sağlayarak yuvadan uçacak leylek ve serçelerin yuvalarını terk etmesinden sonra, Doğa Koruma memurları, yuvayı yerinden alarak, gelecek yıl leyleklerin tekrar kalmaları için yakın yere taşıyacak. Yaklaşık 20 gün boyunca elektrik üretmeyip baraj kapaklarını kapalı tutacak Seyrantepe ile Özlüce HES ve barajlarında, 3 leylek yavrusu ile çok sayıda serçenin kurtulması için 20 milyon lirayı aşan bir fedakarlık yapıldığı belirtildi.

YABAN HAYATININ KORUNMASI İÇİN ÖRNEK ÇALIŞMA

Obuzbaşı Köyü’ne gelerek sular altında kalacak leylek yuvasını ve alınan tedbirleri yerinde inceleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, doğal hayatın devamı ve yaban hayatının korunması için her türlüğü fedekarlığın yapıldığını ve bu çalışmanın dünya çapında bir örnek oluşturduğunu söyledi. Leylek ve serçe yavrularının kurtarılması için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Deligöz, şöyle dedi:

"Tatar Barajı’nda sularının tutulması ve yükselmesi ile birlikte, leylek yuvasının sular altında kalacağının anlaşılmasından sonra leylek yuvasını başka yere taşımayı planladık. Yuvada yaptığımız incelemeler sonucunda yuvada 3 leylek yavrusunun yanı sıra, yuvanın alt kısımlarında yuva yapan iki ayrı serçe türüne ait yuvaların bulunduğunu, bu yuvalarda çokça serçe yavrusu olduğunu fark ettik. Leylek yavruları kadar, bizler için çok önem taşıyan ve ülkemizde var olan endemik bir tür olan Söğüt Serçesi yuvalarının taşınamayacağını anladık. Serçe yuvalarını ve yavrularının çok olması, leylek yuvasının taşıma sırasında zarar görme ihtimalini göz önüne alarak yuvayı taşımaktan vazgeçtik, farklı çözümlere yöneldik. Durumu Orman ve Su İşleri Bakanımız sayın Veysel Eroğlu’na ilettikten sonra, bakanımızın girişimleri sonucunda Tatar Barajı’na su akışını gerçekleştiren Özlüce HES ile Seyrantepe HES ve Barajları’nda 15 Temmuz tarihine kadar elektirik üretmeme ve baraj kapaklarını kapatma kararı alındı. Yaptığımız hesap ve araştırmalara göre 15 Temmuz’a kadar hem leylek hem de serçe yavruları tamamen yetişkin duruma gelecek ve yuvadan uçacaklar. Doğa koruma görevlilerimiz her gün burada araştırma ve gözlem yapıyor ve birçok serçe yavrusu, şu an yuvadan uçmuş ve 15 temmuz tarihine kadar tamamı uçacak duruma gelecek."

Doğal hayatın devamlılığı için milyonlarca lira değerinde enerji üretiminin durdurulmasının, dünyada bir ilk olduğunu ifade eden Deligöz, şöyle konuştu:

"Bu leylekler yetişkin duruma geldikten ve yuvalarından uçtuktan sonra, kendi sürülerini oluşturduktan sonra bu bölgeden göç edip, gelecek yıl yine bu bölgeye aynı yuvaya dönecekler. Doğal hayatın devamlılığı için bu yuvayı yerinden sökerek, yukarı tarafa taşıyacağız ve ayrıca bölgeye suni leylek yuvaları yaparak, yeni yuvalar yapılmasını sağlayacağız ve bu konuda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Türkiye’de daha önce böyle bir yuva taşıma ve leylek yuvasının korunması olayı yaşanmadı. Yani en azından böyle bir durumun olduğunu tahmin etmiyorum. Bu dünya çapında bir çalışma ve örnek davranıştır, büyük bir fedakarlıktır. Buradaki leylek yavruları ve serçe yavrularının yaşaması, doğal hayata dahil olmaları ve doğal yaşamın devamı açısından 2 firmamızın milyonlarca liralık enerji üretiminden vaz geçerek, elektrik üretimlerini 20 gün boyunca durdurması, çok takdir edilmesi gereken bir durumdur bütün dünyaya örnek bir davranıştır. Bu durumun en önemli mimarı Orman ve Su İşleri Bakanımız sayın Veysel Eroğlu’dur."

Özlüce ve Seyrantepe HES yetkilileri 2 barajda günlük 1 milyon liralık elektirik üretimi yapıldığını söyledi. Baraj yetkilileri, 15 Temmuz tarihine kadar üretim yapılamayacağı için toplam 20 milyon liralık üretimde fedakarlık yaptıklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!