İstanbul-Ankara pide fiyatları açıklandı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul-Ankara pide fiyatları açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2013 12:24

Ramazan'da satılacak pide fiyatları belli oldu. Buna göre Ankara'da 350 gram pide 1,5 TL'ye, İstanbul'da ise 300 gramlık pide 1.5 TL'ye satılacaK. Bu durumda, her iki ilde de pide fiyatı aynı olsa da İstanbul'da daha düşük gramajlı pide, pide fiyatının İstanbul'da daha yüksek olacağı Ancak, bir çok üründe İstanbul, Ankara'ya göre daha ucuz olmasına karşın, pide fiyatındaki farklılık, soru işaretlerine neden oldu.

Haberin Devamı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul'da Ramazan ayında 300 gram pide fiyatının 1,5 lira olacağını açıkladı.  Balcı, Ankara'da ise 350 gram pidenin 1,5 liraya satılacağını açıkladı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ramazan ayında 350 gram pidenin Ankara'da 1,5 liradan, İstanbul'da ise 300 gram pidenin 1,5 liradan satışa sunulacağını bildirdi.

Balcı, Federasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ramazan pidesi fiyatları ve "Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği"nin getirdiği ekmekteki değişiklere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl Türkiye genelinde azami fiyatı kilogram başına 4.30 lira olan pidenin, bu sene ramazan ayında azami fiyatının 5 lira olarak belirlendiğini ifade eden Balcı, fiyatların 4 lira ile 5 lira arasında illerin maliyet hesaplarına göre değiştiğini, Türkiye genelinde kilogramı 5 liranın üzerinde satışın olamayacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Balcı, pidenin 2011 ve 2012 fiyatı aynı olduğu için bu sene zorunlu bir fiyat artışı olduğunu belirterek, Ramazan ayında 350 gram pidenin Ankara'da 1,5 liradan, İstanbul'da ise 300 gram pidenin 1,5 liradan satışa sunulacağını dile getirdi.

Kocaeli'nde de 350 gram pidenin 1,5 lira olacağının altını çizen Balcı, bunun yanında 450 gram pidenin 2 lira olduğu illerin de bulunduğunu söyledi.

"Ekmeklerde katkı maddesi kullanılmayacak"

Balcı, bugün itibarıyla yürürlüğe giren "Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği” hakkında da bilgiler vererek, bundan sonra fırınlarda üretilen normal ekmek, kepekli ekmek ve tam buğday ekmeğinde imalat aşamasında kesinlikle katkı maddesi kullanılmayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Bu konuyla ilgili fırıncıların hazır olması için federasyona bağlı odaları yaklaşık 20 gün önce uyardıklarına işaret eden Balcı, yapılan değişikliklerle halkın damak tadına hitap eden daha lezzetli ekmeklerin satılacağını belirtti.

Balcı, bugün itibarıyla kepek oranı yüksek undan ekmek yapılma mecburiyetinin geldiğine dikkati çekerek, un sanayicisinin artık bu tebliğe göre un yapacağını ifade etti.

"Ekmek fiyatını muhafaza etmeye çalışıyoruz"

Balcı, yapılan düzenlemeden önce ekmeklere katılan katkı maddelerinin hamurun mayalanma sürecini ortadan kaldırarak hızlı bir şekilde mayalanmasını sağladığını belirterek, şimdi hamurun kendi doğal seyri içinde gelişimini tamamlayacağını ve daha lezzetli bir ekmeğin ortaya çıkacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Katkı maddeleri katılmayacak olan ekmeğin daha tok olacağını, damak tadına hitap edeceğini dile getiren Balcı, balon gibi şişmiş ekmeğin raflarda olmayacağını söyledi.

Balcı, bu yeni düzenlemelerin fırıncılara ekstra maliyet getirip getirmeyeceğinin sorulması üzerine de, üretimde işçilik maliyetinin artacağını kaydetti.

Halil İbrahim Balcı, "Katkı maddesi kullanarak belirli bir insan sayısı ile 10-15 bin ekmek yapıyorsanız, katkı maddesi kullanmadan aynı insan gücü ile 7-8 bin ekmek yapabilirsiniz" dedi.

Geçen yıl Türkiye'deki ekmek kilogram fiyatının azami 4 lira olduğuna dikkati çeken Balcı, fiyatlarda 4 lirayı muhafaza etmeye, azami fiyatın üstüne çıkmamaya çalıştıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Balcı, bu fiyatın üzerine çıkmamak için oda yöneticilerinin gerekli duyarlılığı gösterdiğinin altını çizerek, "İnşallah 2011'in sonundaki fiyatı bu yılın sonuna kadar taşımış oluruz" ifadesini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!