Kıymada uçuruma dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Kıymada uçuruma dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2013 00:00

Ramazan öncesi kırmızı et fiyatlarındaki çelişki tüketicinin kafasını karıştırdı. 1 kilogram az yağlı köftelik kıymanın fiyatı 17.75 TL ile 32 TL arasında değişiyor. 1 kilogram kıyma en ucuz Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazalarında, en pahalı ise Ankara’da satılıyor.

Haberin Devamı

Ramazan ayı öncesi kırmızı et fiyatları tüketicilerin de kafasını karıştırdı. Sektör temsilcileri az yağlı köftelik kıymanın fiyatının en az 26 lira olması gerektiğini belirtirken, bu fiyatın altındaki ürünlerde tüketicilerin dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Az yağlı 1 kilogram köftelik kıyma 17.75 ile 32 lira arasında değişen fiyatlara satılıyor. En ucuz ürünü Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazaları satarken, en pahalı kıyma ise Ankara’da. Sektör temsilcileri ramazan öncesi hem tüketiciyi hem de satış noktalarını uyarıyor.

EN UCUZ BAYRAMPAŞA’DA

ESK indirimli et satışları dün başladı. Yeni düzenlemeyle kıymanın kilogramı yüzde 4 indirimle 17.75 lira, kuşbaşının kilogramı ise yüzde 2.2 indirimle 22.50 liradan satışa sunuldu. Ancak ESK’nın dışında bir çok kasapta farklı fiyat uygulamalarıyla karşılaşan tüketicinin de kafası karıştı. İstanbul’da kıymanın kilosu ilçeler bazında çok ciddi farklılıklar gösteriyor. Kadıköy, Beşiktaş, Üsküdar’da 1 kilogram kıymanın fiyatı 30 liradan satılırken, Bayrampaşa’da 24 lira, Bağcılar ve Zeytinburnu’nda 27 liraya düşüyor. Ankara’daki 1 kilogram kıyma fiyatı ise 28 lira ile 32 lira arasında değişiyor. Kayseri’de ortalama 22 lira olan kıyma, Diyarbakır’da 26 lirayı buluyor.

/images/100/0x0/55eb06baf018fbb8f8a62e90


PAKET KIYMAYA DİKKAT

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da fiyatlarda yüzde 10’luk bir artış olduğunu ifade etti. Fiyatlardaki artışlara rağmen bir çok yerde paketlenmiş ve 26 liranın altında kıyma satıldığını anlatan Yalçındağ, “Karkas et fiyatlarından yola çıkarak, işletme maliyeti, KDV oranıyla 1 kilogram kıymanın fiyatı ortalama 26 lirayı buluyor. Ancak bir çok yerde paketlenmiş kıyma satılıyor. Bunlar normal fiyatların altında. Tüketicinin bu tür durumlarda uyanık davranması gerekiyor. Bu etlere dikkat edilmeli” dedi.

Haberin Devamı

Markette 21 lira Etiler’de 40 lira

İSTANBUL’daki bazı lüks et restoranlarında da köftelik kıymanın fiyatları farklılık gösteriyor. Son dönemlerde öne çıkan İstanbul Etiler’deki lüks et restoran zinciri Nusr-Et Steakhouse’da 1 kilogram kıyma 40 liraya satılıyor. Yine aynı semtteki Günaydın restoranın da ise 1 kilogram köftelik etin fiyatı 34 liraya düşüyor. Süpermarket zincirlerinde de fiyatlar farklılık gösteriyor. İstanbul’daki birçok süpermarket zinciri ramazan öncesi indirimli fiyatlarla kırmızı et satışı gerçekleştiriyor. Bu marketlerde ise 1 kilogram kıyma 19 lira ile 23 lira arasında satılıyor.

Haberin Devamı

Spekülasyona itibar etmeyin

ET fiyatlarındaki indirimle ilgili bilgi veren Et ve Süt Kurumu, şu açıklamayı yaptı: “Her zaman olduğu gibi ramazan ayına yaklaştığımız bugünlerde piyasalar yakın olarak takip edilmekte, tüketicilerimizin uygun fiyatlarla et ürünlerine ulaşmasına engel olabilecek muhtemel spekülasyonların önüne geçmek için adımlar atılmaktadır. Bu kapsamda; et ürünlerinin tüketimini artırmak, muhtemel fiyat artışı beklentilerinin önüne geçmek ve belirli gelir grubundaki tüketicilerimizin uygun fiyatlarla et ürünlerini satın almasını sağlayabilmek için bugünden itibaren Kurumumuz ürünlerinin satıldığı bütün mağazalarda en fazla talep gören ve tüketilen kıyma ve kuşbaşı et için indirimli satışlara başlanmıştır. Dolayısıyla piyasada et arzının azaldığı yönünde muhtemel spekülasyonlara itibar edilmemesi ve kurumumuzu piyasayı yakın takip ederek gerektiği durumlarda ilave adımlar atacağı hususunda kamuoyunun emin olması önem arz etmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!