Türkiye'nin net dış borcu 199 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin net dış borcu 199 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2013 12:11

Türkiye'nin brüt dış borç stoku, yılın ilk çeyreği itibariyle 349,9 milyar dolar, net dış borç stoku ise 199,1 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin brüt dış borç stoku, yılın ilk çeyreği itibarıyla 349,9 milyar dolar, net dış borç stoku ise 199,1 milyar dolar oldu.

Hazine Müsteşarlığı, 2013 yılı ilk çeyreğine ilişkin Türkiye'nin brüt dış borç stoku geçici verileri ile net dış borç stoku verilerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye brüt dış borç stoku, mart ayı sonu itibarıyla 349,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı 239,9 milyar dolar ile yüzde 68,6 ve kamu kesimi borçlarının payı 103,3 milyar dolar ile yüzde 29,5 oldu. Merkez Bankası borçlarının toplam borç stoku içerisindeki payı ise 6,6 milyar dolar ile yüzde 1,9 olarak hesaplandı.

Haberin Devamı

Kamu kesimi dış borçlarının büyük bir çoğunluğu orta-uzun vadeli dış borçlardan oluştu. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli "I, II ve III" sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinden oluşan merkezi yönetim dış borç stoku da 2013 yılı birinci çeyrek sonu itibarıyla 80,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu miktarın 50,9 milyar dolar tutarındaki kısmı, uluslararası finansal piyasalarda gerçekleştirilen tahvil ihraçları stokundan oluştu.

Merkezi yönetim dışında kalan mahalli idareler, fonlar, kamu bankaları, KİT'ler ve diğer finansal olmayan kamu kuruluşlarının toplam dış borçları ise ilk çeyrek sonu itibarıyla 23,1 milyar dolar tutarında gerçekleşti.

Özel sektör dış borçları

Kısa vadeli özel sektör dış borcu da 101,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutar içinde bankacılık sektörünün payı 66,6 milyar dolar oldu.

Özel sektörün ilk çeyrek itibarıyla orta-uzun vadeli dış borçları ise 138,6 milyar dolar olarak hesaplandı. Finansal olmayan kuruluşlar 84,2 milyar dolar ile uzun vadeli özel sektör dış borç stoku içinde en büyük paya sahip oldu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası uzun vadeli dış borçları ise yılın birinci çeyreğinde 5,7 milyar dolar, kısa vadeli dış borçları ise 0,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış borç istatistiklerinde büyüklüklerin dolar cinsinden ifade edilmesi uluslararası bir standartken, bu durum, yayınlanan istatistiklerdeki dış borç büyüklüklerinin çapraz kurlarda gerçekleşen hareketlerden etkilenmesine yol açıyor. Bu çerçevede, 2012 Aralık - 2013 Mart döneminde dış borç stoku, döviz kuru değişikliklerinden dolayı yaklaşık 4,5 milyar dolar tutarında azalış gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!