“Sanayici Ramazan’da zam yapmayacak”

Güncelleme Tarihi:

“Sanayici Ramazan’da zam yapmayacak”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2013 14:00

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz; Ramazan ayına denk gelecek bir zam beklemediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kopuz, Ramazan öncesinde dünya ve Türkiye’de gıda piyasaları ve fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sektör olarak hazırlıklarının tamam olduğunu ve Ramazan ayı süresince hemen hiçbir gıda ürününün temininde ve piyasaya arzında sıkıntı yaşanmayacağını belirten Kopuz, her Ramazan’da gıda ürünlerine zam konusunun gündeme getirildiğini kaydetti.

Kopuz, “Tabii ki bu tüketicimizin cevabını bilmek istediği haklı bir konu ancak şu iyi bilinmelidir ki, globalleşen dünyada gıda fiyatları artık hiçbir ülke için yerel sorun değildir. Dünya artık birbirine bağımlı bir dünya ve bu bağımlılık küresel petrol fiyatlarından tutun da dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan kuraklığa kadar birbirini etkileyen bir dizi gelişmeler zinciri ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle hiçbir ülkenin, aslında tarım, gıda ve içecek konusunda kendine yeterli olmadığını söylemek gerekir. Bu tespiti yapmakla birlikte küresel et, süt, hububat, bakliyat, şeker ve yağ gibi tarımsal ürünlerin üretiminin her yıl arttığını belirtmekte de fayda görüyorum. Bunun bir sonucu olarak ve mevsimin de etkisiyle küresel gıda fiyatları bu dönemde düşüş eğiliminde. Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar, 2014-2025 yılları arasında inişli-çıkışlı olsa da gıda fiyatlarının genel düşme eğilimini koruyacağı tahmininde bulunmaktadır.” dedi.

Haberin Devamı

Kopuz, Ramazan öncesinde sanayici olarak gıda ve içecek ürünlerine zam yapmadıklarını, kimsenin de fırsatçılık yapmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Ramazan öncesi fiyat hareketlerinin normal seviyelerde kaldığını söyleyen Kopuz, iklim şartlarında ve rekoltede çok büyük ve beklenmedik değişiklikler olmadığı takdirde önümüzdeki aylarda da fiyatların normal seyredeceğini sözlerine ekledi.

Kopuz, kırmızı ette de fiyatların dengeye kavuştuğunu, arz kaynaklı fiyatların yükselmesi gibi bir sorun olmadığını da belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!