Piyasa dalgalı, faiz yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Piyasa dalgalı, faiz yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2013 09:40

Piyasaların dünkü sarsıntının etkileri devam ediyor. Gösterge tahvil faizleri yüzde 8,10'a kadar çıktı. Dolar 1.93 seviyelerine geldi ve Merkez Bankası bugünü 'istisnai gün' ilan etti ve ardından 50 milyon dolarlık ilk müdahalesini yaptı. Borsa ise dalgalı bir seyrin ardından dünkü seviyelerine geldi.

Haberin Devamı

Çarşamba akşamı Amerikan Merkez Bankası FED'in 2013 yıl sonuna doğru parasal genişleme hızını düşürebileceği ve 2014 yılı ortalarında sona erdireceğini açıklaması piyasalarda deprem etkisi yaratmıştı. BIST 100 günü yüzde 6.82 kayıpla 73 bin 461 puandan kapadı. Doların ateşi Merkez Bankası'nın 350 milyon dolarlık 6 müdahalesine rağmen sönmedi ve 1.9340 TL ile tarihi rekora ulaştı. Gösterge tahvil faizleri de Ekim 2012'deki seviyelerine yükselerek günü yüzde 7,61'den kapadı.

FAİZ YÜZDE 8'LERİ GÖRDÜ
Borsada yabancı para çıkışları gösterge tahvil faizlerinin de sıçramasına yol açmıştı. Bugün de en sert yükselişler faiz cephesinde yaşanıyor. Faizler yüzde 6,80'den yüzde 7,61'lere kadar sıçradı. Gün içinde ise faizler 7.97'ye kadar fırladı. Piyasalarda dakikalar ilerlerken faiz bir kez daha yükseliş trendi gösterdi ve yüzde 8,10'a kadar çıktı. Bu seviyeden dönen faiz şu dakikalarda yüzde 7,88 oranına kadar geri çekildi.

Haberin Devamı

Fed'in, sağladığı parasal desteklerin bu yıl azaltılması yönündeki planının yatırımcıları endişelendirmesiyle ABD tahvillerinin getirileri yaklaşık iki yılın en yüksek seviyelerini görürken Türkiye'nin 10 yıllık faizi de buna paralel yüzde 8.50'nin üzerinde gerçekleşti

ABD'nin 10 yıllın tahvilinin getirisi dün yüzde 2.42 ile Ağustos 2011'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra yüzde 2.40 seviyesinde işlem gördü.

Piyasalardaki bozulma gelişmekte olan ülkelerin tahvil piyasalarına da yansırken 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün son işlemlerdeki yüzde 8.32 seviyesinden bugün yüzde 8.65 seviyesine kadar yükseldi.

Son işlem yüzde 8.57 seviyesinden gerçekleşirken spot piyasada ortalama bileşik faiz ise yüzde 8.46 seviyesine çıktı.

BORSA DALGALI SEYİRDE

Piyasalar bugüne ise uluslararası borsalardan gelen iyi haberlerle başladı. Dünya borsalarında son 19 ayın en kötü günü yaşandıktan sonra, bugün ABD'de vadeli borsaların artıda seyretmesi ve Çin'in likidite genişlemesine gitmesiyle Japon Nikkei endeksinin yüzde 1'i aşan yükselişleri piyasaların az da olsa güne iyimser başlamısını sağladı

Haberin Devamı

Bu beklentilere rağmen erken saatlerde borsa dalgalı bir seyir izledi. Uluslararası borsaların olumlu etkileriyle BIST 100 yüzde 1,10 artışla 74 bin 269 puandan güne başladı. Ancak günün başlangıcında kısa bir süre 75 bin sınırını test eden borsa bu seviyeden geri döndü ve aşağı yönde sert hareketle 73 bin puanın altına geriledi. Seansın son dakikalarda ise yeni bir pozitif dalga gerçekleşti. Borsa ilk seans sonunda yüzde 0,09 kazançla  73 bin 530 puana geldi. İkinci seansta ivme kazanan borsa şu dakikalarda yüzde 2'ye yaklaşan yükselişler yaşadı. Ancak doların yeni rekorı kırmasıyla borsada da ani düşüş yaşandı. Borsa şu dakikalarda düne göre yüzde 0,17 ekside  73 bin 350 puanda...

Haberin Devamı

TOZ DUMAN ORTAM SÜRECEK

Finansbank Başekonomisti İnan Demir yeniden fiyatlama süreçlerinin devam edeceğini bu yüzden dalgalı seyrin bir süre daha süreceğini belirtti. İnan demir "Genel olarak dünyada varlıkların yeniden fiyatlanması sürecinden geçiyoruz. Gelişen piyasa varlıkları için, 2009 finansal krizden çıkış stratejisi çok iyi oldu, bu varlıklarda risk primi azaldı. Piyasalar şimdi yeniden o risk primini o fiyatlara dahil ediyor. Bu da dalgalı sürece yol açıyor. İki gündür yaşadığımız toz dumanın dağılması için çok erken. Bu ortamda Merkez Bankası'nın istisnai günler ve döviz satışlarıyla müdahalesini görebiliriz. Bunlar yeterli olmazsa döviz zorunlu karşılıkları indidrmek ileri adım olabilir. Bu da yetmez ise faiz koridorunda artış beklenebilir." diye konuştu.

Haberin Devamı

DOLARDA TANSİYON YÜKSEK
Dün Merkez bankasının tam 6 kez döviz satım ihalesi yapmasına rağmen dolar 1.93 TL'lerin altına inmedi. Dolar şu dakikalarda 1.93 TL'nin altında 1.9260 TL'den seyrediyor. Merkez Bankası gerekli görülürse döviz satım ihaleleriyle piyasaya müdahale edebileceğini açıklamıştı. Bu çerçevede MB'deni yine müdahale geldi. Merkez Bankası 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. Bu müdahalenin ardından dolar 1.9260 TL seviyelerine geri çekildi.

İSTİSNAİ GÜN İLAN ETTİ

Merkez Bankası bugün miktar bazlı repo ihalesi açmayarak bugünü "istisnai gün" ilan etmiş oldu.

DÜNE GÖRE DAHA AZ MÜDAHALE OLABİLİR

Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurttaşseven uluslararası piyasalarda tansiyonun düşmesiyle daha sakin bir gün geçirebileceğimizi belirtti. Yurttaşseven bu bağlamda Merkez Bankası'ndan düne göre daha az müdahale beklediğini söyledi. Yurttaşseven "72 bin-73 bin bandı üzerinde tepki alımları bekliyorum. 75'nin aşılması ile toparlanma görülebilir. Global konjönktür dolar açısından önemli. Kendi dinamikleri nedeniyle dolarda bir gevşeme var. Tansiyon düşecek olursa düne göre daha az müdahale ile kur üzerinde etkin olma şansı olabilir. Gösterge tahvil faizlerinde ABD 10 yıllıklarında 2,40'ların altına gelinmeye başlarsa orada daha sakin bir seyir izleyebiliriz."

 

Haberin Devamı

bbalci@hurriyet.com.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!