Sigortacılardan rekor büyüme

Güncelleme Tarihi:

Sigortacılardan rekor büyüme
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2013 00:00

Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 3 ile beklentilerin üzerinde büyürken, sigorta sektörü ise 6.5 milyar TL’lik prim üreterek, yüzde 27.32 ile rekor büyüme gerçekleştirdi. Sektörün toplam bilanço kârlılığı ise yüzde 44 arttı.

Haberin Devamı

Türkiye, 2013’ün ilk çeyreğinde yüzde 3 ile beklentilerin üzerinde büyürken, aynı dönemde sigorta sektörü, yüzde 27.32 ile ekonominin yaklaşık 9 katı üzerinde, rekor büyüme gerçekleştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) açıkladığı verilere göre, bu yılın ilk üç aylık döneminde ekonomi yüzde 3 büyüyerek, beklentilerin üzerine çıktı. Açıklanan verilere göre de ilk çeyrekte en fazla büyüyen sektör yüzde 13.7 ile oteller ve lokantalar olurken, ikinci sırayı yüzde 6.5 ile mali aracı kuruluşların faaliyetleri aldı. Aynı dönemde inşaat sektörü ise yüzde 5.9 büyüdü.
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı resmi verilere göre ise sigorta sektörü, Ocak-Mart döneminde toplam 6.5 milyar TL prim üreterek, 2012’nin aynı dönemine oranla yüzde 27.32 büyüme gerçekleştirdi. Geçen yılın ilk çeyreğinde ise toplam prim üretimi 5.1 milyar TL olmuştur. 2013’ün ilk üç ayında toplam prim üretiminin 5.6 milyar TL’si; kasko, trafik, konut, işyeri gibi hayat dışı sigortalardan kaynaklanırken, 1 milyar TL’ye yakını ise hayat sigortalarından kaynaklandı. Hayat dışı sigorta branşlarında büyüme yüzde 27.25, hayat sigortalarında ise büyüme yüzde 27.69 olarak gerçekleşti.

KASKO YÜZDE 20 BÜYÜDÜ

Son dönemde çok konuşulan kasko ve trafik sigortalarındaki büyüme ise, diğer yıllara göre farklılık gösterdi. Özellikle trafik sigortasında büyümenin, genel sektör büyümesinin üzerinde olması dikkat çekti. Trafik sigortasında geçen yılın ilk çeyreğinde sigorta şirketleri 754.9 milyon TL prim üretirken, 2013’ün aynı döneminde toplam 1.1 milyar TL’lik üretimle yüzde 50’ye yakın prim üretim artışı gerçekleştirdiler. Böylece trafik sigortasındaki prim büyümesi, yüzde 27.32’lik sektör büyümesinin de üzerinde oldu.
Kasko sigortasında ise geçen yıl 1 milyar TL prim üreten sigortacılar, bu yılın Ocak-Mart döneminde 1.2 milyar TL üretim yaparak, yüzde 20’ye yakın büyüdüler.
2013’ün ilk çeyreğinde ticari, sanayi ve konut sigortalarını içine alan yangın branşında da sigorta şirketleri ciddi bir büyüme sergilediler. Bu branşta geçen yıl 700 milyon TL prim üreten şirketler, 2013’ün ilk üç ayında üretimi yüzde 28’in üzerinde artırarak, 900 milyon TL’ye yakın prim ürettiler.

162.6 MİLYON TL KÂR

Sigorta şirketlerinin ilk üç aydaki büyümesi, karlılığa da yansıdı. Sigortacılar, geçen yılın ilk çeyreğinde toplam 128.7 milyon TL kar elde ederken, bu yılın aynı döneminde karlılığı yüzde 27’ye yakın artırarak, 162.6 milyon TL kar açıkladılar. Toplam karın 129.5 milyon TL’si hayat dışı sigorta branşlarından, 79.3 milyonu da hayat sigortalarından kaynaklandı.
Sigorta sektörünün toplam bilanço karlılığı ise bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla oranla yüzde 44 arttı. Sigorta şirketleri ilk üç ayda 192 milyon TL’nin üzerinde bilanço karı açıkladı.
Bu yılın ilk çeyreğinde dikkat çeken bir gelişme de son yıllarda özellikle sağlık sigortalarında kar eden sigorta şirketlerinin, bu dönemde zarar etmeleri oldu. 2012’nin Ocak-Mart döneminde sağlık sigortalarından 21 milyon TL kar elde eden sigortacılar, bu yılın aynı döneminde topladıkları primle hasarları karşılayamayınca 17.6 milyon TL zarar ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!