Büyüme rakamları tahminleri aştı

Güncelleme Tarihi:

Büyüme rakamları tahminleri aştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2013 10:06

TÜİK Türkiye'nin 2013 ilk çeyrek büyüme rakamını açıkladı. Rakamlar beklentilerin üstünde çıkarak yüzde 3 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

TÜİK Türkiye'nin 2013 ilk çeyrek büyüme rakamını açıkladı. TÜİK'e göre Türkiye ilk çeyrekte yüzde 3 büyüdü.

Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH 2013 yılı birinci üç aylık çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,7’lik artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 oldu.

BÜYÜMEYİ İÇ TALEP SÜRÜKLEDİ

Ekonomik büyüme rakamları hakkında açıklama yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek iç talebin artarak büyümeye katkı yaptığını söylerken net ihracat katkısının azaldığını belirtti. Şimşek "Önümüzdeki dönemde güçlü kamı mali dengelerimiz, sağlam bankacılık sektörü, reel sektör ve hane halkının güçlü bilanço yapusu büyümeyi destekleyecektir. Tüketici kredilerindeki güçlü seyir de toparlanmayı olumlu yönde etkileyecek." diye konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan büyümede kamu yatırım harcamaları da önemli yer tuttu. İlk çeyrekte kamu harcamaları yüzde 81,9 artış kaydederken özel sektör yatırımları yüzde 9,1 küçüldü.

EN HIZLI BÜYÜYEN SEKTÖR OTEL VE LOKANTALAR

İlk çeyrekte en hızlı büyüyen sektör yüzde 13,7 ile otel ve lokantalar oldu. İmalat sanayi yüzde 2,8, inşaat sektörü ise yüzde 5,9 büyüdü.

Enerji sektörü ilk çeyrekte yüzde 3 küçüldü. Madencilikteki daralma ise yüzde 4,5'e kadar çıktı.

Ekspres Yatırım Başekonomisti Özlem Derici hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada büyümenin tahminleri aşması konusunda iç talepteki toparlanmaya dikkat çekti . Derici "Büyüme yüzde 1,9 olan beklentilerimizin oldukça üzerinde geldi. Yüzde 3 gelmesi olumlu. İç talepteki toparlanmanın hızına dikkat ederek tahmin oluşturmuştuk. İç talep beklentimizden yüksek çıktı. Beklentimiz yıllık yüzde 4 büyüme. Yine de bu hedefin gerçekleşmesi için riskler aşağı yönü gösteriyor. Olayların etkisini görmek çok önemli bu tahminin tutmasında. Turizm gelirlerinde bir miktar azalma olacak. Yurtdışı finansmana ihtiyacı olan bir ülke olarak yabancının tavırları da önemli. Şimdilik büyüme yüzde 4 olabilir diyoruz ama olayların etkisi doğrultusunda riskler aşağı yönde diyebiliriz. Cari açık ise beklentilerimizin üzerinde geldi. Birincisi cari dengede turizm çok önemli döviz kaynağı, burada hasar oplacak gibi gözüküyor. Finansman da yetersiz. Not artışı öncesinde porrtföy girişi çok yüksekti. Kısa vadeli krediler ve portföy girişimi toplam sermayenin yüzde 80'ini oluşturuyordu. Oradaki risk gerçekleşiyor. Daha fazla cari açık ile daha fazla finansman kur tarafını baskıya alabilir.Merkez Bankası'nın bu sözlü müdahalesi yetmezse doğrudan müdahale de görebiliriz." diye konuştu.

Haberin Devamı

BORSA ARTIDA

Dün 76 bin 386 puandan kapatan borsa güne polisin Taksim Meydanı'na müdahalesiyle ısınan siyasi gündemin etkisinde girdi. İlk çeyrek büyüme rakamlarının tahminleri aşıp yüzde 3 olarak gerçekleşmesi ve Merkez Bankası'nın dövize önce sözlü sonra doğrudan satış ihalesi ile müdahale etmesiyle BIST-100 günlük yüzde 2'lik kazançla 78 bin puanın üstünü gördü. Seans sonuna doğru gelen satışlarla borsa günlük yüzde 0,84 artışla 77 bin 082 puana yükseldi.


CARİ AÇIK YILLIK 51 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin nisan ayında cari işlemler açığı 8 milyar 170 milyon dolar olurken, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 51 milyar 301 milyon dolar oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!