Daron Acemoğlu: "Uzun vadede yabancı yatırım artar"

Güncelleme Tarihi:

Daron Acemoğlu: Uzun vadede yabancı yatırım artar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2013 00:00

Türkiye'nin Nobel adayı iktisatçılarından Daron Acemoğlu, "Protestolar demokrasi fırsatı olarak görülürse uzun vadede daha fazla yabancı yatırım yaratacak" dedi.

Haberin Devamı

Mayıs sonunda başlayan Gezi Parkı protestoları, bu protestolara olan sert polis müdahalesi ve bir türlü yumuşayamayan siyasi atmosfer borsanın geçtiğimiz hafta dalgalanmasına ve düşüşler göstermesine yol açmıştı. Gergin atmosfer piyasalarda özellikle borsa, dolar ve faiz sac ayaklarına yansırken bu atmosferin ekonomiye uzun vadede nasıl yansıyacağı da merak konusu. Türkiye'nin gelecekte en önemli Nobel adayları arasında gösterilen ekonomisti Daron Acemoğlu bu protestoların demokrasi fırsatı olarak görüldüğünde uzun vadede ekonominin canlanacağını belirtti.

Hurriyet.com.tr'ye açıklamada bulunan Acemoğlu doğal olarak protestolarının etkisinin kısa vadede belli derecede istikrarsızlık yarattığını ve İstanbul borsasında görülüdüğü gibi bu etkinin negatif olduğunu söyledi. Acemoğlu "Ancak her yerde olduğu gibi Türkiye'de de ekonomi siyasete bağlı. Protestolar yeni bir demokrasi hareketi olarak görülmeli. Protestolar Türkiye'yi hukuk devleti içinde daha çok liberal demokrasi olmasında katkıda bulunacak. Sonuç olarka bunun etkisi Türk iş dünyasına ve Türk halkına olumlu olacak." diye konuştu.

Haberin Devamı

PROTESTOCULARA SERT DAVRANILMAZSA YABANCI YATIRIM ARTACAK
Mevcut ortamda Türkiye ekonomisini kısa ve uzun dönemde ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Acemoğlu "Evet kısa dönemde yabancı yatırımlar olumsuz etkilendi. Fakat eğer yetkililer sokaklardaki daha kötü dinamikleri harekete geçirecek şekilde protestoculara daha fazla sert davranmazsa bu tolere edilebilir bir durum. Uzun vadede bu protestolar Türkiye'yi daha açık bir toplum yapacağı için daha fazla yabancı yatırım çekmede de katkıda bulunacak" dedi.

KİTABI BÜYÜK SES GETİRDİ
Daron Acemoğlu şu sıralar dünyanın en çok konuşulan ekonomistlerinden biri. "40 yaş altı ekonomistlerin nobeli" olarak adlandırılan John Bates Clark madalyası sahibi olan Acemoğlu son günlerde "Why Nations Fail/Uluslar Neden Başarısız Olur" kitabıyla büyük ses getirdi. Uzun vadeli büyüme ve refaha odaklanan kitapta iyi işleyen kurumların ekonomik büyümeye ve refaha etkisi incelenirken tarihsel örneklerle bu teori destekleniyor. Kitap Financial Times ve Goldman Sachs tarafından düzenlenen "Yılın en iyi iş kitabı" yarışmasında finale kalan 5 kitaptan biriydi.

Haberin Devamı

2011 yılında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Daron Acemoğlu'na Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye büyükelçiliğini teklif etmiş, Acemoğlu akademik çalışmalarının yoğunluğu gerekçesi ile teklifi geri çevirmişti.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

1967 yılında İstanbul’da doğan Acemoğlu, 1986’da Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. İngiltere’deki York Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra London School of Economics’ten yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. 1993’ten bu yana dünyanın en prestijli üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) akademisyen kadrosunda olan Acemoğlu, 2000 yılında profesörlüğe yükseldi. Halen üniversitenin Charles P.Kindleberger Uygulamalı Ekonomi Bölümü’nde görevli. Özellikle gelir ve ücret eşitsizliği çalışmalarıyla ABD’de adını duyuran Acemoğlu’nun ilgilendiği konular arasında siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme de yer alıyor. Acemoğlu'nun James Robinson ile birlikte yazdığı "Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri" kitabı akademi dünyasında büyük yankı bulmuştu. 57 ülkede yüzden fazla gönüllüsü bulunan IDEAS/RePec isimli ekonomik araştırma kurumuna göre Daron Acemoğlu, dünyada referans gösterilen ilk 10 ekonomist arasında yer alıyor. Acemoğlu, yedinci sırada yer aldığı listede FED Başkanı Ben Bernanke, Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Profesör Paul Krugman, Eski IMF direktörü Oliver Blanchard ve Nobel Ekonomi Ödüllü Edward Prescott gibi isimleri de geride bıraktı.

Haberin Devamı

bbalci@hurriyet.com.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!