Kahinden şaşırtan altın tahmini

Güncelleme Tarihi:

Kahinden şaşırtan altın tahmini
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 03, 2013 11:11

Kahin ekonomist Nouriel Roubini altın yatırımcılarını uyardı: "2015'te altın 1000 dolara kadar gerileyecek."

Haberin Devamı

Kahin ekonomist olarak tanınan Nouriel Roubini altın hakkında şok bir tahmin yaptı. Ünlü ekonomist Roubini altın balonunun söneceğini öngörerek 2015 itibarıyla altının ons başına 1000 dolara gerileyeceğini belirtti. Küresel ekonomi verilerinin iyileştiğine dikkat çeken Roubini ABD emlak yatırımlarının bile kazançlı olduğunu ve altını getiride geçmeye başladığını belirtti.

Roubini'nin bu tahmini için sıraladığı bu 6 gerekçe ise şöyleÂ

1-Altın fiyatları ciddi ekonomik, fianansal ve jeopolitik riskler nedeniyle yükselir, ancak bu onu güvenli bir yatırım yapmaz. Bunu 2008 ve 2009 yıllarında yaşanan düşüşlerde gördük.

2-Altın en iyi yüksek enflasyon riskleri döneminde performans gösterir, ancak merkez bankalarının agresif parasal genişleme politikalarına rağmen global enflasyon düşük ve daha da düşüyor.

Haberin Devamı

3-Hisse senetleri elde tutana temettü yoluyla, tahviller kupon faizi yoluyla gelir sağlar, altın bir gelir sağlamıyor.

4-Nakit ve tahvilde reel getirinin negatif olduğu dönemlerde, getirinin düştüğü zamanlarda altın alınır, şu anda öyle bir zaman değil. FED ve diğer merkez bankaların parasal genişlemeyi, sıfır faiz politikasını sona erdirmeyi tartışmaya başlıyorlar.

5-Yüksek borçlu bir çok ülkenin elinde yüksek altın stokları var, borcu azaltmak için bunları satabilirler.

6-ABD'deki siyasi muhafazakarlar altını, risklere karşı tek hedge oracı olarak göstererek çok abarttılar.

JP MORGAN DA TAHMİNİN DÜŞÜRDÜ

JP MORGAN ise Roubini kadar olmasa da altın kendi altın fiyat tahminlerini aşağı yönde reviz etti. JP Morgan, 2013 yılı için altın fiyatı tahminini yüzde 9 düşürerek  1.595 Dolar/ons seviyesine indirdi. 2014 yılı için tahminini ise yüzde 5 düşürerek 1.719 Dolar/ons seviyesine çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!