Geçiş ücreti 15 kat arttı, işçiler işsiz kaldı

Güncelleme Tarihi:

Geçiş ücreti 15 kat arttı, işçiler işsiz kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 16:20

ARTVİN’in Hopa ilçesi Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a kimlikle geçiş ücretinin 1 TL’den 15 TL’ye yükseltilmesi ve paranın gümrük görevclilerince tahsil edilmeye başlanması nedeniyle, kapıda görev yapan 12 işçinin işine son verildi.

İki ülke arasında 31 Mayıs 2011’de imzalanan kimlikle geçiş protokolü 11 Aralık 2011’de uygulamaya konuldu. Bunun üzerine Hopa Kaymakamlığı, Sarp Sınır Kapısı’nda oluşturulan Kimlikle Geçiş İrtibat Bürosu’nda 12 kişiyi asgari ücretle işe başlattı. Sınırdan kimlikle geçiş için 1 TL bandrol ücreti alınmaya başlanması sonrasında, bölgeden çok sayıda insanın kumar için gittikleri, Batum’da çok miktarda para kaybettiği yolundaki şikayetler giderek arttı. Bir süre önce Sarp Sınır kapısında incelemelerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, Gürcistan’a kimlikle geçiş ücretinin 15 TL’ye yükseltileceğini açıkladı. Konuya ilişkin yasal düzenleme kısa süre önce resmi gazetede yayınlandı ve uygulamaya konuldu.

GÜMRÜK GÖREVLİLERİ TAHSİL EDECEK

Sarp’tan Gürcistan’a geçişlerde, yurt dışı çıkış harcı olarak alınan 15 TL’nin gümrük görevlilerince tahsil edilmeye başlanması nedeniyle, Kimlikle Geçiş İrtibat Bürosu kapatıldı ve görevli 12 personelin işine son verildi. İşlerine son verilmesi nedeniyle zor durumda kalan işçilerin Artvin Valiliği’ne dilekçelerle başvurarak yardım istediği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!