Bakan Şimşek'ten memurlara rotasyon açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şimşekten memurlara rotasyon açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2013 13:30

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memurlara milliyetçilik dersi verdi. Hükümetin az gelişmiş bölgelerde yaşanan memur sıkıntısını aşmak için getirdiği ‘rotasyon’ önerisine ‘rotasyonu kabul etmeyiz, teşvik isteriz’ yanıtı veren memur konfederasyonlarına yanıt verdi: “Bizler, kamu hizmeti verenler millete hizmet için varız, bunun için de yurdun her tarafında çalışmakla mükellefiz. Milliyetçiliğimiz, vatan ülke sevgimiz sadece kağıt üzerinde olmamalı. Yurdun dört bir köşesinde gönüllü olarak çalışmamız lazım” dedi. Şimşek, kamu hizmeti vermede yeterli performansı göstermeyenlere bir şekilde müeyyide gerektiğini de sözlerine ekledi. 5 milyon çalışanı ilgilendiren erken emeklilik konusunda ise Şimşek, “Bu ülkenin hayrına değil” diyerek kapıları kapattı.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, 3 aylık bütçe sonuçları ile makro ekonomik gelişmeler konusunda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 657 sayılı yasada yapılması düşünülen değişiklikler anımsatılarak, kamuda işçi-memur ayrımının kaldırılması, sözleşmelilerin kadroya alınması ve rotasyona karşın memur konfederasyonlarının ‘rotasyon olmaz, işadamlarına olduğu gibi kamu çalışanına da teşvik verilsin’ tartışmaları soruldu. Şimşek, Başbakan’ın kamuda işçi-memur ayrımının kaldırılması gerektiğini bizzat ifade ettiğini ancak bunun Anayasa değişikliği ile mümkün olduğunu vurguladı.

657 sayılı Devlet Memurları Yasasında değişiklik öngören bir yasa taslağı hazırlandığını belirten Şimşek, “Bizler yurdun her tarafında çalışmakla mükellefiz. Bunun için bir teşvik verilmesini doğru bulmuyorum. Kişisel olarak doğru bulmuyorum ama konu oturulur, tartışılır. Çalışılır. Ama bizim milliyetçiliğimiz, vatan, ülke sevgimiz sadece kağıt üzerinde olmamalı. Yurdun dört bir köşesinde gönüllü olarak çalışmamız lazım. Yine de bazı sıkıntılar varsa bunlar konuşulur ve aşılmaya çalışılır” dedi.

Haberin Devamı

TEŞVİK YOK MÜEYYİDE VAR!

Bakan Şimşek, az gelişmiş bölgelerde teşvike sıcak bakmadığını bu sözlerle anlatırken, çalışmayan memurlarla ilgili olarak da müeyyide sinyali verdi. Şimşek, “Bizler kamu hizmeti yapanlar millete hizmet için varken, hizmetin de kalitesini artırmak lazım. Acaba vatandaş verdiğimiz hizmetten memnun mu, memnuniyeti hangi seviyede? Olaya büyük resimden bakmak lazım. Kamu hizmetinin kalitesi, verimlilik açısından bakıldığında Türkiye dünya ile karşılaştırıldığında birtakım eksiklikleri olan bir ülke. Bu hizmeti vermekte yeterli performansı gösteremeyenlere bir şekilde müeyyide gerekiyor” diye konuştu.

ERKEN EMEKLİLİK, ÜLKE HAYRINA DEĞİL!

Maliye Bakanı Şimşek, yaklaşık 5 milyon çalışanı ilgilendiren ve prim gün sayısını doldurduğu halde yaşı gelmediği için emekli olamayanların durumunun anımsatılması üzerine ise sosyal güvenlik sisteminin ilave yükleri kaldırabilecek  noktada olmadığını söyledi. Türkiye’de kadınların en erken 49, erkeklerin ise 50 yaşında emekli olabildiklerini belirten Şimşem, dünyada bu durumda olan bir başka ülke bilmediğini vurguladı. 2012 yıl sonu itibariyle 10.4 milyon emekli bulunduğunu ve bunlara 2013 yılında 121 milyar; kamu personeline ise 115 milyar lira maaş ödemesi yapılacağını ifade eden Şimşek, yatırım bütçesinin ise 38.6 milyar lira olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

“Emeklilikte yaş bekleyen, diye bir şey olamaz. Emekli olmak için iki şart gerekir; prim gün sayısını ve yaşı doldurmak” diyen Şimşek, 1999 yılında rasyonel bir adım atılarak sosyal güvenlik reformu yapıldığını, şu anda ne bütçenin ne de sosyal güvenlik yapısının bu kişiler için yaşı aşağı çekme yükünü kaldırabileceğini söyledi. “Hangi üst düzey bürokrat bu açıklamayı yapıyor, bilemem ama bu ülkenin hayrına değil” dedi.

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!