Yabancıya oturma izni gayrimenkul satışlarını artıracak

Güncelleme Tarihi:

Yabancıya oturma izni gayrimenkul satışlarını artıracak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2013 00:00

Mütekabiliyet yasası kapsamında Türkiye’den ev satın alan yabancının oturma izni 3 aydan 1 yıla çıkarıldı. 183 ülkeden şartları sağlayan yabancıların taşınmaz almasının önü açılırken konut satışlarında da artış yaşanması bekliyor.

Haberin Devamı

RESMİ Gazete’de yayınlanan yasa ile birlikte yıllık 2 milyar dolar seviyesinde olan yabancıya mülk satışının uzun vadede 10 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Yasadan önce konut projelerinde yüzde 2 ile 4 arasında olan yabancıya satış oranı, yasanın ardından yüzde 5-10 seviyesine geldi. Ev alan yabancıya oturma izninin verilmesiyle satışların ivme kazanması bekleniyor. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen taleplerin artacağı düşünülüyor.

200 DAİRE SATTI

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, oturma izni ve yabancıya satışları değerlendirirken Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, yabancıya satışın çok iyi gittiğine dikkati çekerek, oturma izninin de önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Ağaoğlu, “Maslak 1453’te 3 kulenin satışı yapıldı ve parası da geldi. Dubai’deki satış ofisimizde de bireysel çok satış oldu. 200 daireye yakın bireysel satış oldu. Yabancıya satışlarımız oldukça iyi gidiyor” diye konuştu. Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, yabancıların bireysel olarak alım yaptığını belirterek, “Şu anda çok fazla kurumsal yabancı yok ancak bireysel yatırımcı artmaya başladı. Satışlar fena gitmiyor” dedi.

Haberin Devamı

SATIŞLAR YÜKSELİYOR

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, “Mütekabiliyet Yasası sonrası pek çok yabancı ülkemizden oturuma yönelik konut alımına başladı ancak oturum izni konut alımı yapan ya da alım yapmak isteyen yabancı alıcıların önündeki en büyük engeldi. Nihayet yabancılara satış konusunda engelleri aşmaya başlayacağız” dedi. Dumankaya, “Şu anda da yabancıya satışlar iyi gidiyor. Tüm satışlarımızın yüzde 12’si yabancılara oldu” diye konuştu. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu da şunları söyledi: “Hükümetin sektörün beklentilerini dikkate alarak Türkiye’den gayrimenkul alan yabancılara 1 yıl oturma izni veren düzenlemeyi yapması ve gayrimenkulü ellerinde bulundurdukları sürece bu iznin yenilenecek olması sevindirici. Bu düzenlemeyle sektörde yabancı satış oranı hızla artacaktır.”

Bazı belgeler istenecek

TÜRKİYE’de taşınmaz malı bulunan yabancılar kısa dönem ikamet izni kapsamında bulunurken, kanunda “Kısa dönem ikamet izni, her defasında en fazla birer yıllık sürelerle verilir” ifadesi yer aldı. Yabancıların oturma izni alması için bazı şartları da yerine getirmesi gerekecek. Yabancılardan Adli sicil kaydı gösteren belge, Türkiye’de kalacağı adres bilgileri, genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olması gerekebilecek.

Haberin Devamı

Kanun yabancılara tanıtılmalı
 
INTERNATİONAL Property Show Emlak ve Gayrimenkul Fuarı (IPS) Türkiye temsilcisi Yusuf Hızarcıoğlu yaptığı açıklamada “Oturma sürelerinin bir yıla çıkartılan kanunla birlikte inşaat firmaları devletten bekledikleri desteği fazlası ile aldılar. Sıra bu kanunu yabancılara tanıtmak için üzerlerine düşen görevi yerine getirmelerinde” diye konuştu. Bu kanunla birlikte yavaş ilerleyen yabancıya satışların önünün açıldığını dile getiren Hızarcıoğlu, “Son dönemde diğer önemli şehirlere göre İstanbul’da gayrimenkul fiyatlarının ucuz olduğu ifade edilmekteydi. Yabancı talep ile birlikte yerli alımlar göz önüne alındığında İstanbul’daki gayrimenkul metrekare fiyatları yükseliş trendine girecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ankara’yı İstanbul’dan pazarlayacak
 
YABANCILARIN Türkiye’de taşınmaz alımını teşvik amacıyla Mütekabiliyet Yasası’nın çıkarıldığını ifade eden Barışkent ve BA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre yabancılar, Türkiye’de konut alırken öncelikle İstanbul, Antalya ve Muğla’yı tercih ediyorlar. Yabancılar, Türkiye’de 11 bin taşınmaz aldı, bunun sadece 197’si Ankara’da” diye konuştu.  Barışkent olarak İstanbul’da ofis açma kararında bu dengesizliğin rolü olduğunu dile getiren Aydın, “İstanbul bir dünya kenti. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı şirketler öncelikle İstanbul’a geliyor. Yabancı yatırımcıyı Anadolu’ya çekmek istiyorsak İstanbul’da olmak zorundasınız” diye konuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!