ABD’den İranlı milyardere darbe

Güncelleme Tarihi:

ABD’den İranlı milyardere darbe
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2013 00:00

ABD Yönetimi, İran’la nükleer programı için müzakereler sürerken bir yandan da İran’a yönelik katı yaptırım rejimini uygulamaya devam ediyor. Türkiye’de de bir şirketi bulunan İranlı milyarder işadamı Babak Zanjani (42) kara listeye alındı.

Haberin Devamı

ABD Yönetimi, önceki gün İran’a yönelik alınan yaptırım kararları uyarınca, karalisteye alınan yeni kişi ve şirketleri açıkladı. Ve P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ülkelerinin Kazakistan’da İranlı yetkililerle İran’ın nükleer programı için müzakereler yürüttüğü sırada Washington’da İran’a yönelik yaptırımların arkasından dolandığı ve İran Hükümeti’nin para hareketlerine aracılık ettiği iddiasıyla Türkiye’de de yatırımları bulunan İranlı milyarder işadamı Babak Zanjani’yi yasaklı ilan etti.

PARA TRANSFERİ

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Zanjani’nin İran rejimi için İran Devrim Muhafızları’na ait bir şirkete on milyonlarca dolar para transfer ettiği belirtilirken, kararı açıklayan Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Bakan Yardımcısı David Cohen, “İster Babak Zanjani ister yarın başka bir işbirlikçi üzerinden olsun, İran’ın uluslararası yaptırımları aşındırma ve küresel finans sistemini suiistimal etme girişimlerini açığa çıkarmaya yorulmadan devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

SİYASİ REKABETE KARIŞTI

İran’ın en zenginlerinden biri olan ve adı en son Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile siyasi çekişme halindeki İran Meclis Başkanı Ali Laricani’ye kardeşi üzerinden rüşvet verdiği iddialarına karışan Zanjani’nin ABD tarafından karalisteye alınan şirketleri arasında, Türkiye’deki Kont Kozmetik de bulunuyor. İstanbul Tcaret Odası kayıtlarına göre 2007’de kurulan şirkette Zanjani eski ortak. Şirketlerin mevcut ortakları ise M.I. ve İran asıllı S.A.
2012 sonunda AB tarafından da yaptırımlara muhalefetten karalisteye alınan Zanjani’nin Dubai merkezli Sorinet, Malezya merkezli First Islamic Investment Bank (FIIB) ve Tacikistan merkezli Kont Investment Bank adlı şirketlerinin de yasaklılar arasına girdiği duyuruldu.

Türk şirketlere takip

ABD Yönetimi, yaptırım rejimini sıkı sıkıya takip ederken, İran’la iş yapan ya da İranlılar tarafından Türkiye’de kurulmuş şirketleri de çok yakından izliyor. Özellikle İran’la altın ticareti halindeki şirketleri mercek altına alan Hükümet ve Kongre yetkilileri, Hürriyet’e verdikleri bilgide Türk Hükümeti ile bilgi paylaşımında olduklarını, başka karaliste kararları olursa bunları da ileride açıklayacaklarını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!