Merhaba
Hürriyet Facebook deneyiminden yararlanmak için Facebook ile giriş yapın.
Hürriyet'i Takip Et
Hürriyet'i Takip Et!
Hürriyet Facebook
Hürriyet Twitter

Türkiye'nin keçi varlığı artıyor

30 Mart 2013
    Türkiye'nin keçi varlığı artıyor

    Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, alınan tedbir ve uygulamalarla son 4 yılda Türkiye'deki keçi sayısının artış trendine girdiğini belirtti.

    Ayhan, yaptığı açıklamada, birlik olarak koyun ve keçi üretimine destek olmaya çalıştıklarını ifade etti.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012 verilerine göre ülkenin keçi varlığının 7 milyon 277 bin 953 olduğunu hatırlatan Ayhan, şunları kaydetti:
    “Geçmiş yıllara bakıldığında özellikle 1991-2009 arasında keçi sayısında ciddi düşüş söz konusuydu. Örneğin 1991'de 9 milyon 500 bin olan keçi sayısı 2009'da 5 milyona geriledi. Ancak, 2010 yılından itibaren bu alanda bir hareketliliğin olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Ülkemizin keçi varlığı 2010'da 6 milyon 140 bin 622, 2011'de ise 7 milyon 126 bin 862 olmuştur. Dolayısıyla alınan tedbir ve uygulamalarla son 4 yılda Türkiye'deki keçi sayısı artış trendine girmiştir. Bu da ülke hayvancılığı açısından sevindirici bir gelişmedir.”

    Ayhan, süt temin edilen keçi sayısının 2 milyon 968 bin 157, kesimi yapılanın ise yıllık 1 milyon 254 bin 92 olduğunu vurguladı.

    “Anne sütü kadar değerli"

    Tarımsal işletmelerde üretilen sütün yüzde 3,3'nün keçilerden elde edildiğini aktaran Ayhan, “Yine ülkemizde tüketilen etin yüzde 4,6'sı keçilerden sağlanmaktadır. Anne sütü kadar değerli keçi sütünün toplumun tüm kesiminde tüketimini oluşturmak için bu sektörün canlı tutulması gerekmektedir. Bu anlamda, başta çiftçilerimiz olmak üzere sanayici ve tüketicinin keçi sütü ve ürünlerine ilgi göstermeye başlaması da sevindirici bir gelişmedir” diye konuştu.

    Keçi sütünün sektör bazında özellikle dondurma sanayisi tarafından tercih edildiğini bildiren Ayhan, geleneksel keçi yetiştiriciliği ile süt ve ürünleri üretiminin her açıdan desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

    Türkiye'de sektörün sürdürülebilirliğinin geleneksel yetiştirme sistemine bağlı olduğunu savunan Ayhan, şöyle devam etti:
    “Son yıllarda başta üniversiteler olmak üzere koyun ve keçi yetiştiriciliğine büyük ivme kazandırılmaya başlandı. Bunun öncülüğünü de birliğimiz yapmaktadır. Diğer yandan kıl keçisinin ormanın bir parçası olduğu bir yasayla kabul edildi. Keçi, ormanın ayrılmaz bir parçası olarak bilinmeli ve ormandan sağlanan önemli bir gelir kaynağı olarak görülmelidir. Ayrıca, ormanın da birer mera alanı olduğu unutulmamalıdır. Bunların yanında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sağladığı imkanlar ve keçi ıslah projeleri ülkemizin keçi varlığının artış sürecine girmesinde büyük rol oynamıştır.”

    Prof. Dr. Veysel Ayhan, keçi üretiminin özellikle az gelişmiş kırsal alanlarda üreticiye gelir ve istihdam katkısı sağlaması bakımından vazgeçilmez üretim dalı olduğunu sözlerine ekledi.

    Her türlü hakkı saklıdır.

    Bigpara.com - Yorumlarınızı Yazınız
    Bu haber hakkında henüz yorum yok. Yorumlarınızı Yazınız.
     ADnet  
    Reklam için
    © Copyright 2014 Hürriyet - Doğan Yayın Holding