2015’te hedef 5 milyar dolarlık ticaret

Güncelleme Tarihi:

2015’te hedef 5 milyar dolarlık ticaret
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2013 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Danimarka arasındaki ticaret hacminin 2012 sonu itibarıyla 1.7 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirterek, “2015 sonu itibarıyla bu rakamı 5 milyar dolara çıkarma hedefi zor değil” dedi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb48fbf018fbb8f8b7536c
Erdoğan’ın Danimarka ziyaretinin ikinci gününde Amelienborg Sarayı’nda Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe tarafından kabul edildi. Erdoğan daha sonra Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ile bir araya geldi. Heyetlerin de yeraldığı görüşmede Erdoğan, şöyle konuştu:

“İki ülkenin ilişkilerinin geçmişi 14 Ekim 1756’da Sultan 2. Osman ile Kral 5. Fredrich arasında imzalanan dostluk ve ticaret anlaşmasına dayanıyor.  Bugün Danimarka’da yaşayan 65 bin vatandaşımız ilişkilerimizi daha köklü hale getiren önemli bir unsur. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2012 sonu itibarıyla 1.7 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2015 sonu itibarıyla bu rakamı 5 milyar dolara çıkarma hedefi zor değil. Danimarka’ya Türkiye’nin önde gelen firmanın üst yöneticileriyle geldim. Danimarkalı 550 kadar firma şu anda Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Bu firmaların Türkiye’deki faaliyetleri bizler için memnuniyet verici. Şimdi çok daha farklı bir adımı atalım istiyoruz. O da bugünkü görüşmelerden sonra inanıyorum ki 2015 sonuna doğru Türkiye-Danimarka ilişkileri ekonomik alanda çok farklı bir konuma taşınacak. Türkiye’nin müteahhitlik alanında tecrübesinden Danimarka’nın üçüncü ülkelerde yararlanabileceğini düşünüyorum. Çin’den sonra Türkiye müteahhitlik sektöründe dünyada ikinci ülke konumundadır. Ortadoğu’ya, Asya’ya, Afrika’ya ve Balkanlar’a açılma noktasında Türkiye’den önemli bir merkez olarak yararlanma imkanınız olduğunu hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

YÜZDE 50 ÖNGÖRÜYORUZ

Danimarka Başbakanı Schmidt de geçen yıl Ankara’ya yaptığı resmi ziyarette gösterilen ilgi ve misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “2016 yılına dek Türkiye’ye yönelik Danimarka’nın yaptığı ihracatın yüzde 50 artırılmasını öngörüyoruz. Belki kulağa yüksek bir oran gibi gelebilir ama bu her iki ülkenin başarabileceği bir orandır” dedi.

/images/100/0x0/55eb48fbf018fbb8f8b7536e

Haberin Devamı

40 iş insanıyla çıkartma

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan Kopenhag’da düzenlenen Türkiye-Danimarka İş Formu ve Ceo Toplantısı’na Türkiye’nin önde gelen iş insanıyla birlikte katıldı.
Erdoğan Kopenhag’a, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Doğan Holding Ceo’su Yahya Üzdiyen, Yandex Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tekin İpek, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık başta olmak üzere yaklaşık 40 işadamı ile birlikte geldi.Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın, Başbakan Erdoğan’ın dış politika danışmanı Büyükelçi Ahmet Necati Bigalı eşlik etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!