8 Mart "Dünya Kadınlar Günü" Türkiye'de kutlandı

Güncelleme Tarihi:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Türkiyede kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2013 16:47

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli etkinlikler ve gösteriler ile kutlandı. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere birçok kentte kadına şirkete karşı sesler birleşti, sloganlar atıldı. Mersin’de Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğu kurucusu Ümmiye Koçak’ın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı ’Yün Bebek’ adlı sinema filmi ilk kez çekildiği köydeki kadınlarla 8 Mart’ta buluştu.

Haberin Devamı

Kadınlar günü Türkiye'nin farklı illerinde çeşitli etkinlikler ile kutlandı.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDA KADINLAR GÜNÜ / FOTO GALERİ

Aydın

Aydın'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla  düzenlenen etkinlikte kadına yönelik şiddet, temsili olarak yansıtıldı. Kent Konseyi Kadın Meclisi'nce Sevgi Yolu'nda düzenlenen etkinlikte,  alana gelen bir grup erkeğin, temsili olarak etkinliğe katılan kadınlara şiddet  uygulamak istemesi üzerine düdük çalarak yürüyüşe geçen kadınlar, sloganlar  attı.

Bolu

Bolu'da trafik polisleri, 8 Mart Dünya Kadınlar  Günü dolayısıyla kadın sürücülere karanfil dağıttı.

Bulaşık yıkadılar

İstanbul

8 Mart Dünya Kadınlar gününde en ilginç eylemlerden birini Sosyalist Gençlik Derneği üyeleri yaptı. İstiklal Caddesi’nde biraraya gelen grup, önlük giyip çamaşır ve bulaşık yıkadı. Kadınların sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan grup, "Erkeğin sevgisi günde 5 kadın öldürüyor" yazılı pankart açtı.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun Bağımsız Kadın  Direktörler (BKD) veri tabanında yer alan kadınlar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) açılış gongunu çaldı.

Karabük

Karabük Üniversitesi’nde kız öğrencilerden kurulu Ana Mehteran Takımı’nın  verdiği konser beğeniyle izlenildi.

'Yün Bebek' ilk kez çekildiği köyde gösterildi 

Haberin Devamı

Mersin

Mersin’de Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğu kurucusu Ümmiye Koçak’ın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı ’Yün Bebek’ adlı sinema filmi çekildiği köydeki kadınlarla 8 Mart’ta buluştu. Arslanköylü Kadınlar Tiyatrosu ile Mersin Sinema Derneği’nin ortak projesi olan ’Yün Bebek’ filmi geçen yıl çekilmeye başlamıştı. Kadının kadına şiddetini konu alan ve Toroslar’ın zirvesinde yaşayan Yörük kızı Elif’in gözünden anlatılan film, tamamlandı.

Ayrıca Balıkçı Barınağı yakınlarında bir araya gelen kadınlar, şiddete maruz  kalıp ölen kadınlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından, defler  eşleğinde şarkı söyleyip, halay çeken kadınlar, bir süre zılgıt çekti.


Denizli'de arbede

Denizli

Denizli’de Kamu Emekçileri Sendikası’nın (KESK) organizasyonuyla yapılan Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğinde yürüyüş yapmak isteyen gruba polis engel oldu. Çıkan arbedede kadın eylemcilere destek veren 4 erkek, polis tarafından gözaltına alındı.

Haberin Devamı

KESK Candoğan Parkı önünde Kadınlar Günü nedeniyle etkinlik yaptı. Çoğunluğu üniversite öğrencisi olan kadınlar, tiyatro oyunuyla kadına şiddet, tecavüz ve kadın cinayetlerine vurgu yaptı. Candoğan Parkı önünden Bayramyeri’ne yürümek isteyen 150’ye yakın kadın ve kendilerine destek veren az sayıdaki erkek, polis tarafından engellendi. Grubun önüne kadın polislerden barikat kuruldu.  

Sivas
Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şubesi üyeleri ’8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle kentteki bir tekstil fabrikasını ziyaret ederek burada çalışan kadınlara karanfil verdi.

Zonguldak

Zonguldak Kadın Platformu’nun düzenlediği yürüyüş için kadınlar Madenci Anıtı önünde toplandı. Kadınlar, ’Her gün 5 kadın ölüyor, katil kim?’, ’8 Mart kutlama değil isyan günüdür’, ’Kadınlar boyun eğmezse bu ülke boyun eğmez’ yazılı dövizler ve sloganlarla Gazipaşa Caddesi’ni takiben Valilik önüne kadar yürüdü. Yürüyüşte kadınlara erkekler de destek verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!