Merhaba
Hürriyet Facebook deneyiminden yararlanmak için Facebook ile giriş yapın.
Hürriyet'i Takip Et
Hürriyet'i Takip Et!
Hürriyet Facebook
Hürriyet Twitter

Mango Gıda hacizlerle boğuşuyor

hürriyet.com.tr/EKONOMİ
30 Ocak 2013
    Gıda devi hacizlerle boğuşuyor

    Üç yıl önce halka açılan Mango Gıda’dan bir hafta içinde ikinci ‘kötü’ haber geldi. Geçtiğimiz hafta borçlardan ötürü bir dizi tesisin satışa çıkarılacağı, paketleme işinden çıkılacağı açıklanırken bu sabah da şirkete yönelik icra ve haciz kararları açıklandı. Piyasa değeri 23,9 milyon TL olan şirket 38,2 milyon liralık haciz baskısı altında. Mango Gıda'nın 30 yıl geriye dayanan hikâyesi ise Kadıköy Hali'nde sırtta taşınan sebze-meyve kasalarına uzanıyor.

    Ayhan Karak ve Mehmet Yayla’nın 2000 yılında kurduğu Mango Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. Mayıs 2010’da halka açılmıştı. Şirket yüzde 34’lük hissesini halka arz etmişti.

    Büyük marketlerin meyve sebze ihtiyacını karşılayan şirket aynı zamanda Rusya’ya önemli miktarda ihracat yapıyordu.  Ancak şirketten son 1 hafta içinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan iki açıklama şirketin önemli bir mali darboğaz içinde olduğunu gösteriyor.

    Şirket ilk açıklamasında, paketleme tesislerinde beklediği verimi elde edemediğini, ihracatta yaşanan sorunlar nedeni ile bazı tesis ve gayrimenkullerin elden çıkarılacağı, 80 kadar çalışanın da işine son verileceği açıklanmıştı.

    Mango Gıda'dan bu sabah KAP’a yapılan açıklama ise, karşı karşıya kalınan haciz ve icra takiplerine ilişkin bilgiyi içeriyor. Buna göre alacaklılar tarafından Mango Gıda’ya 1 milyon 40 bin liralık haciz işlemi yapıldı, 12,3 milyon liralık icra ödeme emri gönderildi çekilen ihtarname tutarı ise 24,9 milyon lira. Anılan rakamların toplam tutarı 38,2 milyon lira. Yüzde 84 hissesi halka açık olan şirketin piyasa değeri ise 23,9 milyon lira seviyesinde.

    MANGO GIDA ÇALIŞANLARININ ÜÇTE BİRİNİ ÇIKARIYOR
    TESİSLERİNİ SATACAK
    Mango Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve şirketin ortaklarından Ayhan Karak, KAP’a yaptıkları ilk bildirim sonrası hürriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, ihracatta özellikle Rusya'da yaşanan zorluklar ve düşük verimlilik nedeniyle paketleme tesislerinde istenilen kapasiteye bir türlü ulaşamadıklarını ve bazı tesisleri elden çıkarma kararı aldıklarını söylemişti.

    Ayhan Karak anılan açıklamasında, Adana'da 22 dönüm üzerine kurulu narenciye paketleme tesisi ile İstanbul Samandıra'da bulunan 3.5 ton dönümlük tesisi satacaklarını açıklamıştı. Karak, "İki tesisin satışından 15-20 milyon TL arası gelir bekliyoruz. Adana'daki tesis sektörden bir firmaya gidebilir ama İstanbul için bir şey diyemem. Sonraki dönemde de birkaç tane daha satacağımız atıl varlığımız olacak. Onlardan da 3-4 milyon TL arası gelir sağlayabileceğimizi düşünüyorum" bilgisini vermişti.

    MANGO GIDA BÜYÜK UMUTLARLA BORSAYA AÇILMIŞTI-FOTO GALERİ

    HALDE HAMALLIK YAPTI
    Mango Gıda’nın resmiyete 2000 yılında kurulsa da şirketin hikâyesi çok daha geriye dayanıyor. Şirketin hikâyesi 33 yıl kadar önce Kadıköy Hali’nde yazılmaya başlandı. Ayhan Karak henüz 8-10 yaşlarındayken, Kadıköy Hali'nde hamal olan babasıyla birlikte çalışır.

    Öğleden sonraları okula da giden Karak, daha gün ışımadan Kadıköy Hali'ndeki yerini alır. Babasıyla birlikte sebze-meyve kasalarını taşıyan Karak, taşıdıkları her kasa başına bahşiş alır. Bir süre halde hamallık yapan Karak, daha sonraları kendi adına ürün ekimi yaptırmaya başlar.

    Antalya ve Bursa'da ektirdiği sebze-meyveleri halde satmaya başlayan Karak, 2000 yılına gelindiğinde ise Mehmet Yayla ile Mango Gıda'nın temelini attı.

    Mango Gıda, market zincirlerine 80'e yakın ürün satıyordu.

     

    dgokce@hurriyet.com.tr


     

    Her türlü hakkı saklıdır.

    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    30/01/2013 - 16:11
    bas bas oyları akp ye bi dahamı gelicez dünyaya.yazık oldu
    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    30/01/2013 - 16:07
    Hamdolsun o kadar iyidurumdayız ki, batan batana ! Bunlar büyük olduğu için duyuyoruz. Ya küçük esnaf ? Perişan....
    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    30/01/2013 - 16:06
    Bir firmanın muflis olması acı birşey.Bu olaylar gösteriyor ki HİZMET SEKTÖRÜ+TURİZM+PARA POLİTİKALARIYLA bir yere gelebilmek ve çarkı çevirmek zor.Öncelikle ÜRETMEK+DENK BÜTÇE+CARİ İŞLEM FAZLALIĞI vermek gerekiyor.Geri kalan laf ola beri gele.Bunların tamamını işletmelerimize uygularsak kazanırız.
    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    30/01/2013 - 15:36
    Ne yazıkki kimisi iflas ediyor, kimisi yanıyor, kimisi satılıyor. İş verenlerinde israftan kaçınarak, yeni ortak arayışına girmesi veya profesyonel yöneticilerle çalışması lazım. İnşaatta verilen ağırlık geri dönüşü olmayan bir yatırım. Üretimi destekleyecek bir ekonomik sistem geliştirmeliyiz.
    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    30/01/2013 - 15:22
    Uretimde tarihin en buyuk krizlerinden biri yasaniyor. Kar yok satis yok tahsilat yok buna kimse dayanamaz!!! Devler zaten ameliyeyi birakti devletin nakit peskeslerini yiyor! Eger nisana kadar bir iyilesme olmazsa kriz derinlesip her kesimde hissedilecek bence.
    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    30/01/2013 - 15:22
    OSB de Üretim yapan fabrikamın Ekim 2012 Elk Faturası 1495,53 TL DİKKAT Ocak 2013 Elk Fat 2,670.30 TL DİKKAAT Ocak 2013 Elk Fat 3,465.28 TL Varın durumu siz anlayın Nasıl rekabet edilir her dakika SGK veya Vergi dairesinden gerekli gereksiz Ceza,hesaplara haciz.Piyasa kredisi diye birşey
     ADnet  
    Reklam için
    © Copyright 2014 Hürriyet - Doğan Yayın Holding