THY’de pilotlara ‘Uçuş’ yasağı

Güncelleme Tarihi:

THY’de pilotlara ‘Uçuş’ yasağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2013 00:00

Uçak ve pilotlar yıllardır fimlerin vazgeçilmez konuları arasında yer alıyor. Kimi zaman uçak kaçırma sahneleri kimi zaman kabinde yaşanan olaylar üzerine kurgulananan filmlerin sonuncusu Danzel Washington’un son filmi Flight (Uçuş) oldu.

Haberin Devamı

Yetenekli ancak uyuşturucu ve alkol gibi kötü alışkanlıkları olan bir pilotun kazasını konu alan film kendi türünde başarılı olarak gösteriliyor. Ancak edindiğimiz bilgiye göre THY bu film için pilotlarına çok önemli bir uyarıda bulundu: Uçuş’u izlemeyin...

Uçakta yaşanan çarpıcı sahneleriyle dikkat çeken filmin pilotların psikolojisini olumsuz etkileyebileceği THY’nin de bu yüzden izlenmemesi tavsiyesinde bulunduğu konuşuluyor. THY’nin uyarıyı sözlü olarak yaptığı özellikle kaptan pilotlardan bu konuda yardımcı pilotları uyarmalarını istediği öğrenildi.  En İyi Erkek ve En İyi Yardımcı Erkek oyuncu dallarında Oscar’a sahip olan Washington’ın bir pilotun yaşadığı iç hesaplaşmayı canlandırdığı filmin senaristi John Gatins senaryoyu yazarken 2000 yılında Pasifik Okyanus’unda yaşanan uçak kazasından etkilendiğini açıklamıştı.  Filmin konusu gerçek pilotları da ikiye bölmüş durumda. Bazı pilotlar, filmin izlenmemesi gerektiği görüşüne karşı çıkarken bir bölümü de tam tersine filminden çıkarılacak derslere dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İZLEYENLER DERS ÇIKARSIN

Türkiye’de 7 Aralık’ta gösterime giren film konusu IMDB şöyle özetlenmiş: “Washington’ın canlandırdığı Whip karakteri filmde tüm yasakları çiğneyen ve sınırları zorlayan bir pilot. Whip, düşmekte olan bir uçağı bütün pilotluk yeteneklerini kullanarak çok sıra dışı (ters) bir biçimde, en az hasarla yere indirmeyi başarır; mürettebatla birlikte uçaktaki pek çok insanın da hayatı kurtulur.
Whip hastanede gözünü bir kahraman olarak
açar ama kaza soruşturmasında hiç beklemediği bir ithamla karşılaşır. Raporlar kaptan pilotun uçuşa alkol alarak çıktığını göstermektedir. Bir yandan kurtardığı hayatlar, hiç kimsenin o uçağı kendisi gibi indiremeyeceğini söylerken bir yandan da hakkında açılan mahkeme ile uğraşmak durumundadır.”

Başarılı ve sıradışı bir pilotu canlandırılan Denzel Washington filmdeki performansıyla 2013 Oscar Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu dalında aday olarak gösterildi.  Bu arada ‘Uçuş’ filminin izlenmesi Amerika’daki tüm uçuşlarda yasaklanmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!