Kaçak elektriğim kesildi ekip gönder de bağlasın

Güncelleme Tarihi:

Kaçak elektriğim kesildi ekip gönder de bağlasın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2013 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güneydoğu’da elektrik kaçak oranının yüzde 72, bunun da yıllık maliyetinin 5.4 milyar TL olduğunu belirterek, “Bölge halkı aslında vicdanen çok rahatsız. ‘Haram mı’ diye müftüye soruyorlar ama birileri ‘Devlete para ödemeyin’ diye yoğun propaganda yapıyor” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

GÜNEYDOĞU’da elektrikteki kaçak oranının yüzde 72 olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2012 yılında bu kaçağın faturasının 5.4 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Dicle dağıtım bölgesindeki 6 ilde elektrik sarfiyatının 2012 yılında yüzde 54 arttığını bunun tek nedeninin de kaçak su pompaları için kaçak elektrik olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, “Şikayet geliyor; elektrik kesilmiş ama bizim arıza ekibi 5 saat olmuş gitmemiş. Arayıp, ‘elektrik şu kadar saattir kesik ekip niye gelmedi’ diyorlar. Ekip gidiyor; vatandaşın kaçak olan elektriği arıza yapmış. Onu tamir etmemizi istiyor. Ekibi gönderiyoruz, karşımıza kaçak çıkıyor. Hem kaçak kullanıyor hem de hizmet istiyor. Bu kadarına da pes. Biz de tabii ki ‘sökün gelin’ diyoruz. İnsan böyle bir hakkı kendinde nasıl görebilir?  Ben faturasını ödeyen vatandaş lehine kanunu uygularım. Bölge için 350 kişilik yeni ekip kurduk. Kaçaksa kesecek. Müsamaha yok” dedi.

Haberin Devamı

BEDAVA ELEKTRİK HAKKIN

Başta terör örgütü PKK olmak üzere bölgedeki bazı güçlerin vatandaşa ‘Bu devlete elektrik parası ödeme’ diye propaganda yaptığını, bölgedeki barajlarda üretilen elektrik nedeniyle bölge halkının böyle bir hakkı olduğunu savunanlar olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, “Bölge halkı aslında vicdanen çok rahatsız. Haram mı diye müftüye soruyorlar ama birileri ‘devlete para ödemeyin’ diye yoğun propaganda yapıyor” dedi. Bakan Yıldız şöyle konuştu:

· Hasip Kaplan TBMM’de de resmen söyledi; ‘Elektriğin çoğu bölgede üretiliyor öyleyse Batı bölgeleri bize para ödemeli’ dedi. Bu nasıl bir anlayış? Batı’da üretilip Doğu’da kullanılanların parasını da doğu mu ödeyecek? Bizim ayrımız gayrımız yok, olamaz da. Ayrıca halihazırda Doğu ve Güneydoğu’da üretilen elektriğin daha fazlası kayıp kaçakla yine o bölgede gidiyor. Biz oraya hizmet götürüyoruz, havaalanı, yol yapıyoruz. Sosyal yardım veriyoruz.

MÜFTÜYE SORUYORLAR

· Şanlıurfa’da toplantı yaptık. Sivil toplum örgütlerini ve müftüyü çağırdık. Müftüye ‘kaçak elektrik kullanıyorum haram mı’ diye çok soru geliyormuş. O, ‘hem devlet hem kul hakkına girer. Tabii ki haram’ deyince de ‘çoluk çocuk kullandığımızı ödesek de tarla sulamak için kullandığımızı ödemesek’ diyorlarmış. Biz bu kaçakla mücadelede kararlıyız. Başbakanımız da bölgede bu konuda ‘haram’ üzerinden durmuştu. Çünkü bu uyarının hitap ettiği bir kitle var.

Haberin Devamı

YAĞMURDA POMPA ÇALIŞIR MI

· Dicle ve Van’ı çıkarırsanız Türkiye’nin genel kayıp kaçak oranı yüzde 9.4 ve bu, AB ortalamasından daha düşük. Bu iki bölgeyi dahil edersiniz yüzde 15 oluyor.  Ben orada kayıp kaçağı bırakıp, dönüp diğer vatandaşlara ‘siz tasarruf yapın’ diyemem. Şağmur yağarken bile pompa çalıştıranlar var. Hem kaçak, hem yağmur yağıyor hem de pompa çalışıyor. Bu, hangi vicdana sığar. Biz kesmeye başladık. Kaçak oranı düşecek.

‘Kazak giyin’ desem yanlış anlarsınız

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ‘Enerji Hanım’ projesi ile yurt genelinde başlattıkları tasarruf kampanyası konusunda ad ilginç açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız şunları söyledi:  “Tasarruf edebildiğimiz her elektrik bizim için ‘yerli kaynak’ gibidir. Çünkü enerjimizin çok büyük bölümünü ithal ediyoruz. O yüzden tasarruf çok önemli. Tasarrufu da ancak kadınlarımızla başarabiliriz. Önümüzdeki dönemde 21 ilde kadınlara dönük kampanyamız sürecek. Şimdi ben ‘kışın evde kazak giyin’ desem; hemen ‘elektrik mi kalmadı’ derler. Ama elektriğin bol olması onu boşa harcamamızı gerektirmiyor. Kazak giymek sıcaklık hissinizi 2 derece artırır. Japonya yaz sıcaklarında kravatları serbest bıraktı klima enerji sarfiyatından yüzde 1.5 tasarruf etti. Bunlar çok önemli rakamlar.”

Haberin Devamı

Özelliştirme için hazırlık yapıyoruz

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Van ve Dicle dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi için çalışmaların son aşamaya geldiğini de söyledi. Bakan Yıldız, “Bu kadar kayıp kaçak oranı olan bir bölgeye talip çıkacak mı” diye sorulması üzerine şöyle konuştu: “Zorluğu kadar fırsatı da var. Bizce talip çıkacak. Çünkü orada, kaçakla mücadele ederek elde edilebilecek kazanç daha fazla. Ne kadar kaçak azaltırsa karı da o kadar artacak. Biz de özel sektöre sonuna kadar destek olacağız. Öyle ‘aldın ne yaparsan yap’ diyemeyiz.  Devlet elektriğin parasını ödemeyenin elektriği kesilirken tüm güvenlik önlemini alacak. Biz bu iki bölgenin elektrik dağıtım hakkını 2036 yılına kadar devredeceğiz. 2-3 ay içinde de ihaleye çıkabileceğimizi düşünüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!