ABD’de ‘Zengin kim’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

ABD’de ‘Zengin kim’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2012 00:00

ABD’de “zenginlik tanımı” tartışmaları büyüyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’a göre yılda en az 1 milyon dolar kazanana zengin denir.

Haberin Devamı

O yüzden de 1 milyon doların altında kazancı olanların vergi kesintileri devam etmeli. ABD Başkanı Barack Obama’ya göre ise yıllık 250 bin dolar kazanç, birine zengin denilmesi için yeterli. Bu nedenle, vergi kesintileri 250 bin doların üstünde kazananları kapsamamalı. İşte ABD’yi 1 Ocak 2013’te bekleyen, otomatik bütçe kesintileri ve ABD’nin yüzde 90’ını etkileyecek vergi artışları içeren mali uçurum tehlikesine karşı bir anlaşmaya varıp Kongre’den yasa çıkartması gereken Cumhuriyetçiler ve Demokratlar burada tıkandılar. Noel’den önceki hafta Obama ve Boehner arasında süren görüşmelerin başarısızlığa uğramasının ardından, cuma günü taraflar müzakerelere kaldıkları yerden yeniden başladılar.

SADECE ÜÇ GÜN VAR

Federal harcamalarda bir yıl içinde 103 milyar dolar kesinti, vergi gelirlerinde de 400 milyar dolar artış öngördüğünden durgunluk riski nedeniyle ülkeyi yeniden bir ekonomik krize sürükleme tehlikesi taşıdığı belirtilen mali uçurum paketinin devreye girmemesi için Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşan ABD Kongresi’nin 31 Aralık gecesine kadar bir yasa çıkarması gerekiyor. Obama, Boehner ile toplantılarından bir sonuç alamayınca cuma günü bütün ağırlığını Demokratların çoğunluk olduğu Senato’nun üyelerine verdi. Ve Cuma akşam saatlerine kadar Senato’nun çoğunluk  lideri Demokrat Partili Harry Reid ve Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell ile çalıştı.

Haberin Devamı

400 BİNDE ANLAŞACAKLAR

İlk gün içerden verilen bilgiye göre de taraflar Bush döneminde başlatılan vergi kesintilerinin hangi kesim için uzatılacağı tartışmasında zenginlik sınırının 400 bin dolar olarak belirlenmesinde anlaşmaya hazır durumdalar. Ayrıca Cumhuriyetçilerin karşı çıkmasına rağmen 2 milyon kişinin yararlandığı işsizlik sigortasının da devam ettirilmesi kuvvetle muhtemel. Ancak sorun, zamanın çok sınırlı olması. Geçen haftaki girişimi başarısızlıkla sonuçlanınca Boehner topu Senato’ya attı. Ve yardımcılarının gazetecilere verdiği bilgiye göre “Önce Senato bir planla gelsin, biz onu değerlendirelim” dedi. Süre kısıtlı olduğundan, Senato’nun taslağında değişiklik imkânı bulunmayan Boehner’in pazartesi önünde iki seçenek olacak: Ya Senato’nun tasarısını olduğu gibi  kabul edip yasayı geçirecek. Ya da geri çevirip ülkeyi mali uçuruma sürükleyecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!