Yılın son özelleştirmesi için 16 talipli

Güncelleme Tarihi:

Yılın son özelleştirmesi için 16 talipli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2012 15:07

EÜAŞ'a ait 600 MW gücündeki Seyitömer Termik Santrali'nin özelleştirilme ihalesi yarın yapılacak

Haberin Devamı

Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait 600 megavat (MW) gücündeki Seyitömer Termik Santrali'nin özelleştirilme ihalesi yarın yapılacak. 2012'nin son büyük ihalesine, Doğan Enerji, Park Holding, Aksa Enerji, Limak İnşaat ve Özkar İnşaat AŞ'nin de aralarında olduğu 16 firma katılacak.

Elektrik dağıtım şirketleri ile köprü ve otoyolların özelleştirme ihalelerinin ardından gözler, yılın son 2 iş gününde başka büyük ihale yapılmazsa 2012'nin son büyük ihalesi niteliğindeki Seyitömer Termik Santrali'nin özelleştirilmesine çevrildi.

Seyitömer'in özelleştirmesi, Seyitömer Termik Santrali'nin varlık satışı, TKİ Seyitömer Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazların varlık satışı ve linyit sahalarının ruhsatlarının işletme hakkının devri yöntemi ile bir bütün halinde gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Kütahya'nın Seyitömer ilçesinde bulunan 600 MW gücündeki termik santralinin özelleştirilme ihalesi için şu yatırımcılar teklif vermişti:
“Torunlar-Eren Ortak Girişim Grubu, Doğan Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ, Altek Alarko Elektrik Santralları Tesis İşletme ve Ticaret AŞ, D Enerji Üretim ve Yatırım AŞ, Ayen Enerji AŞ, Park Holding AŞ, Özkar İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Aksa Enerji Üretim AŞ, Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ, Eti Bakır AŞ, Bilgin Enerji-Suba Ortak Girişim Grubu, Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ, IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ-Fernas İnşaat A.Ş. Ortak Girişim Grubu, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ-Siyahkalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Ortak Girişim Grubu.”

Dört ünitesi bulunan ve toplam kurulu gücü 600 MW olan Seyitömer Termik Santrali'nin yıllık üretim kapasitesi 2011 yılı itibariyle yaklaşık 4 milyar kWh olurken, kapasite kullanım oranın yüzde 74 olarak gerçekleştiği belirtildi.

“Yeni yatırımlarla kapasite kullanımı artar”

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, yarın ki özelleştirmeyle ilgili yaptığı açıklamada, diğer özelleştirme ihalelerinde ortaklık yaptıkları Kolin ve Cengiz'den ayrı olarak ihaleye katılacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Seyitömer Termik Santrali'nin güzel bir yer olduğunu ve tüm teklif verenlerin ciddi olarak santrali istediğini ifade ederek, “Santralin yaşlı olduğu eleştirilerine katılmıyorum. Çimento santralleri için de yaşlı deniyordu ama gayet güzel çalışıyor. Türkiye'de kaliteli kömür bulmak kolay değil. Burası bu açıdan da önemli” dedi.

Özkar İnşaat AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mansur Özdoğan da Türkiye'nin elektrik talebinin her geçen gün arttığına dikkati çekerek, bu talep artışının karşılanmasında yeni santrallerin hizmete açılması kadar eski santrallerin verimli çalıştırılmasının da önemli olduğunu dile getirdi.

“Seyitömer ülkemiz için oldukça önemli bir santral, bundan dolayı yüksek katılımın olduğu ihale oldukça çekişmeli geçecek” diyen Özdoğan, özel sektörün devralmasının ardından yeni yatırımlarla santralin kapasite kullanım oranın artmasının beklediğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!