Ortak bulamayınca siteyi kapattılar

Güncelleme Tarihi:

Ortak bulamayınca siteyi kapattılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2012 13:40

Türkiye'nin ilk e-ticaret sitelerinden olan ve ayda 10 binin üzerinde ayakkabı satan pabbuc.com kapandı. Şirketin kurucu ortağı Serdar Yaman, ortakların daha büyük projelere yönelmek istemesi ve ortakların bu hisselerini başka yatırımcılara satamamaları nedeniyle siteyi kapattıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Son dönemde birbiri ardına ortaklık yapan ve giderek büyüyen e-ticaret sektöründen bu kez kötü bir haber geldi. Türkiye'nin ilk online ayakkabı, çanta ve aksesuar mağazası olarak 2005 yılında faaliyete geçen pabbuc.com, 7 yıl sonra kepenklerini indirdi. Alışveriş yapmak için bugün şirketin internet sitesine girenler  "30.11.2012 tarihinden itibaren belirsiz bir süre için satışlarımıza ara veriyoruz" cümlesi ile karşılaştı.

Sektörün baÅŸarılı e-ticaret siteleri arasında yer alan pabbuc.com'un bir anda kapanması ÅŸaÅŸkınlık yaratırken, olayın perde arkasını ÅŸirketin kurucu ortağı Serdar Yaman, hurriyet.com.tr'ye anlattı.  Â

2009 YILINDA ORTAK ALDILAR

Türkiye'nin ilk dikey e-ticaret sitesi olduklarını söyleyen Yaman, önce hisselerin tümünün kendilerinde olduğunu, 2009 yılında ise  gittigidiyor.com'un kurucularından Burak Divanlıoğlu ve Serkan Borançılı'nın yüzde 20'şer hisse ile kendilerine ortak olarak katıldığını belirtti. Daha sonra ortakların hisselerini toplamda yüzde 50'ye yükselttiğini anlatan Yaman, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Onlar şirketi ebay'e sattıktan sonra varlık seviyeleri değişti ve çok yükseldi. Aynı şekilde haklı olarak iş yapma vizyonları da değişti ve daha büyük projelere yöneldiler. Ortak oldukları bazı küçük şirketlerden çıkmak istediler.

Biz de onların bu çıkma talebi üzerine hisselerini başka yatırımcılara satmak için yaklaşık 1 yıldır çeşitli firmalarla görüşmeler yapıyorduk. 2012 sonuna kadar ya başka ortaklar bulacaktık, ya satacaktık ya da şirketi kapatacaktık. sonuçta da aradığımızı bulamayınca kapatmak zorunda kaldık."

ROCKET INTERNET OLUMSUZ ETKÄ°LEDÄ°

/images/100/0x0/55ea9b74f018fbb8f88b0ac2

Ortak arayışı sürecinde Türkiye'ye dünyanın en büyük internet girişim sermayelerinden rocket internet'in girdiğini hatırlatan Yaman, bu şirketin agresif stratejilerinin kendilerini çok olumsuz etkilediğini belirtti. Rocket internet'in kendi stratejisi gereği büyük yatırımlarla bir ülkeye girdiğini ve yerel piyasadaki e-ticaret şirketlerini çok zorladığını anlatan Yaman, "Türkiye'de de aynısı oldu. Girdiler ve iki tanesi bizim sektörde olmak üzere 13 tane e-ticaret sitesi kurdular. 400 kişiyi işe aldılar. Ama daha bir yıl bile dolmadan ellerinde 180 bin çift ürün varken bütün operasyonlarını kapatıp gittiler" dedi.

Haberin Devamı

Rocket internetin tam da ortak bulma arayışında oldukları sırada kendilerine büyük zarar verdiğini kaydeden Yaman, şöyle devam etti:

"Bizim sektörde 20 milyon dolara yakın para yaktılar. Biz de o süreçte para kazanmaz hale geldik. Yabancı ortak adayları da rocket internet'in Türkiye'den çıkması nedeniyle tedirgin oldu ve biraz bekleyip görmek istediler. Sonuçta çıkmak isteyen ortaklarımızın hisselerini başkalarına satamadık ve şirketin tasfiyesine karar verdik."

SON DÖRT GÜNDE 2 BİN 500 TANE AYAKKABI SATTIK

Bir dönem 48 kişinin çalıştığı şirkette şu anda 19 kişi bulunduğunu belirten Yaman, "Halihazırda bile satışlarımız iyiydi. Ayda 10 bin çiftten fazla ayakkabı satıyorduk. Hatta son dört günde 2 bin 500 çift ayakkabı sattık" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sektörde tanınan bir isim olduğunu ve aileden de ayakkabıcı olduklarını dile getiren Yaman, "Şu anda her şey daha çok sıcak. Ama yeni girişimlerimiz olacak. Belki ortaklıklar kurabiliriz ya da yeniden sıfırdan bir proje olabilir. Henüz karar vermedim" dedi.

eguler@hurriyet.com.tr

Â

Ortak bulamayınca siteyi kapattılar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!