Çılgın ada projesi

Güncelleme Tarihi:

Çılgın ada projesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2012 00:00

Türkiye’nin prestij projesi olarak planlanan ‘Ay-Yıldızlı Ada’ için mimari patent haklarını alan Mimar Metin Hepgüler’in projesi bakanlıklara sunuldu. 2.4 milyar euro’ya mal olması beklenen Ay-Yıldızlı Ada’ya yerli ve yabancı yatırımcılar büyük ilgi gösteriyor.

Haberin Devamı

DUBAİ kıyılarına yapılan Palmiye Adası’nın benzeri bir projeyi Türkiye’de de yapmak için düğmeye basıldı. ‘Ay-Yıldız’ şeklinde yapılması planlanan dev yapay ada 2.4 milyar dolara mal olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Çılgın Proje’ olarak gösterdiği ‘Kanal İstanbul’dan çıkan hafriyatın kullanılacağı yapay ada için International Turkish Architects Corps Yönetim Kurulu Başkanı Metin Hepgüler’in hazırladığı proje Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. İzmir ya da Marmara’da yapılacak adayı 2013’te Başbakan Erdoğan’ın açıklaması bekleniyor.

PATENT HAKLARI ALINDI

Ay-Yıldızılı Ada projesini 3 yıllık çalışmayla hazırladıklarını söyleyen Metin Hepgüler, “Almanya’da yaşayan işadamı Özel Ertürk; Ay-Güneş ada ve bizim Ay-Yıldız ada patentlerimiz alınmış olup beraber çalışmak üzere anlaşma da yapılmıştır. Ay-güneş veya Ay-Yıldızın üst yapılarının tüm projeleri ITAC Corporation/USA ve Metin Hepgüler tarafından hazırlanmıştır. Projenin nereye yapılacağı ise Bakanlıklarla yapacağımız görüşmeler sonucu netlik kazanacak. Ancak Marmara ve Ege öne çıkıyor. Mevsimsel etkenler bu yerin seçimi konusunda etkili olacak. Finike koyu da gündemimizde.”
Projenin yatırım tutarının 2.4 milyar Euro olacağını anlatan Metin Hepgüler, “Projeyle Alman, İsviçreli ve Arap yatırımcılar yakından ilgileniyor. Ancak tüm çalışmalar tamamlanıp gerekli onaylar alındıktan sonra bu yatırımcılar Türkiye’ye gelecek. Yerli, yabancı yatırımcılar ve bankalar projeyle ilgileniyorlar. Bu ilgi sözlü değil hepsinin yazılı ilgi belgeleri alındı” dedi.

Haberin Devamı

45 AYDA TAMAMLANIR

Projeye hükümetin karar vermesinden sonra başlanabileceğini belirten Metin Hepgüler, 40-45 ay içerisinde tüm inşaatın tamamlanacağını vurguladı. Projenin Türkiye’nin tarihsel, kültürel ve sanatsal tanıtımına da büyük katkı sağlayacağını söyleyen Hepgüler, “Her yıl binlerce turist çekecek bu projenin tanıtımı da çok farklı olacak. Türkiye için her yönü ile çok önemli. En yakın zamanda projenin detayları kesinleşecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ay-Yıldızlı Ada’nın özellikleri

· Proje 3 yılda hazırlandı.
· Maliyeti 2.4 milyar Euro.
· Yapım süresi 45 ay.
· 1340 tane villa bulunacak.
· 2 bin 200 adet rezidans daire olacak.
· 4 veya 6 tane otel bulunacak.
· Sosyal tesisler,
· Emniyet ve İdari binalar, marinalar
· Dar gelirli aileler için bedelsiz özel tatil bölümü
· Heliport ve küçük havalimanı yer alacak.
· Ülke ekonomisine yılda 1.5 milyar Euro bırakacak.

71 birincilik ödülü bulunuyor

MİMARİ alanda aldığı ödüllerle öne çıkan Metin Hepgüler, bunları şöyle özetledi: ”Türkiyenin Milletlerarası Lider Mimarı, Asrın Sinan’ı, ENR/IBC seçimlerinde dünyanın 200 lideri arasında tek Türk ve mimar ve George Washington/USA mimarlık ödülünü aldım. IBC Cambridge/Londra’nın Eylül 2012 araştırmaları neticesinde; mesleğinde Avrupanın Temsilcisi/IBC, 2012 yılının 100 meslek adamı seçiminde mimar olarak birinci ve 21. Asrın 2000 Entellektüeli olarak yer aldım. Bu güne kadar 181 proje yarışması ödülü, 71 birincilik sahibiyim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!