2200 şirket Saddam’a rüşvet yağdırmış

Güncelleme Tarihi:

2200 şirket Saddam’a rüşvet yağdırmış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2005 23:35

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1996-2003 yılları arasında Irak’ta uygulanan Gıda Karşılığı Petrol Programı çerçevesinde 1.8 milyar dolarlık yolsuzluk yapıldığı ortaya çıktı. Irak’tan petrol almak ve insani yardım malzemesi satmak isteyen şirketler Saddam yönetimine büyük miktarlarda rüşvet verdiler.

BM tarafından oluşturulan ve başkanlığını ABD Merkez Bankası eski başkanlarından Paul Volcker’ın yaptığı Bağımsız Soruşturma Komisyonu’nun 19 aylık bir çalışma sonucunda yazdığı raporda birçok dev şirketin ve birçok ülkeden çok sayıda ünlü politikacının adı geçiyor.

Devlerin de adı geçiyor:

Irak’tan petrol alan ve ülkeye insani yardım malzemeleri satanlar olmak üzere iki grupta değerlendirilen ve sayıları 2200’ün üzerinde olan şirketler arasında dünya devleri de bulunuyor. Program çerçevesinde Irak’la iş yapabilmek için Daimler-Chrysler, Siemens, Weir Group ve Volvo Construction Equipment’ın Saddam yönetimine yasadışı ödemeler yaptıkları ifade ediliyor. 23 şirketin özellikle mercek altına alındığı raporda Fransa’nın ünlü bankası BNP’nin de yolsuzluklarda rolü olduğu belirtiliyor. Raporda ismi geçen politikacılar arasında ise şu isimler bulunuyor: Fransa’nın BM nezdindeki eski büyükelçisi Jean-Bernard Merrimee, Rus politikacılar Vladimir Jirinovski ve Alexander Volosh’un, İngiliz milletvekili George Galloway, İtalya’nın Lombardi bölgesi başkanı Roberto Formigoni, Vatikan temsilcisi Jean-Marie Benjamin.

ANNAN DA suçlanıyor:

Programın daha üçüncü yılında yolsuzluğa bulaştığı belirtilen raporda sorumluluğun bu kurumlardan başlaması gerektiği belirtilirken BM Genel Sekreteri Kofi Annan, yardımcısı Louise Frechette ve Güvenlik Konseyi yolsuzluğa göz yummak ve Saddam’ın manipülasyonlarına meydan vermekle suçlanıyor. Öte yandan İsviçre Ekonomi Bakanlığı soruşturmayla bağlantılı olarak 4 kişi hakkında yasal süreç başlatılacağını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!