22 yıllık kapıcı Gülizar şimdi ne yapsın?

Güncelleme Tarihi:

22 yıllık kapıcı Gülizar şimdi ne yapsın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 14:45

Memleketi Çorum’dan İstanbul’a 22 yıl önce göç eden Gülizar Sarı (62) İstanbul Cihangir’de bir apartmanda kapıcı olarak çalışmaya başladı. 22 yıl boyunca 12 daireli apartmanın her türlü hizmetini yerine getirdiğini belirten Sarı için zorlu süreç ise apartman yönetiminin değişmesi ile başladı. Yeni yönetici, Sarı Ailesi’nin yaşadığı kazan dairesinin boşaltılması için tahliye davası açtı. Sarı da, 22 yıllık süreçte sigortası yapılmadığı için apartman yönetimine dava açtı. Hiçbir güvencesi ve geliri olmadığını söyleyen Sarı, “Ömrüm bu apartmanda gitti. Şimdi kapı dışarı ediliyorum. Ben şimdi nereye gideyim” dedi. Tahliye davasında mahkeme önümüzdeki hafta keşif yapılması kararı verdi.

Haberin Devamı

KAZAN DAİRESİNE SIĞINDILAR
Gülizar Sarı 22 yıl önce, Çorum’dan eşi ve iki çocuğu ile Silivri’de yaşayan bir akrabalarının yanına geldi. Sarı’nın amacı İstanbul’da bir iş bulup geçimini sağlamaktı. Bir yakınları Cihangir’deki bir apartman için kapıcı arandığını söyledi. Sarı Ailesi, dönemin apartman yöneticisi ile görüştü ve hemen işe başladı. Sarı Ailesi, sığınak ve kömürlük olarak inşa edilen yere sığındı. Çok az ışık gören yere sığınan Gülizar Sarı kısa sürede tüm daire sahipleri ile yakın ilişki kurdu. Apartmanın temizliğinden, daire sahiplerinin günlük süt ekmek, gazete gibi ihtiyaçlarına kadar hemen her şeyi Sarı temin etti. Sarı, toplayabildiği aidatlarla da evinin geçimini sağlama çalıştı. Eşi Cevdet Sarı düzenli bir iş bulamayınca evin tüm yükü Gülizar Sarı’nın üstüne kaldı.

Haberin Devamı

CAM VE PENCERE DE KAPANDI
Ancak, her hangi bir sorun yaşamadan işini yapan Gülizar Sarı’nın kapıcılığını yaptığı apartmanda iki yıl önce apartman yönetimi değişti. Yeni gelen yönetici apartmanda tadilat başlattı. Binada yapılan mantolama işlemi ile birlikte Sarı ailesinin yaşadığı yerin ışık gören tüm kapı ve pencereleri de kapandı. Bu işlemlerin yanı sıra apartman sakinlerinin çoğunluğunu taşıyan bir ihtarname hazırlandı. 28 Eylül 2016 tarihli ihtarname ile Sarı ailesinin yaşadıkları yeri boşaltmaları istendi. Ancak, apartman sakinlerinin bir kısmı ise Sarı ailesinin tahliye edilmelerini istemedikleri için imza atmadı.

YENİ YÖNETİCİ: TAHLİYE EDİN
Bu ihtarname ile şok geçiren Gülizar Sarı ve ailesi karşı bir ihtarname gönderdi. Bu kez, Başar Engin Tuğut’un imzası ile Özlen Apartman Yönetimi adına tahliye davası açıldı. İstanbul 5’inci Sulh Ceza Mahkemesinde açılan davada, Gülizar Sarı’nın hiçbir zaman kapıcı olarak işe alınmadığı, apartmanda işgalci olarak kaldıkları öne sürüldü. Apartman yönetiminin Avukatı Medeni Yetiş dilekçesinde "Bir ya da iki kat malikinin davalı ve ailesine işlerini yaptırmaları, davalı ve ailesinin mahallede 'kapıcı' sıfatı ile dolaşmaları, onları bu apartmanın kapıcısı yapmayacağı açıktır" dedi.

Haberin Devamı

SİGORTASIZ OLARAK ÇALIŞTIRILDI
Av. Münevver Çelik ise dilekçesinde "Müvekkilimin eşi Gülizar Hanım, Özlen Apartmanı'nın apartman görevlisi olarak çalışmaktadır. Ancak, Gülizar hanım sigortasız olarak istihdam edilmiş ve aradan geçen süre zarfında bu eksiklik ikmal edilmemiştir. Müvekkilim ve ailesi tüm maliklerin rızası ile apartman görevlisi kısmında ikamet etmektedir. Kömürlük kısmı, maliklerin talebi doğrultusunda müvekkilim ve ailesi tarafından temizlenmiş ve yararlanabilir bir alana çevrilmiştir" dedi.

22 yıllık kapıcı Gülizar şimdi ne yapsın

Üç kişilik Sarı Ailesi, ışık dahi görmeyen bu yerde yaşıyor.

ESNAF: KAPICI OLARAK ÇALIŞIYOR

Haberin Devamı

Anılan tahliye davası sonrası Gülizar Sarı da apartman yönetimine karşı iş mahkemesinde dava açtı. Anılan davada, Sarı’nın 22 yıl boyunca sigortasının yapılmadığı, hizmet tespitinin yapılması talep edildiSarı ailesinin avukatları İstanbul 36. İş Mahkemesine çok sayıda kişinin tanık olarak dinlenmesini talep etti. Apartmanın hemen karşında işyerleri bulunan kişiler mahkemede tanık olarak ifade verdi. Apartmanın hemen karşısında 18 yıldır büfe işlettiğini söylene Serkan Şahin “Gülizar Sarı bu apartmanın kapıcısı olarak çalışıyor. Camı penceresi olmayan bir yerde yaşıyor. Apartman sakinlerinin her ihtiyacını bizim büfeden satın alıyor. Bunu mahalledeki herkes de biliyor” dedi. Apartmana 10 metre mesafede pet shop dükkânı işleten Esra Sıdıka Durmaz ise, “Haftada 2-3 kez apartmana gidiyorum. Gülizar Sarı’yı apartman kapıcı olarak biliyorum. Aile olarak fiziki koşulları kötü bir yerde kalıyorlar” dedi. Rıza Katar isimli tanık ise, Gülizar Sarı’nın her gün apartmanda olduğunu, ayaklarında sorun yaşamasına rağmen apartmanın işlerini yaptığını gördüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

APARTMAN SAKİNİ AVUKAT, SARI İÇİN TANIKLIK YAPTI
Tanık olarak dinlenen Av. Gülin Şahal ise, Şubat 2012’den bu yana Özlen Apartmanı’nda yaşadığını belirterek “Çöplerimizi her gün Gülizar Sarı alır. Hafta 1 veya 2 gün de apartman temizliğini yapar. Sabahları, isteyen ekmek ve gazete alır. Gün içinde bir şey istediğimizde kendisine söylerdik. Kendisi devamlı apartmanda duruyor” dedi.

Apartmanın bulunduğu Kazancı Yokuşu Sokağında emlak dükkanı bulunan Sadettin Yüksel mahkemede tanık olarak verdiği ifadede “Servise çıkarken, temizlik yaparken sık sık Gülizar Sarı’yı görüyordum. 16 yıldır tanırım apartmana kendisi çalışır. Kötü bir yerde yaşıyorlar. Ben davacıyı yıllardın, elinde poşetle aparman için servise çıktığını görmüşümdür” dedi. 30 yıla yakan bakkal dükkanı işleten İzzet Balcıoğlu ise “Gülizar Sarı’yı Özlen Apartmanın kapıcısı olarak biliyorum. Daire sahiplerinin siparişlerinin bizim dükkandan alırdı. Her gün birden fazla kez bakkala gelirdi. 1996-97 gibi bu apartmanda çalışmaya başladığını biliyorum. Başka bir binada ise çalışmıyordu” şeklinde ifade verdi.

Haberin Devamı

KEŞİF KARARI VERİLDİ
Tahliye davasının görüldüğü sulh hukuk mahkemesi 15 Kasım’da yapılan duruşmada, keşif için karar verdi. Bilirkişi heyeti 20 Aralık günü apartmanda keşif yapacak.

BAKMADAN GEÇME!