22 bin çalışanı olan Orion iflas erteleme istedi

Güncelleme Tarihi:

22 bin çalışanı olan Orion iflas erteleme istedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 01:13

Yemek, güvenlik, temizlik hizmeti veren büyük bir grup ile ilgili kritik bir karar alındı. 500 milyon lirayı bulan cirosu ve 22 bin çalışanı ile hizmet sektöründe faaliyet gösteren Orion Holding iflas erteleme talebi ile mahkemeye başvuruda bulundu. İflas erteleme dosyası taraflara duyuruldu. Piyasaya 100 milyon lirayı aşan bir borcu olduğu ifade edilen holdingin ise kısa süre önce adresini değiştirdiği öğrenildi. Çok sayıda çalışan paralarını alamadıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Orion, 2004'ten bu yana cateringden özel güvenliğe temizlikten özel danışmanlığa kadar birçok sektörde hizmet veriyordu. Orion Holding bünyesinde, Eco Clean, RGS Güvenlik, Real İ.K. ve İş Gücü, Orion Yemek Hizmetleri ve Eco Pest Haşere ve Kemirgen Kontrolü hizmetleri veriliyordu.

Bakırköy Ticaret Mahkemesi’ne yapılan dava başvurusu 2013/398 numaralı dosya üzerinde yürütülüyor. İflas erteleme talep edilen şirketler şunlar: Orion Holding A.Ş, Orion Çamaşır Servisi Hizmetleri A.Ş. ve Lavanta Turizm Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Şirket, içinde bulunduğu mali zorluğu aşmak, alacaklılara karşı korunmak için iflas erteleme istedi. Mahkeme, şirketin talebini ilan etti. Alacağı bulunan firmaların dosyaya müdahil olmaları bekleniyor. Alacaklı firmalar, şirketin iflasını isteyebilecekleri gibi, iflas erteleme yönünde de talepte bulunabilirler.

Haberin Devamı

105 BİN KİŞİYE YEMEK VERİYORDU
Orion Holding son birkaç yıl içinde yaptığı atılım ile gündeme geldi. Ağırlık faaliyet alanı çamaşır yıkama hizmeti olan şirket, 2009’da Doruk Yemek’i daha sonra da Güntay Temizlik, RGS Group ve Real Group’u satın aldı. Günlük 105 bin kişilik üreten şirket, 22 bin kadar çalışanı bulunuyordu. Şirketin 2 bin 100 kadar da hizmet verdiği şirket bulunuyordu.

22 bin çalışanı olan Orion iflas erteleme istedi

Şirketin bir süreden beri mali zorluk içinde olduğu biliniyordu. Ancak şimdilerde, merkezi İstanbul Bağcılar’da bulunan holdingten kimseye ulaşılamıyor.

YURTDIŞINA DA AÇILDI

Körfez fonu Gulf Capital geçtiğimiz yıl Orion Holding’e, 20 milyon dolarlık yatırım anlaşması yapmıştı. Orion Holding'in kurucusu Yalçın Karaman, bu yılki cirolarını 850 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

Yurtiçi yanı sıra yurtdışında Kosova ve Erbil’de de faaliyetleri bulunan Orion’un, Avrupa ve Balkanlar’da büyüme hedefi vardı.

Orion Holding, Kütahya Zafer Hava Alanı ile Sabiha Gökçen Hava Alanı’nı da güvenlik hizmeti sağlıyordu. Orion'un ilk yurt dışı operasyonu ise Kosova Priştina Uluslararası Havalimanı’na yönelik olmuştu.

Haberin Devamı

BU NOKTAYA NASIL GELDİ?

Sektör kaynaklarından biri, şirketin mali zorluğa girmesinin altında, agresif büyüme tarzı ve düşük fiyatlarla müşteri kazanma çabasının bulunduğunu iddia etti. Aynı kaynak, “Bizde karlılık oranı yüzde 5-7 seviyesinde. Ancak Orion, bizlerin teklif ettiği fiyatın yüzde 20-25 düşüğünü vererek müşteri kazanmaya çalıştı” dedi. Bir başka kaynak ise benzer bir değerlendirme yaparak “Bu sektörde hızlı büyüyen hızlı batıyor” dedi. Orion’un piyasaya yüklü miktarda borcu olduğu ifade ediliyor. Piyasa borçlarının yanısıra yüklü miktarda SGK prim borçları, vergi borçları ve işçi alacakları bulunuyor.

ÇALIŞANLAR MAĞDUR

Orion'un yaşadığı durum nedeni çok sayıda çalışanın mağdur olduğu anlaşıldı. Nurten Kormaz isimli bir çalışan hurriyet.com.tr ile şu bilgiyi paylaştı: "Orion Holding firmasında yaklaşık yedi yıldır görev yaptım. Şirket battı diyip apar topar bizi işten çıkarttılar. 4 aylık maaşım ve diğer tüm haklarım hiçe sayıldı." Bir başka çalışan Ceyda Yeşil ise holding insan kaynakları biriminde çalıştığını ifade ederek "Yasal olmayan bir şekilde ilk ay maaşımı elden aldım ve diğer 3 aylık maaşım içerde. Sigortalarımız aldığımız net maaştan değil asgari ücretten yattı. Her çalışan madur durumda ramazan ayında insanlar şikayet için İK departmanını arıyorlardı ve 'ekmek almaya paramız yok' diye" dedi.

Haberin Devamı

'ŞİRKET MERKEZİ TAŞINDI'

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka çalışan ise "4 aydır ne maaş alabildim nede tazminatımı. Haberimiz olmadan bizi çıkardılar. Şirketi gizliden taşıdılar tüm çalışanlar ortada kaldık. Nereye taşındıkları bilinmiyor. Kimse telefonlara cevap vermiyor. Paralarımızın emeklerimizin üstüne konup kaçtılar çok magdur olduk. Çogumuzun evine haciz geldi." şeklinde konuştu. Şafak Kızılyurt isimli bir başka çalışan ise "Temmuz sonunda işten çıkartıldığımda ne 4 aydır alamadığım maaşımı ne de 3.5 yılımın tazminatını izin paramı alabildim. Ne avukata verecek ne de mahkeme açacak param var." Orion'da satın alma uzmanı olarak çalıştığı bilgisini veren Hakan Aydın ise, kendileri ile birlikte, çok sayıda küçük esnaf ve tedarikçinin de paralarını alamadıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

'KAÇMADI BURDA'

Orion Holdin'in patronu Yalçın Karaman'ın 'kaçtığı' yönündeki iddialara ilişkin ulaştığımız Avukatı Ahmet Yum, "Yalçın Bey'in bir yere kaçtığı yok. Daha bu sabah birlikteydik. Dosyanın hukuki takibatını hassas bir biçimde yürütüyor" dedi.

dgokce@hurriyet.com.tr

Günün iş fırsatlarına ulaşmak için tıklayın

BAKMADAN GEÇME!