‘Yeşil Kundura’da bir devir kapandı

Güncelleme Tarihi:

‘Yeşil Kundura’da bir devir kapandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2012 00:00

Türk ayakkabı sanayinin gelişmesinde büyük rol oynayan Yeşil Kundura’nın kurucusu Recep Ali Yeşil vefat etti. 2008’de hayatını kaybeden kardeşi Mustafa Yeşil ile 64 yıl önce başladıkları serüvende Türkiye’nin ilk ayakkabı ve bot ihracatını gerçekleştirmişlerdi.

Haberin Devamı

RECEP Ali Yeşil, kardeşi Mustafa Yeşil ile 1948 yılında Yeşil Kundura’yı kurduğunda Türk ayakkabı sanayi için yeni bir serüven başlıyordu. Türkiye’de ayakkabı sanayinin gelişimine büyük katkı sağlayan iki kardeş, Türkiye’nin ilk ayakkabı ve bot ihracatını gerçekleştirmişlerdi. 2008 yılında denizde yüzdüğü esnada kalp krizi geçirerek vefat eden Mustafa Yeşil’in ardından, Recep Ali Yeşil de önceki gün yaşamını yitirdi. Türkiye’nin en köklü ayakkabı firmalarından Yeşil Kundura’da bir devir böylece kapandı. Recep Ali Yeşil, şu anda Yeşil Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Engin Yeşil’in amcası. 

DERNEKLEŞMEYİ TEŞVİK ETTİ

Recep Ali Yeşil’in oğlu İhsan Yeşil, 14 yaşında Beykoz Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikasında stajiyer ögrenci olarak işe giren babasının o yılarda ayakkabı üreticisi olmayı kafasına koyduğunu ve Cumhuriyet döneminin ilk özel sektör fabrikasyon ayakkabı üreticisi olduğunu söyledi.
89 yaşında vefat eden Recep Ali Yeşil, sektörün dernekleşmesine de öncülük etti. 1985’te kurulmasına öncülük ettiği Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) ilk başkanı oldu, 1985-1997 yılları arasında toplam 12 yıl derneğin başkanı olarak görev yaptı, sektörün ihracat hamlesi yapmasına katkı sağladı.

Haberin Devamı

İLK ASKERİ BOTU ÜRETTİ

Türkiye’de ilk ayakkabı ve bot ihracatını yapan Yeşil Kundura’nın gerçekleştirdiği diğer ilkler şöyle sıralanıyor; Türkiye’de ilk iş ve güvenlik botu üretimi, Türkiye’de ilk ayakkabı market zinciri, Türkiye’de ilk online ayakkabı mağazası, Türk özel sektöründe ilk askeri bot üretimi. Çorlu’da 15 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Yeşil Kundura, yılda bir milyon çift ayakkabı-bot üretiyor. Mağaza zincirinde Yeşil Club, Yeşil, Cat ve Harley Davidson gibi markalara yer veren firma, son yıllarda gayrimenkule odaklandı.

Sektörü ayaklandırdı

TÜRKİYE Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı İslam Şeker, “Derneğimizin kurucuları arasında yer alan Recep Ali Yeşil, aynı zamanda ilk başkanımız. Ayakkabı sektörünü ayaklandıran, hızlı koşmasını sağlayan büyüklerimizden biriydi” dedi.

Haberin Devamı

Öğrettikleri en büyük miras

YEŞİL Holding Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, bütün sektörün babasının ve amcasının sektöre kazandırdıklarını övgüyle andığını belirterek, “Yeşil ismi ve bizlere öğrettikleri herşey bizim için en değerli miras ve emanettir. O çok değerli aile büyüklerimizin  izinden ilerliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!