İşçi emeklisine Ocak'ta 322 TL zam geliyor

Güncelleme Tarihi:

İşçi emeklisine Ocakta 322 TL zam geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2012 15:14

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yaklaşık bir yıldır çalışmaları süren intibak düzenlemesine ilişkin çalışmayı tamamladıklarını açıkladı. Çalışma hayata geçtiğinde 1.9 milyon işçi emeklisinin maaşı Ocak ayında 322 liraya kadar artacak. Çelik, emeklilere müjdeyi vererek, ödemelerin Ocak maaşına yansıtılacağını da bildirdi.

Haberin Devamı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çelik, bakanlığının bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, iş kazalarına ilişkin çarpıcı rakamlar verdi. Buna göre, Türkiye’de günde 172 iş kazası meydana gelirken, her gün 3 kişi yaşamını kaybediyor, 6’sı da iş göremezlik raporu alıyor. Çelik, sunumda özetle şunları vurguladı:

AÇIK 5 MİLYAR AZALDI

“İstihdamdaki artış, kayıt dışı ile mücadele ve prim yapılandırma gelirleri ile birlikte sosyal güvenlik açığı yılsonunda 5 milyar daha az gerçekleşecek. Buna göre, 2012 yılı sonunda 25.468 milyar lira olarak öngörülen sosyal güvenlik açığı 20 milyar 501 milyon lira olacak. Bu yılın sonunda 6111 sayılı yasa ile getirilen prim yapılandırma gelirleri de 3 milyar liraya ulaşacak.

Haberin Devamı

SGK GİDERİ 160 MİLYAR LİRA

2012 yılı sonunda SGK gelirleri 140 milyar lira, giderleri de 160.5 milyar lirayı bulacak. Toplam prim gelirlerinin emeklilik ve sağlık giderlerini karşılama oranı geçen yıl 67.8 olarak gerçekleşirken, bu yıl ise yüzde 1.8 oranında düşüşle yüzde 66’ya gerileyecek. Geçen yıl 17.4 milyon olan aktif sigortalı sayısı yüzde 3.5 artışla 2012 Ağustos sonunda 17 milyon 975 bine ulaştı. Dul yetim ve emekli aylığı alan pasif sigortalı sayısı da 10.3 milyon kişiye ulaştı.

MUAYENE SAYISI ARTIYOR

Geçen yıl hastanelere 318.6 milyon müracaat gerçekleşti. Bunun için 21.9 milyarlık fatura tahakkuk ettirildi. Bu tutar 2012’nin ilk 8 ayında 262.5 milyon başvuruya karşılık 19 milyar lira oldu.

9 BİN 500 İŞYERİ DENETLENDİ

İstanbul, Kocaeli ve Bursa illerinde 200 müfettiş 9 bin 501 işyerinde denetim yaptı. Denetimlerde 319 tescilsiz işyerine rastlandı, 57 yabancı uyruklu ve 2 bin 197 işçinin kayıtdışı çalıştırdığı ortaya çıktı.

CHP’DEN PANKARTLI PROTESTO

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi görüşmeleri pankartlı eylem yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ve arkadaşları toplantı salonuna emeklilik ve sigorta primlerine ilişkin çeşitli dövizler astı. Dövizlerde, “Prim dolalı yıllar oldu. Emeklilik gerçekti, hayal oldu”, “Maç devam ederken kural değişti, ömrüm emekli olmaya yetmedi”, “Siz hiç aç kaldınız mı?” yazıları yer aldı. Çelik, salona girdiğinde dövizleri gösteren Aslanoğlu, “Okudunuz mu sayın bakan?” dedi. Çelik de gülerek, “AK Parti iktidarında hiç aç gördünüz mü?” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

BÜTÇEDE “LOKMA AYVA” KRİZİ

Komisyon görüşmelerinde eski AK Partili vekil Lokman Ayva, özürlüler için verdiği çalışma ile ilgilenilmemesine tepki göstererek, Komisyon salonunun kapısı önünde bağırmaya başladı. Ayva, toplantı sürerken salon kapısına gelerek Bakan Çelik ile görüşmek istedi. Toplantı salonu dışında bulunan Mesleki Eğitim Kurumu Başkanı Bayram Akbaş’la karşılaşan Ayva, “Kapatın bu kurumu. AK Parti iktidarında böyle bir kurum istemiyorum. 8 aydır bize cevap vermiyor. Kendiniz makam arabasına biniyorsunuz, kurum imkanını kullanıyorsunuz. Bizim dosyanın 8 aydır kapağını açmadınız” diyerek Akbaş’a tepki gösterdi. Ayva, komisyon salonunun kapısında bağırarak Çelik’i görmek istediğini söyledi. Araya Komisyon’un AK Partili üyesi Recai Berber girdi. Eski vekili sakinleştiren Berber, Lokman Ayva’nın koluna girerek, eski vekili Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan’ın odasına götürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!