Dönüşüme 4 bin dönüm 12 mahalleyle başladı

Güncelleme Tarihi:

Dönüşüme 4 bin dönüm 12 mahalleyle başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2012 10:36

TÜRKİYE’nin en büyük ilçesi Gaziosmanpaşa, kentsel dönüşümde en iddialı belediye konumuna geldi. Başkan Dr. Erhan Erol, “Bakanlığa 400 hektarı (4 bin dönüm) kapsayan ve 12 mahalleye yayılan proje götürdük. Kira yardımı yetkisini de Belediyeye istedik. Bizim için kentsel dönüşüm ‘ölüm kalım’ meselesi” diyor.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘iktidarıma mal olsa da yapacağım’ dediği kentsel dönüşümde en hızlı belediye Gaziosmanpaşa oldu.

Türkiye’nin en büyük ilçe belediyesi olan Gaziosmanpaşa’nın belediye başkanı Dr. Erhan Erol, “Bakanlığa 400 hektarı (4 bin dönüm) kapsayan ve 12 mahalleye yayılan proje götürdük. Kira yardımı yetkisini de Belediyeye istedik. Ben daha önce Sağlık Bakanlığı’nda bürokrattım. Depremlerde çalıştım. Depremden sonraki trajediyi yaşamayana anlatmak çok zordur. Bizim için kentsel dönüşüm ‘ölüm kalım’ meselesi. Ben bütün belediyelere sesleniyorum. Vatandaşı mutlaka ikna edin, kültür belediyeciliği, sosyal belediyecilik gibi işleri bırakın bütün kaynaklarını serferber edin. Çünkü İstanbul bu haliyle bir depreme yakalanırsa çok büyük bir çöküş yaşarız” diyor. Başkan Erhan Erol şöyle konuşuyor:

Haberin Devamı

SARIGÖL İLE BAŞLADIK

* Gaziosmanpaşa merkezde Sarıgöl Mahallemiz var. Sulukule’nin başka bir versiyonu. Bu bölgeye polis bile zor girebilirdi. Biz orayı gecekondu dönüşüm alanı ilan ettik. Toplamda 360 dönümlük bir alan. İki hafta önce burada boşalttığımız bir alana 727 konutluk ihalemizi yaptık. Bu konutlar sosyal konut mantığı ile yapılmayacak. Çünkü vatandaş sosyal konuttan memnun değil. İçinde havuzu, sosyal tesisleri, kapalı otoparkı olan konutlar istiyor. Şimdi buradaki inşatın çevresindeki kısımlarla da anlaşmaya başladık. Vatandaş iyi olanı görmeden anlaşmaya yanaşmıyor.

DÖNÜŞÜM OFİSİNDE BULUŞUYORUZ

* Şu anda belediyenin 3 kentsel dönüşüm ofisi var. Bu ofisler için özel sektörden de destek alıyoruz. Vatandaş ile görüşmeleri bu ofislerde yapıyoruz. Vatandaş önce kendi mahallesine yapılacak projeyi ve bu projeden ne alabileceğini görüyor. Ayrıca inşaat sürerken nasıl bir yardım alacağını da öğreniyor. Temel mantığımız şu; metrekareye metrekare veriyoruz. 4 katlı evi ve 80 metrekarelik daireleri varsa biz ona ona 4 tane 80 metrekare daire veriyoruz. İnşaat süresince de kira yardımı yapıyoruz.

İLÇENİN ÜÇTE BİRİ DÖNÜŞÜME HAZIR

* 6 bin 500 hane sahibi ile görüşme yapıldı. Bin 200’ü ile anlaşma safhasına geldik. Bakanlığa sunduğumuz kentsel dönüşüm proje onayımızı bekliyoruz. 400 hektar (4 bin dönüm) alanı kapsayan proje sunduk. Bu alan Gaziaosmanpaşa’nın üçte biridir. Vatandaşın önüne örnekleri de koyabiliyoruz ve bu yüzden avantajlı duruma geldik. Avrupa Konutları Projesi’nin alanında 180 gecekondu sahibi vardı. Onlara 300 darilik ayrı bir site yaptık. Bu güzel oldu ama yine de vatandaşın kafasında ‘zengine güzel bize böyle’ gibi bir soru işareti oluştu. Biz de kentsel dönüşümde bu durumu da aşmaya karar verdik. Biz vatandaşı kendi mahallesinde yeniden yerleştireceğiz. Sulukule’deki gibi yapmayacağız.

Haberin Devamı

Rant vatandaşın cebine girecek

480 metrekare arsaya, 1+1 daire vicdana sığar mı

GAZİOSMANPAŞA Belediyesi’nin kentsel dönüşüm başlattığı Sarıgöl Mahallesi’nde Tapu Tahsis Belgeli 480.5 metrekare arsası olan Süleyman Atılgan, “Belediye ev müteahhit maalesef hakkımızı vermiyor. 480 metrekarelik arsanın karşılığı böylesine merkezi bir yerde 1+1 daire olabilir mi? Bu hangi vicdana sığar” dedi. Atılgan, belediye yetkililerinin ve müteahhit firma yetkililerinin kendisine, “Senin arsan büyük ama içindeki konutun küçük. Biz konutunun metrekaresini esas alarak yeni projeden sana daire verebiliriz’ dediklerini söyledi. Süleyman Atılgan; Sarıgöl Mahallesi, 428 Ada, 108 Pafta, 1 Parsel’de 480.5 metrekarelik Tapu Tahsis Belgeli arsası için kendisine haksızlık yapıldığını, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Eorl’a durumu anlatmak için defalarca belediyeye gittiğini ancak kendisine ulaşamadığını belirtti.

SARIGÖL Mahallesi’ndeki proje için Belediye Meclisi’nde tarihi bir karar da aldıklarını anlatan Başkan Dr. Erhan Erol, şöyle konuşuyor: “Kendimiz bağladık. Hak sahipleri dışında ilk 3 ayda bu projenin yanındaki komşu alanlarda yaşayanlar projeden konut alabilecek. Sonrasında da Gaziosmanpaşa dışından kimseler buradan konut alamayacak. Bu projede piyasaya normal satışa çıksak ortalama birn daire 250 300 bin lirayı bulur. Biz ise haks ahibiyle 160 bin lira bedelle takasa giriyoruz. Yani maliyetine işi bitirip, kârı ya da rantı hak sahibi vatandaşın cebine bırakıyoruz. Hak sahibi vatandaş hakkını aldıktan sora satmak istiyorsa satsın. İsterse eski ama, yenilenmiş mahallesinde yaşamaya devam etsin.”

Haberin Devamı

4 emsal bitişik yerleri 2.5 ile rahatlatıyoruz

GAZİOSMANPAŞA Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, şöyle konuşuyor: “400 hektarlık dönüşüm porjemizi Afet İşleri Genel Müdürlüğü’ne verdik.

12 mahalleyi kapsıyor. Bazı mahallerin tamamını bazılarını kısmi kapsıyor. Bu yöntemle 400 hektarda ortalama 2.5 emsalle işi bitiyoruz. Bu alanlarda bitişik nizamla 4 emsale kadar yapılaşmış yerlerin emsali de böylece inmiş oluyor. Yani dönüşüm için emsal yükseltmek yerine emsali düşürmek gibi çok faydalı bir sonuca da ulaşıyoruz. Dönüşümün bir amacı da yapı yoğunluğunu azaltmak ve boş alanlar kazanmak ki o alanlara parklar, okullar, sosyal ve kültürel tesisler, spor alanları yapılabilsin.”

Haberin Devamı

Ada bazlı dönüşümü pek tercih etmiyoruz

ADA bazlı dönüşümün de devam ettiğini ancak belediye olarak bu tür projeleri birleşmeye teşvik ettiklerini anlatan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol şöyle konuşuyor:

“Mümkün olduğunca parsellerin büyük olmasını istiyoruz. Çünkü 5 dönüm yere 20 bina yerin 2 bina yapıyorsunuz, park oto park oluyor ama ilçenin geneldeki temel problemleri çözülmüyor. Sağlık, okul, kültür, spor alanları nereden çıkacak? Bizce ada bazlı dönüşüm İstanbul’un geleceği için büyük problem olabilir. Bu yüzden biz ada bazlı 4-5 tane projenin müteahhidine ‘birleşin’ diyoruz. ‘Birleşirseniz daha güçzel bir plan ortaya çıkar ve siz de birçok harcamadan kurtulur maliyeti düşürürsünüz’ diyoruz.”

Haberin Devamı

Tapu tahsisli arsalar

GAZİOSMANPAŞA Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, Belediye İktisadi Teşekkülü (BİT) konumundaki GOPAŞ’ı dönüşüm işine soktuklarını söylüyor ve şu bilgileri aktarıyor:

"Bu işte GOPAŞ kar amacı gütmüyor. Vatandaş mütahhide güvenmiyor. Çünkü müteahhit kendini çok düşünür. Vatandaş belediyeye güveniyor. Biz de piyasa müteahhidine diyoruz ki ‘biz bu işe aracılık yaparız, vatandaşla da senle de anlaşırız.’ Müteahhit de vatandaşla pazarlığa girmemiş oluyor. Biz önce vatandaş sonra müteahhitle anlaşıyoruz. Böylece vatandaşın hakkını biz koruyoruz. Mesela Tapu Tahsisli arsası olan vatandaşlar var. Onlara ‘gelin tapunuzu verelim’ diyoruz. Vatandaş tapusun almıyor çünkü ‘300 metrekare yerim var, onun tapusunu bana 150 bin liraya veririsiniz. Ben Tapu Tahsisli haliyle müteahhite versem, müteahhit bana iki daire verir. O da 150 bin liradan 300 bin lira eder. Niye gelip tap alayım ki’ diyor. Bu anlayış yüzünden de iş bir türlü çözülmüyor. Biz projeye katılan vatandaşın tapu işini hallediyoruz, içinde havuzu, otoparkı, sosyal alanları olan projeden de arsası içindeki konutun metrekaresi kadar daire veriyoruz. Böyle bir porjedeki 1 daire bile 300 bin lira ediyor. 1.5 daire düşse ‘ister yarısını bize satın ister borçlanın 2 daireye tamalyayın’ diyoruz. İnşaat bitene kadar da kirasını ödüyoruz. Şimdi bu yöntemle inşaatlar başladı.”

8 mahallede aynı anda 100-150 bina yıkılacak

GAZİOSMANPAŞA Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, 2 ay içinde ilçede toplu yıkımların başlayacağını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Halen yıkımlardevamediyor ama yıkımına başlayacağımız 8 mahallemiz var. Aynı anda 8 mahallede yıkımın başladığı gün büyük bir tören yapacağız. 100-150 bina birden yıkılacak. Sarıgöl’de de temel atma töreni yapacağız bir taraftan da inşaat başlamış olacak. Biz Bakanlıktan kira yardımı da istemedik. Çünkü bizim dönüşüm projelerimiz çok fazla ve kira yardımı alırsak bakanlık kaynakları yetmez. Biz Bakanlıktan kira yardımını yapma yetkisini istedik. Kiraları biz ödeyeceğiz. Biz yetki istiyoruz para istemiyoruz. Onaylanırsa hem onlar kaynak harcamaz hem de bizim işimiz kolaylaşır. İller Bankası ve diğer bankaları da işin içine alabiliriz.”

Binaların yüzde 10’u ayakta ölmüş durumda

GAZİOSMANPAŞA Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, kentsel dönüşümün neden önemli olduğunu da şöyle anlatıyor:

“Sağlık Bakanlığı’nda idarecilik yaptım ve deprem bölgelerinde çalıştım. Orada olanları yaşamayanlara anlatmak zor. Bir depremle İstanbul’da olabilecekleri çok iyi biliyorum. İzmit, Adapazarı depremlerinde İstanbul’daki binalarda beton, demirden ayrıldı. Aslında bu binalar ‘ayakta ölmüş’ durumdalar. Güçlü bir deprem olmasa bile bu binalar yıkılacak. İstanbula yakın sağlam bir deprem olursa binaların yüzde 10’u hasar görür. Deprem olunca aslında ilk günden sonraki günler ve haftalar çok önemlidir. 1 ay boyunca insanları oradan uzaklaştıramıyorsunuz. bu insanlar sokaklarda yaşayacak. Sokakta yiyecek, içecek ve tuvalet, temizlik hepsi sokakta olacak. Evi yıkılmış bir yakını, altta kalmış yakınları, yaralıları olacak. Kanalizsayon, elektrik, doğalgaz çalışmayacak. Sadece bizim ilçede binaların onda biri kullanılam hale gelse benim belediyemin tüm imkanlarının 10 ile çarpsam bu enkazı kaldırmam tam 10 yıl sürer. Sokakta geçen hayat hastalık ve ölüm demek. Kentsel dönüyşüm için bir deprem beklemek çok büyük aptallık olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!