Uluslararası Altın Fonu olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Altın Fonu olur mu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2012 00:00

Erdoğan’ın IMF’nin para birimi değişsin önerisi tartışılıyor.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) birim olarak para değil altını baz alması gerektiğini söylemesi tartışma başlattı. İktisatçılar ve yazarlar altının rezerv olarak kullanılmasının mümkün ancak zor olduğuna dikkat çekiyor.

Henüz bir şey söylemek zor

BAŞBAKAN Erdoğan’ın önerisiyle ilgili henüz bir şey söylemek için erken olduğunu belirten İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Hatlar netleştiği zaman konuşmak lazım. Şu an bir şey söylemek doğru değil” dedi.

Altın daha tarafsız olur

ALTININ IMF’in çalışmalarında kullanılabileceğini söyleyen İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “IMF’nin işlemleri uluslararası bir boyutta olduğu için altın birim olarak kullanılabilir. Çünkü bu tür kurumların yaptığı çalışmalar dolara yarıyor. Menfaat sağlamaması açısından altının daha tarafsız bir rolü olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Altın kullanmak mümkün değil

IMF’nin birim olarak para değil altını baz almasının mümkün olmadığını söyleyen Radikal Gazetesi yazarı Uğur Gürses, “Başbakan’ın önerisine göre, ‘Ülkeler IMF’ye taahhüt verirken bunu altınla gerçekleştirsin, sonra da yardıma muhtaç ülkelere altın verilsin.’ Bunun gerçekleşebilmesi için tüm ödemeler sisteminin altınla yapılıyor olması gerekiyor. Böyle bir şey de mümkün değil. Altın fiziksel olarak da kullanılan bir şey. Parayla aynı görevi görmesi çok zor. IMF’nin gittiği ülkelerde yaşanan sorunlar daha çok politikacılarla ilgili oluyor.”

Kağıt para hayatı kolaylaştırır

ALTININ böylesine önemli bir alanda kullanımının mümkün olmadığına işaret eden Hürriyet Gazetesi yazarı Ege Cansen, “Kağıt para ilk çıktığında altının makbuzu olarak kullanılıyordu. Zamanla altına dayalı para da ortadan kalktı. Ekonomik büyümeyi temin edecek kadar para olmalı piyasada. Altın kolaylıkla ekonominin ihtiyacı kadar çıkartılamaz. Altının para birimi olduğu dönemlerde iktisadi krizler çok şiddetli geçmiştir. Paranın sağladığı hadise bu krizleri daha kolay atlatabilecek yapıda olduğu için kağıt para tercih edilmiştir. Kağıt para olmasa krizler büyük olur” dedi.

Haberin Devamı

IMF’nin ana sponsoru Amerika izin vermez

AMERİKA’nın IMF’nin ana sponsoru olduğunu söyleyen Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, “Bu fikir piyasalarda uzun süredir tartışılıyor. Ancak kısa vadede bunun gerçekleşmesi çok zor. Çünkü IMF’ye en çok para aktaran ülke Amerika buna izin vermeyecektir. Ancak önümüzdeki dönemde neler olur bilinmez. IMF altını rezerv olarak görebilir ve ülkelerden altın alıp yardım yapabilir. Ama zor” dedi.

IMF’nin 2.8 bin ton altını var

- IMF’nin üyesi 187 ülke var.
- 160 farklı ülkeden 2 bin 500 çalışanı bulunuyor.
- Toplam sermayesi 2011 Mayıs ayı itibariyle 376 milyar dolar.
- IMF kasasında ağustos ayından bu yana 2 bin 814 ton altın rezervi vr
- 1944 yılında varlıklarının yüzde 25’ini altın olarak saklayan IMF, kredi verdiği ülkelerden sadece kuruluş yıllarında geri ödeme olarak altın kabul etmişti.

Haberin Devamı

IMF’nin misyon ve hedefi

- Küresel ekonomiyi  üyelerini izlemek
 -Ödemeler dengesinde zorluk yaşayan ülkelere borç vermek
- Üyelere pratik yardım sunmak
- Uluslararası parasal işbirliğini arttırmak
- Mali istikrarı güvence altına almak
- Uluslararası ticareti kolaylaştırmak
- İstihdam ve büyümeyi desteklemek
- Yoksulluğu azaltmak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!