Kıdem tazminatı gündemimizde yok

Güncelleme Tarihi:

Kıdem tazminatı gündemimizde yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2012 11:46

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı fonu kurulmasına ilişkin bir yasal düzenleme olup olmadığı tartışmalarına son noktayı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek koydu. Şimşek, “Şu anda kıdem tazminatıyla ilgili bir tasarı gündemimizde değil” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, dün akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2013 yılı Bütçe Kanun Tasarısıyla ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

“Vatandaş merak ediyor. Kıdem tazminatıyla ilgili bir düzenlemeyi Meclise getirecek misiniz, getirmeyecek misiniz” sorusuna Şimşek, “Eğer bütün taraflarla konuşularak bu sistem reforme edilebilirse bu ülkemizin, işçilerimizin faydasınadır. Çünkü şu anda bundan yararlanan işçi oranı yüzde 10'un altında. Ama eğer, bu yönde bu tarafların bir uzlaşması söz konusu  değilse bu konuyu zorlayarak yapma şu anda gündemimizde değil. Daha doğrusu şu  anda kıdem tazminatıyla ilgili bir tasarı gündemimizde değil” dedi.

Ancak Şimşek, kişisel düşencesi olarak bu  ülkede bir iş gücü piyasası reformuna ihtiyaç bulunduğunu, Türkiye’nin dünyanın en katı iş gücü piyasası rejimlerinden birine sahip olduğunu söyledi. ”Biz işsizlerin de sesi olmayı, istihdamın artmasını istiyoruz. Burada  esneklikleri ne kadar artırırsak ülkemizin lehinedir” dedi.

Haberin Devamı

BÜTÇEDE SURİYE YOK

Bütçede Suriye konusunda özel bir kalem olmadığını belirten Şimşek, “Bugüne kadar, 2012 yılı içinde  bütçeden yaklaşık 400 milyon lira ödenek aktardık. Gelecek sene de bu durumun  devam etmesi halinde yine AFAD aracılığıyla, yedekten bu karşılanacak. Ama bunun ne olacağına dair şimdiden bir öngörüde bulunmamız zor” dedi.

/images/100/0x0/55eb5554f018fbb8f8ba8816

“ELMAS VE PIRLANTADA KDV OLMALI”

Elmas, pırlanta gibi değerli takılarda KDV’nin sıfır olmasına ilişkin eleştirilere de yanıt veren Şimşek, Avrupa ülkelerinin tamamında yüzde 15 ila 25 oranında KDV olduğunu ancak Türkiye’de yüzde 20 ÖTV bulunduğunu anımsattı. Türkiye’nin, sektörün talebi doğrultusunda bir dönem KDV yerine ÖTV’nin getirildiğini belirten Şimşek, “AB ülkelerindeki  uygulama KDV ise Meclisimiz takdir ederse, Türkiye'de de KDV olmasını, paralellik  anlamında doğru buluruz” dedi.

ASGARİ ÜCRET BEYANINA SON!

Türkiye'de 13 milyon 194 bin çalışandan, 6 milyon 264 bininin, yani yüzde 47’sinin asgari ücretli olarak beyan edildiğine dikkat çeken Şimşek, bunun doğru olmadığını söyledi. Bunun düzeltilmesi için bir çaba içinde olduklarını açıkladı. Ancak bunun ne olduğuna dair bir ipucu vermedi.

Haberin Devamı

YENİ ZAMLAR KAPIDA MI?

Maliye Bakanı Şimşek, muhalefet milletvekillerinin, “2013 yılında vergi gelirlerinde yüzde 14 artış öngörüyorsunuz. Bunu nasıl yapacaksınız, bu gerçekçi bir hedef mi” sorusuna yanıt verdi.

Şimşek, deflasyonun yüzde 9 civarında olduğu bir yılda, yüzde 14 vergi geliri artışının iki nedene dayandığını açıkladı. “Bu yıl birtakım tedbirler aldık, yani zam yaptık. Bunun 2012 yılına etkisi 2.6 milyar; 2013 yılı etkisi 10 milyar” dedi.

BOTAŞ, 7.5 MİLYAR VERGİ ÖDEYECEK

 NOTUMUZUN YÜKSELMESİNİ CARİ AÇIK ENGELLİYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’deki tasarruf açığının kendisini de çok rahatsız ettiğini belirtirken, özellikle özel sektörde tasarrufların mutlaka artması gerektiğine dikkat çekti. Bunun artması için olağanüstü bir çaba gösterdiklerini ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir bireysel emeklilik teşviki getirdiklerini anlattı. Kamuda tasarruf açığının azaltılması için de büyük çaba harcadıklarını ancak 2012 yılında bu açığın istemediği şekilde arttığına dikkat çekti. Şimşek, bir yandan da gönlünün yatırım ve büyümeden yana olduğunu belirtirken, Türkiye’nin mevcut büyüme oranlarıyla milli gelirini üçe katlayamayacağını bildiğini söyledi.

Ancak Şimşek, cari açığın Türk ekonomisi için önemli bir sorun olduğunu anımsatarak, “Bu ülkenin cari açık sorunu olmasa yani dış kırılganlık olmasa, çok daha yüksek notu hak ediyor. Özel sektörümüzün tahvil yoluyla, 10 yıl üzeri borçlanabilmesinin yolu yatırım notundan geçiyor” dedi.

 
 
İkinci olarak da BOTAŞ’ın gelecek yıl vergi yükümlülüklerini yerine getireceğini varsaydıklarını anlatan Şimşek, bunun da 7.5 milyar liralık vergi geliri anlamına geldiğini açıkladı. Şimşek, “BOTAŞ’ın vatandaştan topladığını,bize vereceğini varsayıyoruz. Buna ilişkin bir tereddütümüz yok” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, 2012 yılında bütçe hedefinde bir miktar sapma olduğunu ancak bu kadar sıkıntılı bir yıl olmasına karşın Maliye Bakanlığı’nın vergi gelir hedeflerini tutturduğunu söyledi. Hatta vergi gelirlerinde öngörülenin üzerine çıktığını belirterek, “Genel bütçe gelirleri  de tıkırında. Neye rağmen? Özelleştirmede 10 milyar liraya yakın sapmaya rağmen“ dedi.

SAVUNMA HARCAMASI DÜŞÜYOR

Mehmet Şimşek, 2013 yılında Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesinin 20.4 milyar, Jandarma’nın 5.8 milyar, Emniyet’in 14.8 milyar, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 432 milyon, Savunma Sanayi  Müsteşarlığının 41 milyon; MİT'in 996 milyon, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin 19 milyon,  Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın bütçesinin de 20 milyon lira olduğunu  belirtti.

Haberin Devamı

Bütçe dışında olan Savunma Sanayi Fonu'na da 2,7 milyar lira aktarıldığını açıklayan Şimşek, bunların tamamı toplandığı zaman savunma için yapılan harcamanın 45 milyar lira etmediğini  söyledi. Şimşek, “Şimdi sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesi 47 milyar 496  milyon lira, YÖK ve üniversiteleri de katarsanız eğitim 68 milyar 53 milyon  lira” dedi.

Dünya Bankası verilerine göre Türkiye'de askeri harcamaların milli gelire  oranının 2002 yılında yüzde 3,9 iken, 2011 yılında bunun yüzde 2,3'e indiğini  belirten Şimşek, savunma harcamalarının GSYH'ye oranında artış yaşanmadığını, tam  aksine bir azalma olduğunu söyledi. Şimşek, “Dolayısıyla 2013 bütçesine savaş bütçesi, demek hakikaten büyük bir haksızlık” diye konuştu.

Haberin Devamı

ALTIN KAPALIÇARŞIDAN GİDİYOR

Altın ihracatıyla ilgili bir soruyu ise Şimşek, “Altın ihracatı  ilk 9 ayda, 10,7 milyar lira. Aynı dönemdeki toplam ihracat 113 milyar dolar. İlk 9 ayda altın ihracatının toplam ihracattaki payı yüzde 9. Net altın  ihracatına bakarsanız yüzde 6,3'e kadar iniyor” dedi. İran’dan alınan doğalgazın altın ile ödendiği iddialarının doğru olmadığını, bu ödemenin Halkbank aracılığıyla yapıldığını söyledi.

Şimşek, “İran kaynaklı bir talep var mı yok mu? Son ay Birleşik Arap Emirlikleri kaynaklı bir talep var. Ama 8 ayda muhtemelen döviz bürolarından, kapalı çarşıdan alınan altın olarak kayıtlara giriyor” diye konuştu.

YENİ YASANIN ETKİSİ

Büyükşehir Yasa Tasarısı'nın bütçeye etkisi konusundaki bir soru üzerine  Bakan Şimşek, söz konusu yasanın, geçmesi halinde 2013 yılına etkisinin 610  milyon lira olacağını, bu rakamın da bütçede yer aldığını bildirdi. Şimşek, 2014 yılındaki etkisinin 3 milyar 727 milyon; 2015 tahmini etkisinin de 4.1 milyar olduğu açıkladı.

Şimşek, söz konusu tasarıda yer alan düzenlemeyle 2464 sayılı  Belediye Gelirleri Kanunu'na göre tahsil edilen vergi ve harçların (ilan, reklam  vergisi, eğlence vergisi, elektrik ve havagazı tüketim vergisi, yangın sigortası  vergisi, haberleşme, çevre ve temizlik vergisi...vs) 5 yıl süreyle alınmayacağını  vurguladı.

FATF ÜYELİĞİ

OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) tarafından Türkiye'nin  üyeliğinin askıya alınmasıyla ilgili soru üzerine Şimşek,Türkiye’nin terörün finansmanıyla ilgili kanununun yetersiz olduğuna dair uzun süredir bir kanı bulunduğunu anımsattı. Kendilerinin bu tasarıyı uzun bir zaman önce Meclis’e gönderdiklerini ancak tasarının Adalet Komisyonu’nda olduğunu belirtti.

Bunu Adalet Bakanı’nın takip ettiğini belirten Şimşek, “Henüz komisyondan  geçip Genel Kurul'a inmedi. Burada temel tartışma konusu şu; uluslararası alanda  bu yönde idareye çok ciddi yetkiler veriliyor. Yani teröre bulaşmış veya terör  finansmanını sağlamış kişi ve kuruluşlarının mal varlıklarının idari bir kararla  dondurulması hususu... Şu anda yaygın olarak İngiltere, ABD gibi birçok ülkede  uygulanan bir durum. Türkiye'de bunun Anayasa’ya uygunluğu konusu veya  Türkiye'de bu, böyle idari bir kararla olmalı mı, yoksa mahkeme süreciyle mi  olmalı, şeklinde bir tartışma var. O nedenle henüz komisyondan geçip Genel Kurul'a  inmedi. Böyle bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

ayalp@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!