Bakan Çağlayan'dan Kemal Sunal'lı Suriye açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çağlayandan Kemal Sunallı Suriye açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2012 10:38

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Suriye rejiminin daha fazla alabilecek oksijeni kalmadığını, artık son zamanlarını, son demlerini yaşadığını belirterek, “Birleşmiş Milletler (BM) bu konuda son derece reaktif davranmıştır. BM, bu konuda, Libya'da gösterdiği babayiğitliği gösterememiştir. BM bu konuda, Kemal Sunal'ın filmlerindeki gibi davranmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Güney Afrika ve Mozambik'e giden Çağlayan, ülkeye dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriye'de yaşanan son gelişmelere ilişkin bir soru üzerine Çağlayan, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Suriye konusundaki tezkere Mecliste konuşulurken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Bakanların da gerekeni söylediğini ifade etti.

“Ben sadece orada binlerce insanın kendi ülkesi tarafından katledilmesine üzülüyorum” diyen Çağlayan, daha önce gördüğü Suriye'nin şehirlerinin şu an tanınmaz halde olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, bunlara üzüldüklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Yoksa bu rejimin daha fazla alabilecek oksijeni kalmamıştır. Artık son zamanlarını, son demlerini yaşıyor ama Birleşmiş Milletler (BM) bu konuda son derece reaktif davranmıştır. BM, bu konuda, Libya'da gösterdiği babayiğitliği gösterememiştir. BM bu konuda, Kemal Sunal'ın filmlerindeki gibi davranmıştır. İyi bir davranış değil bu. İlla BM'nin devreye girmesi için, rahmetli Kemal Sunal'ın filminde olduğu gibi kafasını taşa vurduğunda sesi çıkmadan ama kafasından kan geldiğinde reaksiyona girmesi... Bana göre bu konuda BM, bu sınavda sınıfta kalmıştır. Uluslararası bazı ülkeler bu konuda sınıfta kalmıştır, zamanında sorumluluk alınmadığı için.”

“Tezkere, caydırıcı özelliğe sahip”

Bu konuyu, Güney Afrika ve Mozambik'teki yetkililerin de sorduğunu, kendilerinin de durumu anlattığını dile getiren Çağlayan, Suriye konusundaki tezkereye de değindi.
Tezkerenin caydırıcı bir özelliğe sahip olduğunu belirten Çağlayan, “Bu konuda illa savaş yapmak gibi bir düşüncenin ötesinde, 'Benim elimde böyle bir yetki var, ayağını denk al' anlamında bir uyarıdır” dedi.

Her şey para değil”

Ekonomi Bakanı, Suriye'ye yönelik aldıkları önlemler arasında insani ihtiyaçlara yönelik bir şey olmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Bu yılın başından 4 Ekim'e kadar Türkiye'nin Suriye'ye ihracatının 350 milyon dolar olduğunu anlatan Çağlayan, “Normalde 3 milyar dolardan aşağı olmazdı bizim bu sene ve bunun 160 milyon doları elektrik enerjisi ihracatı. Biz
su ve elektrik konusunda Suriye vatandaşlarını cezalandırma anlayışı içinde olmadık. Oradaki olaylar, ekonomik anlamda tabii ki bize sıkıntı vermiştir, Suriye, bizim için 3 milyar dolar ihracat potansiyeli olan bir ülkeydi ama her şey para değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Çağlayan, bu konunun daha ileri noktalara gitmeden çözülmesini beklediklerini, istediklerini ifade etti.

“Mozambik'in başına devlet kuşu kondu”

Güney Afrika ve Mozambik ziyaretleri konusunda da açıklamalarda bulunan Çağlayan, iş adamlarıyla gerçekleştirdikleri ziyaretin çok verimli geçtiğini söyledi.
Mozambik'teki toplantılara katılanlara hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye'yi anlattığını dile getiren Çağlayan, “Mozambiklilere, ayaklarına nasıl bir kısmet geldiğini anlatmak istedim. Buraya gelişimizle, Mozambik'in başına devlet kuşu konmuş oldu” dedi.

İki ülkeden de yatırımlar ve Türk okulları konusunda önemli taleplerin olduğunu anlatan Bakan Çağlayan, söz konusu konularda önemli görüşmeler yaptıklarını bildirdi.
Mozambik Başbakanı Aires Bonaficio'nun da Müslüman olduğunu ve onunla da önemli konulara değindiklerini aktaran Çağlayan, özellikle iki ülke arasında imzalanacak Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki anlaşmasının, yatırımcılar için önem arz ettiğini vurguladı.

Haberin Devamı

“Mozambik, bugün gelen için ideal ama yarın gelenler bu imkanlara kavuşamaz” diyen Çağlayan, Türk yatırımcılarını önemli fırsatlar barındıran Mozambik'e yatırım yapmaya davet etti.
Güney Afrika'da önümüzdeki yıllarda yapılacak önemli inşaat projeleri olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bu yatırımları değerlendirmeleri için de Türkiye'den müteahhitleri temsilen bir ekibi Güney Afrika'ya göndereceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!