"Kasım son... Ondan sonra iflas"

Güncelleme Tarihi:

Kasım son... Ondan sonra iflas
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2012 13:42

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, yeni kredi dilimi gelmezse ülkenin ancak Kasım sonuna kadar dayanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, yeni kredi dilimi gelmezse ülkenin ancak Kasım sonuna kadar dayanabileceğini söyledi.

Samaras, Alman Handelsblatt gazetesine verdiği mülakatta, uluslararası kreditörlerinden yeni kredi dilimi gelmezse Yunanistan'ın Kasım'dan sonra dayanamayacağını belirterek, bu konuda Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), elinde tuttuğu Yunan tahvillerinin şartlarını esneterek yardımcı olabileceğini ifade etti.

“Likidite, kilit öneme sahip. Bu yüzden gelecek kredi dilimi bizim için önemli” diyen Samaras, Yunanistan'ın gelecek kredi dilimi olmadan ne kadar dayanabileceğine ilişkin soruyu “Kasım sonuna kadar. Ondan sonra kasa boş” diyerek yanıtladı.

ECB'nin, elindeki Yunan tahvillerinin faiz oranını düşürmesi ya da vadelerini uzatmasının yardımcı olabileceğini kaydeden Samaras, bankaların Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) aracılığıyla yeniden sermayelendirilmesinin, Yunan bankaları için de yapılabileceğini, bunun önemli bir rahatlama sağlayabileceğini söyledi.

Samaras, ülkedeki yüksek işsizlik oranı ve aşırıcılığın yükselişine dikkat çekerek, “Yunan demokrasisi en büyük zorlukla karşı karşıya” dedi. Samaras, koalisyon hükümetinin başarısız olması halinde ülkeyi kaosun beklediğini de ifade etti.

Öte yandan, Yunan hükümeti ile AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinden oluşan Troyka heyeti arasında, Yunanistan'a sağlanan kredinin 31,5 milyar avroluk yeni dilimini alabilmesi için, gelecek iki yılı içeren tasarruf önlem paketi üzerinde görüşmeler sürüyor. Tarafların pazartesi günü yapılacak Eurogroup toplantısına kadar paket üzerinde anlaşma sağlaması bekleniyor.

Bu arada, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, 9 Ekim Salı günü Atina'ya ilk resmi ziyaretini yapacağı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!