Tekstil sektörünün devi iflas etti

Güncelleme Tarihi:

Tekstil sektörünün devi iflas etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2012 00:00

Türkiye’nin en parlak çocuk giyim markası konumundaki Wenice Kids’in iflasına karar verildi. Şirketin bir yıl kadar önce yaptığı iflas erteleme başvurusunu mahkeme dün karara bağladı. İflas erteleme dosyasına müdahil olan 400’e yakın alacaklı, şirket sahiplerinin iyi niyetli olmadığını, şirketin içinin boşaltıldığını, mal kaçırıldığı bilgisini mahkeme ile paylaştı. Wenice’nin yabancı ortaklarından biri de dünkü duruşmada “Türk ortaklarımız bizi kandırdı, paravan şirketler kuruldu, mal kaçırdılar” dedi. Dün alınan karar ile birlikte 22 yıl kadar önce temeli atılan Wenice’nin tasfiye süreci başlamış oldu.

Haberin Devamı

Wenice Kids, temeli 1993’de atılan Kuşam Tekstil’in geliştirdiği bir marka. Oktay Özdemir, profesyonel yönetici olarak girdiği şirkette yüzde 12 pay sahibi oldu; Wenice Kids markasının da güçlenmesine önayak oldu. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da bir dizi mağaza açıldı. 378 kadar mağazaya erişen Wenice Kids’in bu yılın sonuna kadar 500 mağazaya ulaşacağı açıklanmıştı.

Ancak işler yolunda gitmeyince başlangıçta yabancı ortak arayışına gidildi. Marka değeri yüksek Wenice Kids’e özel sermaye fonu Eurasia Capital PartnersHürriyet liderliğinde üç fon ortak oldu. Wenice Kids’in yüzde 49 hissesi Hollandalı WncKids Holding’e geçti.

BAŞVURU ÜÇ ŞİRKET İÇİN
Yabancı fonun ortaklığı ile bir yıl kadar yoluna devem eden Wenice Grubu geçtiğimiz yıl iflas erteleme başvurusunda bulundu. Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’ndeki dava dosyasının detaylarına hurriyet.com.tr ulaştı.  İflas erteleme talebi şu üç şirket için istendi:  Venice Grup Tekstil Sanayi Ticaret ve Mağazacılık A.Ş., Venice Pazarlama ve Ticaret Limited Şti., ve Kuşam Tekstil Konfeksiyon Sanayi ve Ticaret Limited Şti…

Haberin Devamı

Mahkeme, şirketin sunduğu iyileştirme planı ve sunulan ilk bilirkişi raporu sonrası tedbir kararını 19 Kasım’da verdi. Tedbir kararı ile şirket, alacaklılara karşı korunma altına alınmış oldu.

‘İYİLEŞTİRME PLANI İNANDIRICI DEĞİL’
Ancak devam eden süreçte beş kişilik ikinci bilirkişi heyeti geçtiğimiz nisan ayında mahkemeye sundukları  raporda, şirketin sunduğu iyileştirme planı için

 
İNGİLİZ ADAMS KİDS’İ ALACAKTI
Wenice Kids, 1993’de Laleli’de kurulan Kuşam Tekstil'in 1998'de yarattığı bir marka. Şimdilerde izine ulaşmanın dahi güç olduğu Wenice Kids, 2000’li yılların ortasından itibaren yıldızı en çok parlayan marka oldu. Şirket yetkilileri, Wenice Kids için bu yılın sonuna kadar dünyanın en büyük 10 çocuk markası olma hedefi koymuştu. Aynı hedef kapsamında mağaza sayısı ise 500 olarak açıklanmıştı. Grubun CEO’su Oktay Özdemir, İngiltere’nin en büyük 5 çocuk giyim markasından biri olan Adams Kids’i satın almak üzere olduklarını açıklamıştı. Yabancı fon ile ortaklık sonrası ‘Laleli’den Amsterdam’a sloganı geliştiren şirketin şimdilerde Bakırköy’de duraklayan yolculuğunun akıbetini ise mahkemeden çıkacak karar belirleyecek.

inandırıcılıktan uzak’ değerlendirmesi yaptı. Bilirkişi raporlarına göre, 2011 yılındaki zararı 7 milyon lira olan şirketin anılan yıl Ekim-Aralık dönemindeki zararı 4.7 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Kayıtlı borçları 42 milyon lira olan şirketin, taahhüt ettiği 500 bin liralık sermaye artırımının da yerine getiremediği ifade edildi. Taahhüt edilen 500 bin liralık sermaye artırımının sorunu çözmeyeceğine dikkat çekilerek en az 9 milyon liralık sermaye artırımının yapılması gerektiğine işaret edildi.

‘ŞİRKETİN İÇİ BOŞALTILIYOR’
Wenice Grubu’nun iflas erteleme dosyasına yüzlerce alacaklının müdahil oldu. Bankalar, faktoring şirketleri, fason dikimciler, işçiler, ürün tedariği yapan onladca firma dosyaya müdahil oldu. Galatasaray Sportif A.Ş. de 100 bin dolarlık alacağı için sıraya giren firmalar arasında.

Dört klasörden oluşan iflas erteleme dosyasının yarıdan fazlası alacaklıların başvurularından oluşuyor. Başvuru dilekçelerin ortak noktası ise, iflas erteleme talebinin iyi niyet taşımadığı, şirketin içinin boşaltıldığı, mal kaçırıldığı, alacaklıların mafya zoru ile sindirildiği iddiasını içeriyor. Başvurularda, borçlu şirketin zararının azalmak yerine arttığına işaret edilerek iflas erteleme başvurusunun reddi talep edildi.

Haberin Devamı

70 KAMYON MAL KAÇIRILDI
Dosyaya çok sayıda ihbar mektubunun da girdiği görüldü. Şirketin içinin boşaltıldığını içeren ihbar mektuplarının birinde ayrıntılı bir bilgilendirilmede bulunuluyor.

İddiaya göre Esenyurt Kıraç’daki depodan 70 kamyon mal hileli bir yöntem ile kaçırıldı. Söz konusu malların değeri 10 milyon TL. Yine iki yönetim kurulunun bilgisi dâhilinde paralar bir güvenlik görevlisinin hesabına aktarıldı.

Stokta gösterilen ürünler gerçekte yok. Sahte satış faturaları ile bilânçolar şişirildi. Yine bir bankanın sunduğu belgelere göre, mağaza satışlarında elde edilen

 
PLASTİK ŞİRKETİ SATIN ALDI
İflas erteleme dosyasında bir dizi suçlamanın muhatabı olan Wenice Grubu’nun CEO’su Oktay Özdemir’in geçtiğimiz ağustos ayında bir plastik şirketi satın aldığı anlaşıldı. Oktay Özdemir, 150 bin TL sermayeli Pimet Plastik Metal Sanayi isimli şirketin yüzde 95 hissesini satın aldı. Devir tarihi 14 Ağustos 2012 olarak Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına yansıdı.

Haberin Devamı

 paralar şirketin bankadaki hesapları üzerinden değil çalışanların hesapları üzerinden gönderildi.

ALACAKLILARA ‘SOBE’
Şirketin Merter ve Avcılar’daki adreslerine ise ulaşılamıyor. Çok değil üç yıl öncesine kadar 380 kadar mağazanın varlığından söz edilirken şimdilerde faaliyette olan mağaza sayısı 30 kadar. Söz konusu mağazaların da 'Sobe' ve 'Joker' ismine dönüştürülmeye çalışıldığı ifade edildi.

MAHKEME İFLASINA KARAR VERDİ DEDİ

Dün tüm gözler, Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasındaydı. Dosyaya müdahil olan firmalar, daha önceki taleplerini yineledi. Duruşmaya katılan şirketin yabancı ortaklarında biri verdiği ifadede, Türk ortaklarının kendilerini kandırdığını, kendilerinden habersiz şirket kurulduğunu, bu şirketler üzerine mal kaçırıldığını ifade etti. Bu ifade sonrası Mahkeme saat 15:06'da kararını verdi. Karar, şirketin iflası yönünde oldu.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!