KDV ARTIŞI BÜYÜMEYİ VURUR

Güncelleme Tarihi:

KDV ARTIŞI BÜYÜMEYİ VURUR
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2012 13:02

Hükümetin açıkladığı son zamlardan sonra KDV'yi de yüzde 18'den 19'a çıkararak operasyona devam edeceği söylentilerini değerlendiren uzmanlar, bunun büyüme üzerinde olumsuz etkisi olacağını ve doğru bir adım olmayacağına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı uzmanlarının hazırlayıp Başbakan Erdoğan’a sunduğu alternatifli vergi artışı paketi içinde ‘Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 1 artırılarak yüzde 18’den 19’a çıkarılması’nın önerildiği belirtiliyor. KDV'de 1 puanlık vergi artışı ise yaklaşık 5 milyar liralık ek vergi anlamına geliyor.

Hükümet tarafından atılacak böyle bir adımın iç talepte sıkıntı yaşayan ekonomiye daha fazla problem yaratacağına dikkat çekiliyor.

Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Taner Berksoy, büyümede yavaşlamanın başladığı bir noktada KDV oranındaki artışın doğru olmayacağını söyledi.

Berksoy, "Ekonominin yavaşlama sürecinde iktisat politikasının olabildiğince gevşek olması gerektiği kanısındayım. Bu bağlamda Merkez Bankası'nın son harketini olumlu görüyorum. Bütçe açığındaki artış da kısmen konjonktüre uygundur. KDV'ye getirelecek ek puan harcamalar üzerinden alınan önlemlerin daraltıcı etkisini öne çıkarır. Yavaşlamanın başladığı noktada doğru bir adım değildir." dedi

Haberin Devamı

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Vahap Munyar da, bu KDV artışına başvurulması durumunda bunun vatandaş üzerinde güvensizlik etkisi yaratabileceğine ve büyüme üzerinde olumsuzluk yaratabileceğini söyledi.

Munyar şöyle konuştu: "Bütçe epey açık verdi. Bunu kapatmak için yeni kaynak yaratamayınca tek seçenek vergi artışlarıyla zam yapmak olarak öne çıktı. Bu da yeterli olmayabilir. Buradaki açmazlardan biri de şu; Türkiye bu yıl yüzde 4 büyümeyi planlamıştı. Ama hem Merkez Bankası frene bastı hem de piyasa koşulları nedeniyle büyüme beklenenden daha düşük geldi. Piyasa canlı olmayınca, büyüme olmayınca, vergi artmayınca KDV'de artış seçeneğine başvurulabilir. Ancak, bu vatandaş üzerinde bir güzensizlik dolayısıyla büyüme üzerinde bir olumsuzluk yaratabilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!