En uzak mesafe 15 TL ise neden 60 TL yüklenecek

Güncelleme Tarihi:

En uzak mesafe 15 TL ise neden 60 TL yüklenecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2012 00:54

Otoyol ve köprü geçişlerini hızlandırmak üzere hazırlanan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) vatandaşın kafasını karıştırdı. ‘Hızlı ve ucuz’ sloganıyla tanıtılan HGS’de asgari yükleme miktarının 60 lira olarak belirlenmesi ve bakiyenin 30 liranın altına düşmesi durumunda ‘kara liste’ uygulaması çok sayıda soru işareti yarattı.

Haberin Devamı

   

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 30 liranın altına kara liste tepkileri üzerine, “Bu miktar en uzak mesafeye geliş-gidiş ücreti olarak hesaplandı. Bu gayet doğal bir şey. Yolda kontör bitti, arabayı eğleyip başkalarından kart alma şansın yok. Eskiden kart alabiliyorlardı. Bu etiket cama yapıştırıldığı için öyle bir şans yok. Dolayısıyla bu 30 lira olmazsa, başkalarının trafikte seyrine engel olacak bir şey olur. Vatandaşın onun üzerinde çok fazla durmaması lazım” dedi.

SMS İLE YÜKLEME İMKANI

Ancak Yıldırım’ın bu sözleri vatandaşı ikna etmeye yetmedi. Otoyol geçiş ücreti olarak en uzak mesafe olan İstanbul-Ankara geçişi 15 lira. Oysa PTT, karayolu giriş ve çıkışlarına HGS satış ve dolum noktası kuracağını açıkladı. Ayrıca ülke genelindeki 4 bini aşkın PTT noktasından yükleme yapılabileceğini duyurdu. Bununla da kalmadı; SMS ve internet üzerinden de yükleme yapılma imkanı yaratılacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea325df018fbb8f870cd38

KREDİ KARTINA BAĞLANACAK

PTT’den yapılan açıklamada, “Yükleme işlemleri, tüm PTT noktalarından, web sitesinden gerçekleştirilebileceği gibi, ek olarak SMS göndererek yükleme ve iPhone uygulaması kullanılarak yükleme seçenekleri üzerinde çalışmalar devam etmekte olup, OGS`de olduğu gibi, HGS etiketinin kredi kartına bağlanması ile ödemeler, otomatik olarak yapılabilecektir” denildi.

Yüklemeye ilişkin tüm bu kolaylıklara rağmen, HGS’de asgari yükleme tutarının 60 lira, kara liste sınırının da 30 lira olması vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini kaldırmadı.

4 LİRALIK YOL İÇİN 60 LİRA OLUR MU?

Kaldı ki; en uzak mesafeye göre yani İstanbul-Ankara otoyolu ücretine göre belirlendiği söylenen bu sınır, kısa mesafe otoyol kullanıcılarına da büyük haksızlık olarak değerlendirildi.

Örneğin hafta sonunu Çeşme’de geçirmek isteyen bir İzmirli, gidiş için 2,25; geliş için de 2.25 olmak üzere toplam 4.5 liralık bir geçiş ücreti için 60 liralık yükleme yapması gerekecek. Diğer otoyol kullanıcıları için de durum çok farklı değil. İzmir-Aydın 3 lira; İstanbul-Edirne 7,25 lira; Niğde-Mersin 9,75 lira; Adana-Şanlıurfa 11 liralık ücretler için 60 liralık yükleme zorunluluğu kabul edilebilir bulunmadı.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!