Besici yem, çiftçi fiyat derdinde

Güncelleme Tarihi:

Besici yem, çiftçi fiyat derdinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2012 00:00

Dünya genelindeki kuraklık nedeniyle yem fiyatlarındaki artış, Türkiye'deki büyük ve küçük baş hayvan varlığı için risk oluşturuyor.

Haberin Devamı

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, AA muhabirine yem bulma konusunda sıkıntı yaşayan üreticilerin ellerindeki hayvanları kesime göndermek zorunda kaldıklarını belirterek, hayvan sayısında önemli azalmalar yaşanacağını iddia etti.

Tunç, geçen yıla göre büyükbaş hayvan sayısının 1,5 milyon arttığını anımsatarak, “Tabii hayvan sayısında artış olunca yem ihtiyacımız daha da fazla olmaya başladı. Geçen yıla oranla kuraklık olması ve üretimin azalması nedeniyle yem anlamında müthiş bir açık meydana geldi. Bu açığı ithalat yoluyla aşamazsak sıkıntımız büyük olur” dedi.

Hayvan sayısındaki artışın dışa bağımlılığı azaltacağına işaret eden Tunç, yem teminindeki sıkıntı nedeniyle ülkedeki hayvan varlığının azalmasından endişe ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

“Anası kesilince danası da olmaz”

Tunç, hayvanların zamansız kesime gönderilmesinin orta ve uzun vadede büyük sıkıntılar doğurabileceğine dikkati çekerek, hükümetin yem ithalinin önünü açmak için gümrük konusunda çeşitli kolaylıklar sağlaması gerektiğini anlattı.

Tunç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Üretici, yem anlamında büyük sıkıntı yaşıyor. Zarar ediyor üreticimiz, parasını verip de yem bulamıyor şu an. Bu yüzden hayvanlarını kesime göndermesinden korkuyoruz. En büyük tehlike de burada. Anası kesilince danası da olmaz tabii. Kesime giderse en az 5 yıl hayvan bulma konusunda sıkıntı yaşarız. Şu an istedikleri parayı verip de saman bulamıyoruz. Böyle olunca mecbur hayvanlar kesime gidecek.”

Çiftçilerin ürettikleri yemi sakladıklarını ileri süren Tunç, “Elindeki ürünü satmayan insanlar yüzünden kesime gidiyor hayvanlarımız. Bu mevsimde yem bulamazsak kışın nasıl bulalım?” şeklinde konuştu.

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yörük

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük ise yem fiyatlarındaki artışın hayvansal ürün fiyatlarındaki artışı tetikleyeceğine dikkati çekti.

Yörük, yem tedarikindeki sıkıntının en kısa zamanda giderilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu artış nedeniyle, önümüzdeki günlerde reyonlardaki et ve süt ürünlerinde de artış bekleniyor. Bizler de bu artıştan rahatsızız çünkü fiyatlarda bir istikrarsızlık var. Artık et ve süt fiyatlarının artıp azalmasını konuşmak istemiyoruz, bu konuda bir çözüm bulunması lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Dünyadaki yem fiyatlarındaki artışın Türkiye'deki fiyatlara da yansıması bekleniyor” diyen Yörük, yem üreticisinden hayvan besicisine kadar herkesin aynı gemide olduğunu söyledi.

Yörük, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Türkiye'de fiyat artışı fazla olmaz inşallah. Bunun için de gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Bugün bir litre süt parasıyla 1,5 kilo yem alamıyoruz. Bunun için de bir çözüm gerekir, bu da fiyat artışı demektir. Yem fiyatlarının ucuzlaması lazım. Yem fiyatları uygun olursa et ve süt fiyatları da tüketiciyi memnun edecek seviyelere gelir.

Türkiye, bu kadar zengin değil. Bunu da göz ardı etmemek gerek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!