Mikhelson Rusya'nın en zengini olmaya koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Mikhelson Rusyanın en zengini olmaya koşuyor
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 23, 2012 00:00

Rusya'nın en büyük özel gaz üretim şirketi OAO Novatek'in sahibi Leonid Mikhelson, hızla artan servetiyle ülkenin en zengin ismi Alisher Usmanov'u geride bırakıp birinci sıraya koşuyor.

Haberin Devamı

 

Esas mesleÄŸi mühendis olan Mikhelson'un, 16.8 milyar dolar servetiyle zenginler sıralamasında hızla yükselmesini ise bir yıldan kısa süre önce çoÄŸunluk hissesini topladığı petro-kimya ÅŸirketinin deÄŸerinin hızla yükselmesi saÄŸladı. Â

57 yaşındaki Mikhelson, Doğu Avrupa'nın en büyük petro-kimya şirketi olan OAO Sibur Holding'in yüzde 57.5'lik hissesine 4 milyar dolardan daha az bedel ödeyerek sahip oldu. Bir yıldan kısa bir sürede ise elindeki hisselerin değeri 7 milyar dolara yükseldi.

Bundan 10 yıl önce Rusya'nın gaz devi Gazprom'un bir iştiraki olan ve borç içinde yüzen Sibur Holding, yakın zamanda halka açılarak Mikhelson'un servetine servet katmaya hazırlanıyor. Şirket, gas ve plastik de dahil olmak üzere 2 binden fazla ürün çeşidine sahip.

Haberin Devamı

Moskova merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Finam Management'ın başekonomisti Alexander Osin, yatırımcılarına gönderdiği bir bilgilendirme notunda şirketin Rus petrokimya pazarındaki hakimiyeti göz önünde bulundurulduğunda piyasa değerinin 12 milyar dolar civarında olduğu değerlendirmesinde bulundu. Osin, "Gelecek beş yıl içinde şirketin piyasa değeri iki ya da üç katına çıkabilir" tahmininde de bulundu.

Mikhelson'ın, Usmanov'u geride bırakaması için ise servetine 400 milyon dolar eklemesi gerekiyor. Mikhelson, Rusya'daki zenginler sıralamasında üçüncü olan çelik devi Vladimir Lisin'den 1.8 milyar dolar daha fazla servete sahip bulunuyor.

2011 yılında 7.7 milyar dolar ciro yapan Sibur Holding, bu dönemde net 1.9 milyar dolar kar elde etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!