Samanda 'ithalat' söylentisi bile 12 kuruşluk düşüşe yol açtı

Güncelleme Tarihi:

Samanda ithalat söylentisi bile 12 kuruşluk düşüşe yol açtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2012 11:52

Türkiye'nin kaba yem depoları olarak bilinen İç Anadolu ve Doğa Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık kaba yem fiyatlarını uçurdu. Fiyatı 60 kuruşa çıkan saman için gündeme gelen 'ithalat' açıklamaları sonrası saman fiyatı 12 kuruş geriledi.

Haberin Devamı

Samanın kilosu 60 kuruştan 48 kuruşa düştü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kaba yem ithalatına izin verme kararından sonra yonca, fiğ ve saman fiyatlarının düştüğü bildirildi.

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, yaptığı açıklamada bakanlığın kaba yem ithalatı kararının besicileri sevindirdiğini ve yem fiyatlarının düşmesine neden olduğunu belirtti. Yalçındağ, şunları söyledi:

”Dünyada etkisini sürdüren kuraklık nedeniyle tarım ürünlerinin fiyatları sürekli artış gösteriyor. Ülkemizde’de kuraklık yüzünden yem fiyatları bu yıl aşırı arttı. Samanın kilosu 35 kuruştan 60 kuruşa çıktı. Çok zor durumda kalan besiciler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kaba yem ithalatına izin vermesi sonucu rahat bir nefes alacak. Bakanın açıklamalarından sonra fiyatlar düşmeye başladı. Samanın kilosu 60 kuruştan 48 kuruşa indi. Yonca ve fiğ fiyatları da düşmeye başladı. Kaba yem ithalatı başlayınca fiyatlar daha fazla düşecek.”

Haberin Devamı


Fazlı Yalçındağ, yem ithalatı kararını desteklediklerini de ifade etti. Yalçındağ, ”Bakanlık yem ithal etmeye yeşil ışık yakmasaydı fiyatlar daha da yükselecek, besici elindeki malını kesime gönderecekti. Bunun sonucu olarak canlı hayvan sayısı hızla düşecek, besiciler yeni besi yapmaktan vazgeçecekti” dedi.

FİYATTAKİ ARTIŞ YÜZDE 8'LİK EK MALİYET

Saman fiyatlarındaki rekor yükseliş 'besicilerin yeni kâbusu' yorumlarına yol açtı. Zira, geçtiğimiz yıl 12 kuruş olan saman fiyatının 50-60 kuruş seviyesine çıkması maliyetler üzerindeki baskıyı önemli ölçüde artırıyor. Yapılan hesaplamlara göre bir hayvan günde 3 kilo saman tüketiyor. Bu tüketim için geçtiğimiz yıl 36 kuruş ödeyen besici bu yıl 1.5 lira ödedi.

Bu miktar ayda 45 lira, kesim dönemi olan 10'uncu aya kadar da 450 lira olarak hesaplanıyor. Oysa geçtiğimiz yıl besicinin saman ihtayıcı için hayvan başına yaptığı masraf 100 lira seviyesindeydi. Ortalama 4 bin liraya satılan bir hayvan için yapılan 450 liralık saman harcaması yüzde 8'lik ek bir maliyet anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Saman fiyatlarındaki önlenemeyen yükseliş sonrası Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kaba yem ithalatı için gerekli hazırlıkları yaptıklarını açıklamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!