"Küçük İstanbul"da kira ayaklanması

Güncelleme Tarihi:

Küçük İstanbulda kira ayaklanması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2012 10:54

Almanya'da Türklerin yoğun olması nedeniyle “Küçük İstanbul” diye anılan başkent Berlin’in Kreuzberg semtindeki Türk ve Alman kadınların direnişi yaklaşık 70 gündür sürüyor. Göstericiler, kentte giderek artan kira fiyatlarını protesto ediyor.

Haberin Devamı

 

Kreuzberg semtindeki konut kiralarının aşrı yükselmesinden etkilenen ve çoğunluğu Türklerden oluşan kiracılar, Kottbusser Tor Meydanı'nda kurdukları çadırda gece gündüz 24 saat protestolarını sürdürüyorlar.

  

Duvar yıkıldı kira arttı

Batı ile Doğu Almanya'yı birbirinden ayıran ve tüm dünyada “Utanç Duvarı” olarak tanınan eski Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla özellikle çok kültürlü yaşamın sergilendiği Kreuzberg turistlerin büyük ilgisini çekmeye başladı. Almanlar arasında 'Küçük İstanbul' olarak tanınan Kreuzberg'de konut kiralarının aşırı artmasından etkilenen ve çoğunluğu Türklerden oluşan kiracılar, protesto çadırı kurdular. Kottbusser Tor'da kurdukları çadırda 9 haftadan beri protesto gösterilerini sürdüren kiracılar, 4 Ağustos cumartesi günü kira artışına dikkat çekmek için semtte bir protesto gösterisi düzenleyecekler. Kira Artışını Protesto İnisiyatifi üyeleri semtte yaşayanlara çağrıda bulunarak kendilerine cumartesi günü destek vermelerini istediler.

İmza kampanyası sürüyor.

 

Haberin Devamı

Kurdukları çadırda aşırı kira artışlarına karşı imza kampanyasını sürdüren Türk ve Alman kiracılar, semt sakinlerine çağrıda bulunarak kampanyaya destek vermelerini istediler. Başta basın ve medya kuruluşları olmak üzere, sanat ve kültür yapımcıları, iktidar ve muhalefet partileri, Türk sivil toplum örgütleri ve işadamlarından destek beklediklerini belirten İhsan Akdamar, İlker Özkan, Hatice İpeklidağ, Refika Akdamar, İrfan Özkan, Burak Özkan ve İlkan Özkan sosyal yardımla geçinenlerin aşırı kira artışı karşısında zor duruma düştüğünü belirtip, yetkililerin sorunu çözmesini istediler.

 

Yüzde yüz artış oldu

Türklerin semtteki yatırımlarına karşın uzaklaştırılmak istendiğini söyleyen İlker Özkan, 1998'de 537 mark ödediğim konuta şimdi “1.027” euro kira ödüyorum. Semtte kiralar arttırılarak Türklerden arındırılmak isteniyor. Bizleri yeniden başka semt ve kenar mahallelere itmek istiyorlar” diyerek buna tepki gösterdi.

 

Haberin Devamı

Göstericiler, Berlin Belediye Başkanlığı’ndan şu taleplerde bulunuyor:

 

- Sosyal konutları Belediyelere devrediniz.

- Sorumluluğunuzu üstlenip, sorumluluğunuzu yerine getirerek, geliri az olanlara ödenir konut sununuz.

- Sosyal konutlar belediyelere devredilinceye kadar, kiraları metrekaresi 4 Euro ile sınırlandırınız.

- Jobcenter, Sosyal Konutlarda kiraların düşürülmesiyle ilgili taleplerini geri almalıdır.

- Fazladan ödenen kiraların konut idaresi veya IBB tarafından (2011'deki kira üst sınırı olarak belirlenen metre karesi 5.35 euro göz önünde bulundurularak) kiracılara geri ödenmesi istiyoruz

- Jobcenter'daki bazı görevlilerin ırkçılık karşıtı bir eğitimde geçirilmesini talep ediyoruz!

Haberin Devamı

* Biz, konutlarımızdan atılmaya karşı ve bu şehirdeki haklarımız için mücadele ediyoruz!

* Biz, politikacıların artık bir girişimden bulunmalarını talep ediyoruz.

* Biz, Sosyal Konutlardaki kiracıları, doğal olarak komşularımızı ve aynı kira sisteminde olanları selamlıyoruz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!