Türkiye ‘jenerik’ ilaç üssü oluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ‘jenerik’ ilaç üssü oluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2012 00:00

Lüleburgaz’daki Ar-Ge merkezinde son 21 farklı dozaj formu ile toplam 11 yeni molekül geliştiren Zentiva‘nın Dünya Başkanı Jerome Silvestre, “Türkiye’yi eşdeğer ilaçta üretim üssüne dönüştürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Zentiva, yurtdışındaki tesislerinde ürettiği 30 milyon kutu ambalajlı ilacı, Türkiye’ye transfer ediyor. Avrupa’nın önde gelen ilaç firmalarından Sanofi Grubu’nun bünyesinde faaliyet gösteren Zentiva, en büyük üretim merkezlerinden biri olan Lüleburgaz tesislerini, jenerik (eşdeğer) ilaç üretim üssüne dönüştürüyor.

Şirketin Prag’daki merkez ofisinde Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zentiva Dünya Başkanı Jerome Silvestre, “Lüleburgaz tesislerimiz, 13 ülkeden kalite onayı aldı. Yurtdışındaki tesislerimizde gerçekleştirdiğimiz bir çok ilacı Türkiye’ye kaydırarak, Lüleburgaz’daki tesislerimizi eşdeğer ilaçta üretim üssüne dönüştüreceğiz” derken, Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Aslan da, “Lüleburgaz’da artık ihracat odaklı üretim gerçekleştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

2013 milat olacak

Şirketin Türkiye’deki faaliyetlerini ve yatırım planlarını da açıklayan Jerome Silvestre, 2013 yılının ilaç sektörü açısından bir milat olacağına dikkat çekerek, “2013’de bir çok ilaçta patent süreleri bitecek. Böylece, düşük fiyatla kaliteli ürünlere daha fazla ulaşılabilecek. Bu da hem hastalar hem de hükümetler için iyi sonuçlar doğuracak” dedi.

/images/100/0x0/55ea36ebf018fbb8f871cfee

34 ülkeye gidiyor

2007 yılında Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri’ni aldıktan sonra 2008’de Avrupa’nın lider firmalarından Sanofi Grubu’nun bünyesine katıldıklarına da dikkat çeken Silvestre, 5 farklı ülkede üretim gerçekleştirip, 35 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve yılda 1 milyar hastaya ulaştıklarını söyledi. Eşdeğer ilaç üretiminde Avrupa’nın en büyük üçüncü kuruluşu olduklarını da söyleyen Jerome Silvestre, “Türkiye bizim için özel bir öneme sahip. Artık Türkiye’de ürettiğimiz ilaçları El Salvador’dan Avusturalya’ya kadar 34 farklı ülkeye gönderiyoruz” diye konuştu.

Kalite onayı aldı

Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Arslan da, Sanofi Grubu’nun Türkiye pazarında bulunan ürünlerinin yüzde 70’inden fazlasının Lüleburgaz Tesisleri’nde üretildiğine dikkat çekerek, “Lüleburgaz tesisleri, aralarında Almanya, ABD, Avustralya, Danimarka’nın da bulunduğu 13 ülkeden kalite onayı aldı. Böylece, uluslararası üretim üssü haline dönüştü” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’de pazarın yüzde 50’si

Dünyada ilaç pazarının yüzde 40’ından fazlasını eşdeğerler oluşturuyor.
Eşdeğer ilacın hacmi 100 milyar dolarken yılda yüzde 6 ile 9 arasında büyüyor.
Türkiye’de 10 milyar dolarlık ilaç pazarının jenerik ürünlerin kutu bazında yüzde 80, ciro bazında ise yüzde 50 civarında paya sahip olduğu biliniyor.
Jenerik (eşdeğer) ürünler ilacın daha makul fiyatlarıyla daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayarak bu sektörde ikinci bir pazar yaratıyor.
Eşdeğer ilacın geliştirilmesinin maliyeti 2 ile 10 milyon dolar arasında değişiyor.
Geliştirilmesi zor ilaçlarda ise bu rakam
100-200 milyon doları buluyor.

51 ilacın üretimini Türkiye’ye kaydırdı

Haberin Devamı

ZENTİVA Türkiye Genel Müdürü Şahin Aslan, şirketin Sanofi Grubu’na katılmasıyla Türkiye’de fason üretilen 51 ürünün Lüleburgaz Tesisleri’ne taşındığına dikkat çekerek, “Sadece bu yıl Lüleburgaz tesislerine taşınan ürün sayısı 19’u buldu. 2011’de 230 milyon kutuluk yaptık” dedi.

39 yeni molekül

ZENTİVA Türkiye Genel Müdürü Şahin Arslan 2013’te ABD, İspanya, Fransa, Portekiz, İngiltere, İtalya, Kore ve İsveç’te üretilen 19 ürünün Türkiye’ye transferini tamamlamayı planladıklarını belirterek, “Transfer çalışmalarını yürüttüğümüz ürünlerin toplam hacmi, 30 milyon ambalaj. , 2012-2016 arasında, 39 yeni molekülü de Lüleburgaz’da üreteceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!