Türk iş adamlarından Ukrayna'da örnek proje

Güncelleme Tarihi:

Türk iş adamlarından Ukraynada örnek proje
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 12:50

Türk iş adamları, son olarak düzenlediği Avrupa Şampiyonası ile gündeme gelen Ukrayna’da gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye’nin bilinirliğini ve imajını artırmak için tam gaz çalışıyor. Bu projelerin sonuncusu, ülkenin tatil beldesi Odessa’nın en büyük ikinci yetimhanesi olan Solnisko Kimsesizler Yurdu’nun onarımıyla gerçekleşti.

Haberin Devamı

 

Türk-Ukrayna İş Adamları Derneği’nin (TUİD) liderliğinde gerçekleştirilen projeyle uygun şartlar altında barınma şansı bulamayan terkedilmiş Ukraynalı çocuklar güvenli ve konforlu bir yetimhaneye kavuştu.  Projeye imza atan TUİD önümüzdeki dönemde de benzer projeleri hayata geçirmeyi hedefliyor.

TÜRK İNSANININ GÜZELLİKLERİNİ YANSITIYOR

Odessa’da gerçekleşen açılışta konuşan Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Mehmet Samsar, genelde işadamlarının bir ülkede para kazanıp gittiğini ancak Türk iş adamlarının bunun aksine kazandıklarını o ülkenin halkı ve çocukları için harcadığına dikkat çekti.

Bu tip yatırımların Türk insanının güzelliklerini yansıtacağını belirten Samsar,“Çocukların hiç biri kendi tercihlerinden dolayı burada değil. Bizim görevimiz bu çocuklara yüzlerindeki gülümsemeyi yeniden kazandırmaktır. Bunun için işadamlarına teşekkür etmek istiyorum. Genelde iş adamları bir ülkeye gelip para kazanıp giderler, ancak TUİD burada Türk insanının yardımseverliğini ve merhametini en iyi şekilde göstermiştir. Burada kazandıklarını buranın halkı ve çocukları için harcadılar. Kendileriyle gurur duyuyorum. İşadamlarına bundan sonraki projelerinde biz de her türlü desteği vereceğiz” dedi.

/images/100/0x0/55ea91c6f018fbb8f8889132

Haberin Devamı

AYTAÇ: PARA KAZANIYORSAK KATKI YAPMAMIZ LAZIM

Gerçekleştirilen proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TUİD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Murat Aytaç da, Türkiye'nin bilinirliğini artırmada Türk iş adamlarına büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Bu anlamda Ukrayna'da sosyal yaşantıda da taşın altına ellerini koyduklarını ifade eden Aytaç, "Buradan para kazanıyorsak mutlaka buraya katkı yapmamız lazım" dedi.

Aytaç şöyle devam etti:

 
AIDS VİRÜSÜ TAŞIYANLARA AYRI ODA

Sekiz yıllık bir geçmişe sahip olan ve ülke çapında 200 üyesi bulunan TUİD, onarım için 150 bin dolardan fazla yardımda bulundu. 15’i HIV virüsü taşıyan 110 çocuğun barındığı yetimhanede 216 bakıcı bulunuyor. Onarım sonrası HIV virüsü taşıyan çocuklar için ayrı odalar oluşturuldu.

Haberin Devamı

"Son yıllarda gelişen ekonomik ilişkiler iki toplumu birbirine daha çok bağladı. Son sekiz senede TUİD olarak Ukrayna toplumuna belli projeler ile katkıda bulunduk. 200’e yaklaşan üye sayımızla katkılarımız daha da devam edecektir. Projenin gerçekleştirilmesindeki en büyük katkı sponsorlarımızındır.

Ukrayna'da örnek proje - Foto Galeri

PROJE BÜYÜDÜKÇE YARDIMLAR DA BÜYÜDÜ

"Ukrayna bağımsızlığını kazandığından beri buradayız. Daha önce Kiev’de bir hastaneyi modernize etmiştik. Türk halkı gerçekten çok yardımsever. Proje ilk başta öngörülen maliyeti aştı ancak iş büyüdükçe yardımlar da büyüdü. Yardımlarda Azeri ve Ukraynalı iş adamlarından da destek aldık. Bunun yanı sıra Kiev’de de yeni kurulan  bir yetimhaneye destek vereceğiz. Türk işadamları Ukrayna’daki sosyal yaşantıda da  taşın altına elini koyuyor. Şirketlerin başarıları sadece mali durumlarla ölçülmüyor, sosyal projelere katkı da bu anlamda önemli hale geldi. Türkiye’nin bilinirliğini ve amaçlarını üst seviyeye çıkarmamız lazım. Bu, bizim gibi işadamlarına bağlı, bunu devletten beklemenin bir anlamı yok. Buradan para kazanıyorsak buraya mutlaka katkı yapmamız lazım."

 

İŞ ADAMLARI: ANKARA BURAYI İHMAL EDİYOR

Ukrayna'da 700 Türk firması faaliyet gösteriyor. Türk iş adamlarının burada yaklaşık 1.5 milyar dolarlık yatırımları bulunuyor.

İki ülke arasında 6 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Ukrayna’ya 1.5 milyar dolarlık ihracat yaparken 4.5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriyoruz. Yılda 90 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiren bir ülkeye yaptığımız bu ihracat coğrafi yakınlığımızla birlikte değerlendirildiğinde oldukça düşük seviyede kalıyor.

İş adamları Türkiye’den devlet yetkililerin burayı biraz ihmal ettiklerini düşünüyor. İş adamları, yaklaşık 46 milyon nüfusa sahip önemli bir tarım ve madencilik ülkesi olan Ukrayna'daki potansiyelin daha iyi şekilde kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

Haberin Devamı

Türk iş adamlarından Ukraynada örnek proje

 

"KARADENİZ'İN İKİ YAKASINDA İKİ DOST İSTİYORUZ"

TUİD Başkan Vekili Burak Pehlivan ise ülkede şu anda yaşanan kriz

 

koşullarına rağmen işadamlarının yardımlarını esirgememesinin önemine işaret ederek, "Bu yardımlar son iki ile üç sene içinde kriz koşullarını yaşayan bir ülkedeki işadamlarından geldi. Bu açıdan çok önem taşıyor" dedi.

Pehlivan şöyle devam etti: "Karadeniz’in iki yakasındaki iki ülkenin dost olmasını istiyoruz. Bu projelerin sadece hayır işi olarak değil, Türk insanının güzelliklerini yansıtması bakımından önemli bir projektör olduğunu, dolayısıyla iş adamlarımızın bu projelere böyle yaklaşmaları gerektiğini düşünüyoruz."

Haberin Devamı

 

TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN FIRSAT VAR

Ukrayna Dünya Kolay İş Yapma Endeksi’nde de 182 ülke arasında 162’inci sırada yer alıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de karışık vergi mevzuatı. Ancak bu Türk şirketleri için avantaj yaratan bir durum çünkü hantal Avrupalı şirketler bu nedenle ülkeyi terk ederken, esnek yapıya sahip Türk şirketlerine daha çok iş ve hareket alanı açıyor.

İki ülke demir-çelik sektörü dışında birbirine çok fazla rakip değil. Ukrayna’dan genelde ham madde alıyor, daha çok da işlenmiş hafif sanayi ürünleri satıyoruz.

Türk firmaları bu ülkede genellikle büyük inşaat projeleri, perakende ve telekomünikasyon alanlarında faaliyet gösteriyor. Türkler tarafından işletilen Marks and Spencer, Colins ve Gap gibi markalar perakende de zirveye oyunuyor.


Haberin Devamı

emekkaplangil@hurriyet.com.tr

 

 

 

 

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!