Şike operasyonu futbolun dünyaya açılmasını engelledi

Güncelleme Tarihi:

Şike operasyonu futbolun dünyaya açılmasını engelledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 00:00

Barcelona’nın eski Pazarlama Direktörü ve Dows Dijital, Prime Tiem Sport’un CEO’su Esteve Calzada, Türk futbol endüstrisindeki gelişmeleri değerlendirerek, “Şike operasyonu Süper Lig’in dünyaya açılmasını engelledi. İspanya’da Süper Lig maçlarını canlı izleyemiyorum” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK futbol endüstrisini sarsan şike operasyonunun etkilerini değerlendiren Barcelona’nın eski Pazarlama Direktörü ve Dows Dijital, Prime Tiem Sport’un CEO’su Esteve Calzada, “Türk futbolu şike operasyonuyla, İtalya’nın 4 yıl önce yaşadığı süreçten geçiyor. Şuan için çok olumlu bir hava yok. Dünyada Süper Lig’in izlenme oranları çok yüksek değil. Ben İspanya’da Süper Lig maçlarını izleyemiyorum. Bu operasyon Türk futbolunun dünyaya açılmasına engel oldu. Ancak taraftarların tutkusu bu ülkede çok farklı. İnanıyorumki kısa sürede Süper Lig bunu aşacak” diye konuştu.

Yönetimler güçlenmeli

Avea’nın, Barcelona iş birliğiyle; Türkiye’nin gelecekteki futbol yıldızlarını yetiştirmek amacıyla hayata geçirdiği “FCBEscola Camp Avea”ya Danışman olan Esteve Calzada, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şike olayından bugüne kadar en çok zarar gören Juventus oldu. 4 yıl önceki skandaldan sonra kötü bir dönem geçirdiler. Ancak yeniden şampiyon olup dünyadaki hayranlarını kazanmaya başladılar.

Haberin Devamı

Türkiye’nin de geri gelme şansı olduğunu düşünüyorum. Bunun için çalışmalar başladı. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için kulüp yönetimlerinin güçlenmesi gerekiyor. Suçlular cezalandırılmalı, Türkiye’deki futbol tutkusu çok iyi. Sponsorlarda bazı şeylerin değiştiğini görünce daha fazla destek vereceklerdir.”

Kişi başı harcama 5 Euro

Türkiye’deki futbol tutkusu ve nüfus göz önüne alındığı zaman büyük bir pazar bulunduğuna dikkat çeken Esteve Calzada, “Süper Lig’in ekonomik açıdan dünyanın 5 büyük liginden hemen sonra gelmesi gerekiyor. Ancak bugün Süper Lig kişi başı harcamada dünyada 10’uncu sırada. Bu rakam çok düşük. Pazarlama çalışmalarının hız kazanması gerekiyor. İngiltere futbolunda yıllık kişi başı harcama 39 Euro’nun üzerinde. Bu rakam Türkiye’de ise 5.1 Euro seviyesinde. Ekonomik anlamda nüfusu daha düşük olan Portekiz ve Hollanda bile Türkiye’nin önünde yer alıyor. Bu çok normal bir durum değil.”

Kriz futbolu etkilemez

Esteve Calzada, İspanya’da yaşanan derin ekonomik krizin futbola olan ilgiyi azaltıp azaltmayacağı yönündeki bir soruyu ise “Başta Real Madrid ve Barcelona olmak üzere İspanya’da Kulüpler geçmişte transfere çok paralar harcadılar. Ancak yaşanan kriz nedeniyle bu yıl onlar da kemer sıkma politikası izliyor. Hatta İspanya’da bu yıl en sönük transfer yılı olarak anılacak. Ancak işin taraftar boyutunda durum daha farklı. Futbol hâlâ en ucuz eğlencelerden bir tanesi. İnsanlar kriz nedeniyle bir sürü harcamalarında kesintiye gitse de futbolda kesintiye gitmeyecektir ve stadlar dolmaya devam edecektir. Maç yayınları da popülerliğini sürdürecektir. Kulüplerin pazarlama departmanları da Avrupa’da olmayan taksitli satışlara başlayacaktır” diye yanıtladı.

Haberin Devamı

Oğlum Galatasaray forması istedi

GALATASARAY’ın 2000 yılında kazandığı UEFA Kupası’ndan da örnek veren Esteve Calzada, şöyle konuştu: “Galatasaray Avrupa’da iyi bir marka oldu. Hayranlar kazanmaya başladı. UEFA Kupası’nı kazandıktan sonra benim oğlum Galatasaray forması istemişti. Bu başarılar her zaman futbolu ileriye taşıyor. Avrupa’da oynayan Türk futbolcuları da bu anlamda çok önemli birer faktör. Arda ve Emre gibi daha fazla oyuncuya ihtiyaç var.”

Avea, 240 çocuğu kampa aldı

GSM operatatörü Avea, 240 yetenekli çocuğu Barcelona’lı hocalarla futbol kampına aldı. Barcelona işbirliğiyle Riva’da yürütülen projede ilk etapta 120 yetenekli çocuk futbol yeteneğini geliştirecek. İspanyol kulübü üç yıl sürecek bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Van, İzmir ve İstanbul’da yapılan elemelerde bin 500 çocukla görüşüldü. Seçilen 120 çocuktan iki grup oluşturuldu. Önümüzdeki dönemde ikinci 120 kişilik grup Riva’daki kampta eğitim görecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!