Avrupa Merkez Bankası'ndan faizde tarihi karar

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Merkez Bankasından faizde tarihi karar
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 05, 2012 14:52

Küresel büyüme endişelerinin artmasıyla merkez bankaları da karşı politikalarını devreye sokmaya başladı. Çin ve Avrupa Merkez bankaları faiz değiştirirken, İngiltere'de varlık alım programını 50 milyar sterlin genişletti. Avrupa'da faiz ilk defa yüzde 1'in altına geldi.

Haberin Devamı

 Avrupa'da büyümeye yönelik endiÅŸelerin ağır basmasıyla Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizini tarihinde ilk kez yüzde 1'in altına çekti. Banka faiz oranın 25 baz puan azaltarak yüzde 0.75'e çekti.Â

ECB'nin faiz kararı açıklanmadan önce 1.2520 seviyelerinde yatay seyreden euro/dolar paritesi karar sonrası hızlı bir şekilde düşüşe geçti ve 1.2397'yi gördü.

Euronun diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi, yurt içinde de euroda sert satışlara neden oldu.

Bankalararası piyasada euro, TL karşısında son 14 ayın en düşüğü olan 2,2381 seviyesine geriledi.

Bugün bankalararası piyasada güne 2,2619 seviyesinden başlayan euro/TL en yüksek 2,2719'u gördükten sonra, ECB'nin kararı ve Mario Draghi'nin açıklamalarıyla sert bir şekilde düşüşe geçti.

Haberin Devamı

Gün içinde en düşük 2,2381'i gören euro/TL bu dakikalarda bankalararası piyasada 2,2395'den alıcı buluyor.

Analistler euro/dolar paritesinde 1.23 seviyesinin kritik destek bölgesi olduğunu, son gelişmeler paralelinde euronun dolar karşısında faiz avantajının azalmasıyla ekonominin düzelme sinyalleri üretmesine kadar satış baskılarının devam edebileceğini kaydediyorlar.

İMKB DÜŞTÜ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100  Endeksi günü önceki gün kapanışına göre 1.013 puanlık kayıpla 61.972  puandan kapattı.İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 1.61 oranında değer kaybetti.

Alman Berenberg Bankası'nın ekonomistlerinden Holger Schieding faiz indirimi için, "Süpriz olmadı beklenen bir karardı. Asıl bundan sonra piyasaların dikkat edeceği şey borç krizine yönelik atılacak diğer adımlar" diye konuştu.

ÇİN DE BEKLEMEDİ

Aynı şekilde Çin Merkez Bankası gösterge borç verme faizini 31 baz puan indirerek yüzde 6'ya, gösterge borçlanma faizini ise 25 baz puan indirerek yüzde 3'e çekti. Banka, zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitmedi.

Çin Merkez Bankası'nın büyümeyi teşvik amacıyla atacağı adımların öncelikle petrol fiyatını yükselteceğini kaydeden uzmanlar, bugünkü önlemlerin büyümeye ilişkin riskleri ortadan kaldırmak için yeterli olmadığını belirterek piyasalara etkisinin çok büyük olmasını beklemediklerini kaydediyor.

Haberin Devamı

Ayrıca, İngiltere Merkez Bankası (BOE) da faiz oranları yüzde 0.50 olarak bırakılmasına rağmen daha önce 325 milyar sterlin olan varlık alım programını 50 milyar sterlinlik artışla 375 milyar sterline çıkardı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!