Teşvikler etkili oldu Caterpillar Türkiye’de yatırımı gündeme aldı

Güncelleme Tarihi:

Teşvikler etkili oldu Caterpillar Türkiye’de yatırımı gündeme aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2012 00:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, teşviklerin açıklanmasıyla yabancı yatırımcı iştahında artış gözlendiğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaklaşık bir ay önce yaptığı Chicago ziyaretinde bir araya geldikleri Caterpillar Dünya Başkanı Doug Oberhelman’ın, üretim yatırımıyla ilgili son kararı vermek üzere önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Boston’da düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Fuar ve Konferansı’nın ikinci gününde, şirketlerle temaslarını sürdüren Ergün, teşviklerin yabancı yatırımları hızlandırdığını belirterek, buna örnek olarak iş makinesi üretiminde dünyanın en büyük şirketi olan Caterpillar’ı gösterdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mayıs ayındaki ABD ziyaretinde düzenlenen CEO toplantısında Caterpillar Başkanı Oberhelman ile bir araya geldiklerini hatırlatan Ergün, görüşmenin üstünden bir ay geçmeden şirketin Türkiye’de yatırıma hazırlandığını belirtti. Caterpillar’ın Türkiye’de üretim yapmayı düşündüğünü söyleyen Ergün, şöyle konuştu: “Caterpillar’ın Dünya Başkanı çok yakın zamanda Türkiye’ye gelecek. İş makinelerinin üretimine yönelik bir araştırma yapacak, belki kendisine Türkiye’de bir ortak arayacak. Bazı ABD firmaları bölgedeki ekonomik gelişmeleri görerek, hareket ediyorlar. İnşaat sektörü ve altyapı yatırımları Türkiye’de ve hatta Ortadoğu’da da çok yaygın.  İş makineleri sektörünü çok cazip hale getiriyor, bu pazarın içinde üretim gücüyle de yer almak istiyorlar. Caterpillar’ın Türkiye’ye yapacağı yatırım herhalde 50-100 milyon dolarlık bir yatırım olmaz. Milyar dolarlık yatırım ortaya çıkar. Onlara sadece üretim değil, Ar-Ge de önerdik.”

Haberin Devamı

Yunanistan teşvik verse

Öte yandan, sadece teşviklerin yatırımcı çekmek için yeterli olmayacağını da vurgulayan Ergün, şunları söyledi: “Yunanistan bugünkü şartlarda teşvik uygulasa adam gider mi? İspanya’ya gider mi? İspanya’da öyle bir belirsizlik çıktı ki, bugün İspanya’nın notu ne olursa olsun gitmez. Teşvikler önemli ama tek başına yeterli değil.”

Japonlar Çerkezköy’de arazi aldı

ERGÜN, ABD’de görüştükleri bir Japon firmanın CNC tezgahlarının Türkiye’de üretimini düşündüğünü belirterek, “Birkaç yüz milyon dolarlık bir yatırıma hazırlanıyorlar. Çerkezköy’de arazi almışlar, sadece bazı yanlış başvurular yapmışlar. Yatırım Ajansı ile bir araya getirdik ve yol haritası çıkardık” dedi.

TÜBİTAK patent satacak

ERGÜN, TÜBİTAK’ın şirket kurup, firmalara ortak olabileceğini söyledi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek düzenleme hakkında bilgi veren Ergün, “Geliştirdiği ürünün patentini satabilecek. Lisans anlaşması yapabilecek.” dedi. Organize sanayi bölgelerindeki meslek liselerine öğrenci başına nakit desteği verileceğini aktaran Ergün, Milli Eğitim Bakanlığı’nın meslek lisesinde yaptığı harcamanın bir buçuk katı destek verileceğini kaydetti. Bakanlığın dış teşkilatını Dışişleri Bakanlığı üzerinden kurmayı planladıklarını aktaran Ergün, yeni yapıda kendi teşkilatları üzerinden kurulacağını da kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!