Seçimler piyasaları nasıl etkileyecek?

Güncelleme Tarihi:

Seçimler piyasaları nasıl etkileyecek
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 18, 2012 09:47

Yunanistan'da dün yapılan seçimlerin ardından Yeni Demokrasi Partisi ve sosyalist PASOK'un koalisyon ihtimali ağır basmaya başladı.

Haberin Devamı

 

Piyasa tarafında Radikal Sol Hareketi'nin (SYRIZA) seçimi kazanamaması olumlu bir haber olarak algılanırken, oluşacak koalisyonun zayıflığı ise tedirginlik yaratıyor. hurriyet.com.tr'nin konuştuğu uzmanlar, seçim sonuçlarının kötü olasılığı ortadan kaldırdığını ancak piyasalarda büyük bir hareketin beklenmemesi gerektiğini söylüyor.

Piyasalar rahatladı, dolar 1.80 TL'de
 
AVRUPA'NIN TAVRI ÖNEMLİ
 
Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu çıkan sonuçların ardından piyasalarda ilk anda pozitif bir havanın oluşacağını ancak önümüzdeki süreçte Avrupa'nın alacağı tavrın ne olacağı konusunun bir belirsizlik yaratabileceğine dikkat çekti.
 
Aslanoğlu, "Geçen hafta ortaya çıkan durum, Yunanistan ile yapılan mevcut anlaşmanın yeniden gözden geçirileceği yönünde bir hava yarattı. Şu andaki sonuçlar Yunanistan'a dayatılan koşullarda bir esneme olasılığı ve eurodan çıkışın ikinci plana atıldığı durumuna işaret ediyor. Piyasalar açısından Yunanistan'da işlerin tamamen kontrolden çıkma riski azalacak. Bu da piyasalar için artı haber.
 
Yeni koşullarda Avrupa'nın ne kadar taviz vereceği önemli. Yunanistan'da büyüme sorunu devam ettikçe çözüm gecikecek. Büyüme olmadıkça Yunanistan'daki muhalefet daha da güçlenecektir. Yeni politikalarda radikal değişiklik olmadığı takdirde bekle-gör politikası ağırlık kazanacaktır" dedi.
 
FAZLA UZUN ÖMÜRLÜ OLMAZ
 
Yeni öğretim yılında Sabancı Üniversitesi'nde Finans Kürsüsü Başkanı olarak göreve başlayacak olan Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve sosyalist PASOK'un kuracağı koalisyonun çok zayıf bir hükümet olacağına dikkat çekti. Demirtaş, koalisyonun almanya'nın dediği gibi kemer sıkmaya devam etmesi halinde fazla uzun ömürlü olmayacağını da ileri sürdü.
 
Demirtaş şunları söyledi:
 
"Eğer Almanya'nın dediğini yaparlarsa işin sonu yine karanlık gözüküyor. Çünkü belli ki bu iş kemer sıkmakla olmuyor. Yunanistan 5 yıldır resesyonda. Dünyada hiç bir halk 5 yıl boyunca resesyonda olmayı kaldıramaz. Ben kemer sıkma politikalarının devamı halinde 6-7 ay sonra bu hükümetin bozulabileceğini ve yerine Radikal Sol Koalisyon'un geleceğini düşünüyorum.
 
Bu arada SYRIZA'nın başındaki Alexis Tsipras çok önemli bir politikacı. Genç yaşında partinin oylarını yüzde 4'ten yüzde 27-28'lere çıkarttı. İleride hükümetin başına geçerse de yolu mutlaka ankara'ya düşecektir. Kendisinin Türkiye için de büyük şans olduğunu düşünüyorum."
 Â
Piyasalar açısından kısa vadede ne olacağını söylemenin zor olduğunu ifade eden Demirtaş, "Merkez bankaları işin ucunu kaçırmak istemiyor. Piyasaları para basarız diye ümitlendiriyor, bu da piyasalarda doping etkisi yaratarak deli gibi sağa sola koşmalarına neden oluyor. Ama ilk başta piyasalar pozitif tepki verse de çok dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü bu bir nihai çözüm değil" diye konuştu.
 
KÖTÜ OLASILIK ORTADAN KALKTI

Haberin Devamı

Radikal Gazetesi yazarı ekonomist Uğur Gürses, Yunanistan'da bir milli mutabakat isteği olduğunu çünkü Yeni Demokrasi Partisi'nin eğer kemer sıkma önlemleri devam etsin istiyorsa diğerlerini de buna ortak etmek isteyebileceğini söyledi. Gürses, şöyle devam etti:
 
"Aslında burada en kötü senaryo SYRIZA'nın iktidara gelmesi idi ama görünen o ki bu senaryo gerçekleşmeyecek. Fakat ND önderliğinde bir koalisyon da işleri iyi yapmayacak. Burada sadece kötü olasılık ortadan kalktı. Kimse piyasalarda güller açmasını beklemesin. Bundan sonraki dönemde ilgi Yunanistan'dan İspanya ve diğer ülkelerdeki duruma kayacak."
 
Seçim sonuçları ile ilgili piyasalarda sert hareketlerin beklenmemesi gerektiğini kaydeden Gürses, "dalga boylarının yükseleceğini düşünmüyorum. Zaten hükümet kurulsa da siyasi belirsizlik devam edecek. Çünkü koalisyonun bir tarafının her an desteğini çekme ihtimali var. Bu da ister kemer sıkma önlemleri ister gözden geçirme olsun yeni hükümetin hep diken üstünde olması anlamına geliyor" dedi.
Â
PÄ°YASALARDA HAREKET YARATMAZ
 
Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, sonucun piyasa beklentileri dahilinde çıktığına işaret etti.
 
"Yeni Demokrasi Partisi'nin önde çıkması piyasaların istediği senaryo" diyen Salar, şunları kaydetti:
 
"Piyasa için en önemli sonuç SYRIZA'nın yaratacağı negatif durumun ortadan kalkması. Bu da negatif fiyatlamaları engeller. ama kimse de bugünden yarına piyasalarda büyük bir alım dalgası beklemesin. Çünkü koalisyona ilişkin endişeler ve tartışmalar devam edecek. Piyasalar bu sonuçların ardından FED'in 19-20 Haziran toplantısına odaklanacak. Burada parasal genişlemeye ilişkin verilecek mesajlar daha önemli gözüküyor."
Â
Salar, seçim sonuçlarının Yunanistan'ın kontrolsüz bir şekilde eurodan çıkacağı yönündeki endişeleri giderdiğine de dikkat çekti.

Haberin Devamı

https://twitter.com/erenguler

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!