CEO’ların yüzde 16’sı iş alabilmek için rüşvete sıcak bakıyor

Güncelleme Tarihi:

CEO’ların yüzde 16’sı iş alabilmek için rüşvete sıcak bakıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2012 00:00

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi Ernst & Young’ın bu yıl 12’ncisini gerçekleştirdiği Küresel Yolsuzluk Anketi’ne katılan Türk yöneticilerin yüzde 16’sı, iş kazanmak için rüşvet verilebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

2 yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl dünya genelinde 1758, Türkiye’den ise 50 şirket yönetici ve çalışanının katıldığı anket Türk katılımcıların tamamı, rüşvet ve yolsuzluk risklerini azaltmak için düzenleyici kurumların daha sıkı gözetim uygulamasını istediğini ifade ederken, Türk katılımcıların yüzde 64’ü yolsuzluğu engellemek için ihbarcılara prim sistemi getirilmesini önerdi. Ernst & Young Güney Doğu Avrupa ve Türkiye Usulsüzlük İncelemesi ve Uyuşmazlık Danışmanlığı Bölümü Sorumlu Ortağı Dilek Çilingir, Ernst & Young’ın “Daha Fazla Büyürken: Dürüstlük için bir yer” başlıklı ankette, iş kaybetmemek veya yeni iş almak için nakit rüşvet verebileceğini belirten yöneticilerin oranının 2010’da dünyada yüzde 9, Türkiye’de yüzde 4 iken, bu yıl dünyada yüzde 15’e, Türkiye’de ise yüzde 16’ya yükseldiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Ciro artış hedefini yakalama baskısıyla ilke ve yasalara uygunluğun göz ardı edilebildiğini belirten yönetici sayısında artış gözlemlendiğini belirten Çilingir, “Yönetim Kurulu, rüşvet  ve yolsuzluk risklerinin daha kapsamlı değerlendirme için  yönetimi zorlamalı, yasala uygunluğun sağlanması için  bir raporlama sistemi takip edilmeli. Rüşvet  ve yolsuzluk karşıtı ilkelerini ihlal edenlere gerekli cezalar uygulamalı” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!