6 ayda 1 milyar dolarlık hurda altın toplayacak

Güncelleme Tarihi:

6 ayda 1 milyar dolarlık hurda altın toplayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2012 00:00

Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, son bir yılda altın mevduat büyüklüğü 3.1 milyar liradan 13.6 milyar liraya yükseldi.

Haberin Devamı

Altın bankacılığına olan yoğun ilgi bankaların da bu alandaki ürünlerini çeşitlendirmelerini sağlıyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, tüketicinin altın bankacılığına olan ilgisinin, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması açısından önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “İş Bankası olarak geçen haftadan bu yana başlattığımız ‘Altın Buluşmaları’ ürünümüzle kuyumcularla da işbirliği yaparak yıl sonuna kadar 1 milyar dolar değerinde altın ziynet eşyasını toplayıp, altın mevduatına dönüştürmeyi hedefliyoruz. Sisteme kazandırılan bir milyar doların ekonomiye katkısının ise 9 milyar dolar olacağını hesaplıyoruz” dedi.

Zincir kuyumcu ile anlaşma

Altın Buluşmaları ürünüyle tamamen yastık altındaki altınları sisteme kazandırmayı hedeflediklerini belirten Aral şu bilgileri verdi: “Şimdilik birkaç şubeyle başladığımız bu ürünümüz için altın konusundaki bir exper altın toplayan şubede tüketiciden gelen altınları tıpkı bir kuyumcu gibi değerleyip, tüketiciye bir altın mevduatı hesabı açıyor. Bu hesap ister vadeli ister vadesiz olabilir. Bu konuda ayrıca kısa süre içinde Türkiye’nin en yaygın zincir kuyumcusu ile de anlaşacağız. Tüketici isterse altınları gidip kuyumcuya verecek. Kuyumcudan aldığı sertifika karşılığında da İş Bankası’ndan hesabını açacak. Bu işlemler için kuyumcularda kullanılacak POS’lara yönelik yeni bir yazılım çalışması söz konusu olabilir. Ancak şu anda net bir bilgi vermek için erken. Biz de topladığımız ziynet eşyası altınları İstanbul Altın Rafinerisi’ne verip, yerine külçe altın alacağız. Kuyumcularda toplanan altını ise, kuyumcu isterse kendi kullanacak isterse o da rafineriye verecek.”

Haberin Devamı

Niyetimiz yastık altını sisteme kazandırmak

ERDAL Aral, son dönemde bankaların altın bankacılığı alanında yoğunlaşan faaliyetlerine dönük kuyumculardan gelen tepkilere ilişkin ise şunları söyledi: “Biz kuyumculuk yapmak istemiyoruz. Amacımız yastık altındaki altını sisteme kazandırmak. Niyetimiz kuyumcuların işine ortak olmak değil. Türkiye’de herkese yetecek kadar altın var. İş Bankası olarak altın ATM’si gibi farklı ürünler planlamıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!