THY son kararını verdi...

Güncelleme Tarihi:

THY son kararını verdi...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2012 14:33

Türk Hava Yolları 'iş yavaşlatma' nedeniyle iş akdine son verdiği 305 çalışanıyla ilgili son kararını vererek, geri alınma talebini kabul etmedi. Bu kararla birlikte, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun dün verdiği olumlu mesajlarla yumuşayan hava da 28 saat gibi kısa sürede yeniden sertleşti.

Haberin Devamı

 

Dün sabah 10.00 civarında ekonomi basınıyla bir araya gelen Topçu, süreçle ilgili olumlu mesajlar vererek personelin geri alınması konusunun yeniden görüşüleceği mesajını iletmişti. Verilen mesajı bu sabah olumlu değerlendiren Hava-İş Sendikası, yaklaşımı 'erdemli' bir davranış olarak niteledi.

Gün içerisinde Çalışma Bakanı Faruk Çelik de işten çıkarılanları umutlandıran açıklamalarda bulunarak, haksız yere iş akdinin feshi söz konusu ise geri alınma konusunda gerekli çalışmaların yapılması yönünde görüş bildirdiklerini söyledi.

Ancak, saat 14.30'da bu olumlu hava THY'den ret kararıyla bozuldu.

Bunun üzerine Hurriyet Dünyası'na açıklamalarda bulunan Hava-İş Sendikası yetkilileri, sendikanın tonunu sertleştireceğinin sinyalini vererek, "THY bu işten çok zarar görecek. Eylemlerimizi yoğunlaştıracağız" dedi. 

Haberin Devamı

İŞTEN ÇIKARILAN THY ÇALIŞANLARINA DİSK'TEN DESTEK / WEB TV

THY : "İŞTEN ÇIKARMALAR HUKUKİ"

THY konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen eylemin yasadışı olduğuna bu nedenle işten çıkarmaların hukuki olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Türk Hava Yolları A.O. 4 Haziran 2012 Pazartesi günü Hava-İş Sendikası yetkililerini Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin sürdürülmesi, mutabakatla çözüme ulaşılması için toplantıya davet etmiştir. Hava-İş Sendikası yetkilileri ile 5 Haziran 2012 Salı günü yapılan görüşmede, Sendika yetkilileri işten çıkartılanların tekrar işe alınmalarını talep etmiştir. Bu talebin Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu’nda değerlendirileceği cevabı verilmiştir.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu, 7 Haziran 2012 tarihinde (bugün) yaptığı toplantıda,

- Sendika’nın yaptığı çağrının ve işe gelmeyen personelin eyleminin yasadışı, bu nedenle Türk Hava Yolları tarafından yapılan işten çıkarmaların ise hukuka uygun olduğu,

- Sendika’nın yasadışı eylem çağrısına uymanın hukuki yaptırımları hakkında tüm çalışanların bilgilendirildiği, 15 bini aşkın çalışanın çok az bir kısmının uyarıları dikkate almayarak yasadışı eyleme katıldığı, bunun sonucunda oluşan maddi zararın boyutları dikkate alınarak, iş akti feshedilen personelin tekrar işe alınma talebinin kabul edilmemesine karar vermiştir.

Haberin Devamı

Alınan bu karar ve Türk Hava Yolları A.O.’nun Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini sürdürme niyeti Sendika yetkililerine iletilmiştir."

HAVA-İŞ: "THY BU İŞTEN ÇOK ZARAR GÖRECEK"

Bakan Faruk Çelik’in işten çıkarılan THY personelinin işe geri alınmaları çağrısından kısa bir süre sonra THY’den gelen ‘olumsuz’ açıklama sonrası Hava İş Sendikası’ndan sert bir açıklama yapıldı. hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Hava İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, “THY bu işten çok zarar görecek, 305 arkadaşımızın durumunun görüşülmediği bir masada olmayız” dedi.

THY’nin aldığı karardan sonra sendika olarak hem yurtiçinde hem yurdışında eylemlerini yoğunlaştıracaklarını söyleyen Yağcı’nın görüşleri şu şekilde: “İşten çıkarılan arkadaşlarımızın tartışılmadığı bir masayı kabul etmeyiz. Hem yuriçinde hem yurtdışında eylemlerimizi yoğunlaştıracağız.  Havaalanında yolculara bülten dağıtmaya başladık. Buradaki eylemlerimiz sürecek. Yurt dışında bulunan THY büroları önünde basın açıklamaları yapılacak.  Küresel ölçekte bir dayanışma eylemi düzenleniyor. Bu son karar çalışan arkadaşlarımızın moralini çok daha bozdu. Bu durum iş güvenliğini de tehlikeye sokuyor. Buradaki eylemimize çok büyük bir destek var. Hem siyasi partilerin hem sivil toplum örgütlerinin büyük bir desteği var.”

Haberin Devamı

DİSK'DEN EYLEME DESTEK

Türk Hava Yolları’nda işten çıkarmalarla Atatürk Havalimanı’nda başlayan eylem bugün 10. gününe girerken Hava- İş Sendikası’na bugün de destek geldi. DİSK ve DİSK’e bağlı çeşitli sendikaların temsilcileri Atatürk Havalimanı araç giriş kapısından Dış Hatlar Terminali Geliş Katı’na kadar yürüyerek slogan attı.
DİSK Genel Başkanı Erol Ekinci, Hava-İş için alınan grev yasağı kanunun bir işaret olduğu ve hükümetin yakında tüm iş kollarına yayacağını belirtti.

Ekinci, "Ağıt yakmak değil, yakınmak değil sadece burada yapılan saldırının hava iş sendikasına yada Hava-İş sendikasına üye olanlara değil, Türkiye sendikal hareketine yönelen bir saldırı ve tehdit olarak algılıyoruz. Onun için bugün bu saldırıyı Türkiye sendikal hareketine yapılmış saldırı olarak algılayıp bugün kendileriyle gerek hukuki gerek meşru mücadele zemininde omuz omuza mücadele etmek için geldik" diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞTEN ÇIKARILAN THY ÇALIŞANLARININ GÖZYAŞLARI- FOTO GALERİ  

    
BAKAN'IN İSTEDİĞİ OLMADI

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, dün yaptığı açıklamada geçen ay sonunda ‘iş yavaşlatma’ eylemi nedeniyle işten çıkarılan çoğunluğu kabin memuru 305 kişinin yeniden işe alınmasını yönetim kurulunda görüşeceklerini açıklamış ve söz konusu personelin tekrar işe alınma umudu doğmuştu.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de THY ile Hava-İş arasındaki gerilim konusunda, “Bu tansiyonun düşürülmesi ve iş akdini kaybedenlerin geri dönüşünün sağlanması, şu anda karşı karşıya bulunduğumuz durum. Biz de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu konu üzerinde duruyoruz. 'Haksız yere iş akdi feshi söz konusu ise bunları talimatsa talimat olarak alın, derhal bunların geri dönmesi konusunda gerekli çalışmaları yapın' diye söyledik” ifadesini kullanmıştı.

Haberin Devamı

CHP EYLEMDEKİ THY ÇALIŞANLARINA DESTEK VERMİŞTİ - FOTO GALERİ

CHP'DEN THY'YE SUÇ DUYURUSU

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, süreç devam ederken 305 personeli işten çıkartarak "sendikal hakların kullanılmasını engelledikleri" gerekçesiyle THY ve THY Teknik A.Ş yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tanal, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu dilekçesi verdi.

Dilekçede; THY ve Teknik A.Ş. yöneticilerinin, işçilerin iş haklarını feshederek, toplu işten çıkarmanın düzenlendiği İş Kanunu'nun 29'uncu, Anayasa'nın "Çalışma hakkı ve ödevi" başlıklı 49'uncu ve "Sendika kurma hakkı" başlıklı 51'inci, TCK'nın "Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi" başlıklı 118'inci, "Ayrımcılık" başlıklı 122'nci ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "Ayrımcılık" ve "Dernek kurma ve toplantı özgürlüğü" başlıklı 11'inci ve 14'üncü maddelerini ihlal ettikleri kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!